Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Profesyonel Orduya Reddiye - 2 (Işık Koşaner'in Konuşması)

İlk yazıda Silahlı Kuvvetler'in kurumsal ve terörle mücadele yapısı hakkında "konuşanın cehaletinin ortaya koyduğu koyduğu mesele" demiştik ve kısa kısa cevaplar ile uygulamalı olarak da göstermiştik. Ama yine de eksik bıraktığımız bazı noktalar varmış ki eskisinin çok çok azı dahi olsa da yine de belli bir çevrenin beslemeleri tarafından bocalamalar devam ediyor. Işık Koşaner'in servis edilen -zannettiğim kadarıyla- iç değerlendirme toplantısındaki konuşma üzerinden açıklamalara devam edelim.

1-) Işık Koşaner'in "itirafları" meselesi

"İtiraf" kelimesi gülümsetiyor. Ortada itiraf değil, değerlendirme toplantısı var. Bu toplantıda hep beraber Harbiye Marşı okuyacak değiller. Elbette yalnızca hatalar ve eksikler konuşulacak ve komutanın da bunu biraz abartması gerekiyor.

İşlenilen konuları kısa kısa ele alacak olursak;

Silahını bırakıp kaçan "komutan" diye aktarılan mevzu, asteğmenlerdir. Işık Paşa bu durumu biraz abartarak aktarmış tedbirli davranılsın diye. ilk teslim olduğumuzda(asteğmen bölüğünde) tabur komutanı bu durumu bizi de ilgilendirdiği için anlatmıştı. Olayın iç yüzü şudur. Bu dağlıca olaylarında 2 tane asteğmen silah bırakıp kaçmış, onun için eğitimlerin çok daha ağır olacağını söylemişti ki dediklerini de yaptılar hem fiziksel hem de psikolojik olarak baya yordular.

Mayın döşenme 90'lı yıllarda yapılan bir hadisedir. Ki o yıllarda daha birçok önlem alınmaya çalışılmış. Dezenformasyon ile bu günlerde yapılmış gibi aktarmaya çalışan malum medyanın laflarına itibar edilmemesi tavsiye olunur.(Medya bile demek doğru değil). İyice isimleri çıktı zaten bu aralar kendi kitlesi dışında kimsenin itibar ettiği de yok da biz gene de yazalım.

onun dışında münferit bazı hadiseler üzerinde değerlendirmeler yapılmış. Fakat bir konu var ki işte bu çok çok önemli. Bu yazıda asıl değinmek istediğim nokta bu. Işık Paşa şöyle demiş:
"Ancak geçen seneden beri biraz daha mantıklı olarak bu işi yapmaya karar verdik. Eskiden büyük bölgeleri aramak için taburlar, hadi araziye diziliyorduk. Hadi arıyorduk tarıyorduk bu arada. 10 kişi mayına basıyordu.5 kişi bilmem ne oluyordu. Düşüyordu kalkıyordu yaralanıyordu. Neticede de hiçbir şey bulamıyorduk. Verdiğimiz zaiyatla kalıyorduk. Onun için dedik ki istihbarata dayalı gerçek duyuma dayalı birşey elde ettiğimiz zaman operasyon yapalım. Artık bunu jandarma mı yapar, beraber mi yaparız. Yani boşu boşuna birlikleri sevk etmektense bir bilgi alıp bir istihbarat alıp ona yönelmek, ha o da boş çıkabilir."

2-) Doğuda arazi arama taramada zayiyat veren birlikler meselesi

Çok kabaca terörle mücadele veren birlikleri 3'e ayıralım.

a. Piyade: Devamlı arazi arama tarama yapar. Erden generale kadar her türlü rütbelisi vardır. Haftalarca dağda kalır.

b. Komando: Komando da arazi arama tarama faaliyeti icra eder. Pusu atar bekler, bildiğimiz kadarıyla piyadeden biraz daha serbest hareket eder. Erden generale kadar her türlü rütbelisi vardır.

c. Özel Kuvvetler Komutanlığına Bağlı Birliker: İstihbarat dahilinde operasyon, çatışmaya giren birliğe yardım ve daha bilmediğimiz bir çok şey yapar. En düşük rütbe astsubay ile başlar.

Burada asıl mesele piyadenin devamlı olarak arazi arama tarama yapmasıdır. Özellikle geceleri. Ve asıl zifir karanlıkta. Neden?

Çünkü pkklı zifiri karanlığı bekler. Mehmetçik öyle havada operasyona çıkar ki, ki çıkmak zorundadır, bırak heronu meronu gözündeki gece görüş çalışmaz. Görüş mesafesi 1 metreye kadar iner. Yani kendi ayağını göremezsin. Kaybolmasınlar diye birbirlerine ip bağlarlar. İşte pkk da o havayı bekler. O havada Türkiye'ye giriş yapar. Mehmetçik o durumda pkklıyı kaçırmamak zorundadır. İşte terörle mücadelede ana nokta budur. Eğer kaçırırsa adamlar istedikleri yerde eylem yaparlar ve zayiyat büyük olur. Ve zaten yaptıklarını da bu şekilde yapıyorlar.

Mehmetçik yakalarsa hemen etkisiz hale getirmek için çatışmaya girer. Birliğe haber verir destek güçleri, helikopterler gönderilir. Çok kaba hali ile meselenin özü budur.

Şimdi şu Akpnin yaptığı hakzsızlığa bakın.

Sırtlarında 25-30 kilo teçhizatları ile haftalarca arazi arama tarama yapan piyade ve komandolardır. Piyade ve komandolar her meslek gurubunda insan barındırır. Herhangi bir ayrımcılık yapılmaz. Zaten bu çok büyük hakzsızlık olur. Öyle mi?

Öyleydi ama öyle değil artık. Siyasi çıkarlar için büyük bir eşitsizliğe imza atmış hükümet ve polisin askerlik görevini kaldırmıştır.(Ve aynı zamanda "askerlikten yırtı yani" gafı ile) Yani askeriyenin en zor görevi olan haftalarca arazide arama tarama yapan, pkklı bulmaya çalışan yada sığınak bulmaya çalışan birliklerde her meslek gurubundan, her kesimden insan vardır ama ne hikmetse polis yoktur.

Pkk konusunda hükümet fena halde çuvallayınca -biraz da gaz almak için- polisler terörde etkin olarak kullanacak muhabbeti çıkardılar ki ilk duyduğumda sevindim iyi ya dedim operasyona çıkacaklar mehmetçiğin yükü hafifleyecek. AMA O NE!!! Sonradan ortaya çıktı ki:

Polis "nokta"(?) operasyonu yapacakmış. Yani öyle dağlarda teçhizatı giyip dolaşmayacakmış. Yine tüm iş mehmetçikte yani.

İyi de nedir bu "nokta" operasyonu.

Bu nokta operasyonu nokta operasyonu dedikleri şey, -istihbarat gelirse tabi- senede bir defa ya olur ya olmaz. (Yahu pkk sana randevu mu verecek). Onu da yapacak özel kuvvetlere bağlı birlikler zaten var. TSK'nın o konuda bir sıkıntısı bir sorunu zaten yok. Sana mı kaldı demezler mi!

İşte bizim anlatmaya çalıştığımız mesele bu; Akp hiçbirşey yapmıyor. Birşeyler yapıyormuş gibi gözüküyor. Pot üstüne pot kırıyor.

Önce, polise askerlik yaptırtmıyor. Büyük bir adaletsizliğe imza atıyor.

Sonra polisi terörde kullanacam diyip, terörün ana işi ve ana merkezi olan arazi arama taramada kullanmayacam diyor. Eee ne yapacak bunlar. Hiçbirşey. Sadece birazcık görüntü veriyorlar. O kadar. Yerseniz.

Polisi askere alırsın, hatta yenilik yapıp direk asteğmen olarak piyade yada komando birliklerine alırsın, hem polisi kullanmış olursun terörde hem de kendi meslek hayatlarında da çok işe yarar komando birliğinde bulunmak. Ama nerde!!!

İşte o zifiri karanlıkta, gece görüşün bile işe yaramadığı zifiri karanlıkta, pkk ülke içinde eylem yapmasın diye Mehmetçik başlarında komutanları ile birlikte dağlarda dolaşır, pkklı tespit etmeye, sığınak tespit etmeye çalışır. Burada zayiyat olur mu olur. (Ne mutlu onlara kötülerle müadele ederken ölmüşler. Ne güzel bir ölüm.) Çünkü öbür türlü içerde daha büyük zayiyat verirsin. İşte Saddam döneminde, TSK bu işe Kuzey Irak'ta yapıyordu orada üsleri vardı. Ama ilk yazıda uzun uzadıya anlattığımız gibi Amerikan işgalinden sonra artık devir değişti.

Pkk'nın rahat hareket etmesini engelleyen, dağda araziyi devamlı olarak kontrol altında tutan mehmetçiğin varlığını bilmektir bundan taviz verilemez. Eğer verilirse hasar daha büyük olur. Elbette ben yada sen Işık Paşa'dan bu işleri daha iyi biliyor değiliz. Tam olarak yukarıda alıntıladığım metinde ne kastettiğini anladığımı da söyleyemem. Ama umarım böyle birşey yoktur.

3-) Profesyonel Ordu meselesi (yazılmamışlar)

Bu arazi arama tarama çok zahmetli çok yorucu ve aynı zamanda terörü kontrol eden tek güçtür. Bunu da 20 yaşında askeri eğitimini alarak uzmanlaşmış mehmetçikten daha iyi kimse yapamaz. 12 ay 15 ay neyse, dağda bu faaliyeti yapar ve yerini bir sonrakilere teslim eder. İşte bunun için mehmetçiğin ne alternatifini bulabilirsiniz ne de bu işi yapacak "profesyonel" yani paralı ordu oluşturabilirsiniz.

Bu arazi arama taramanın zorluğunu aktarma açısından kapalı kapılar adında konuşulan birşeyi aktarayım. İlker Paşa zamanında yaşanan bir iki terör hadisesinden sonra, bölgeye gitmiş komandolarla görüşmüş. Komandolar arazi arama tarama yapmak yerine yerleri tespit edilen pkklılar ile çatışmaya girme durumunu talep etmişler. Tabi ki de İlker Paşa böyle birşeyin olamayacağını söyleyip biraz moral vermiş ve ayrılmış. Yani şunun için söylüyorum terörle mücadele etmek istiyorsan alacaksın sırtına teçhizatı haftalarca dağlarda dolaşacaksın bunun dışındakiler çelik çomaktır, insanları kandırmaktır.

Bu faaliyeti de en iyi mehmetçik yapar. Ki 20 senede zaten pkkyı bitirmiş ama ne yazık ki Amerikanın müdahelesinden sonra, pkk kendini toparlamış, Mehmetçik başladıkları yere geri dönmüştür. Ne yazık ki!

Yani askeri sistemin, mehmetçiğin yada TSK'nın hiçbir hatası yoktur. Üstelik Amerika Irak'a girerek bir taşla iki kuş vurmuş hem pkkyı yeniden toparlanmasını sağlamış, hem de paravan -sözde- Kürt devleti kurdurtmuştur Kuzey Irak'ta. (Belki de Amerikanın Irak işgali TSK'yı Kuzey Irak'tan çıkartmak içindi, düşünmeye değer)

Toparlarsak;

Profesyonel ordu yada polisin etkin kullanımı falan bu işleri bilen insanlar için gülüp geçilecek konulardır. Birşeyler yapıyormuş gibi gözükme amaçlıdır.

Işık Paşanın konuşmasının kayıt edilmiş olması çok tehlikeli bir durumu ortaya çıkarmaktadır:

- GenelKurmay başkanını dahi dinleten ve bunu servis eden bir çete bulunmaktadır.

- Bu çete içerden midir (teknolojik olarak)dış destekli midir

- Genelkurmay başkanın gizli emirleri daha doğrusu gizli kalması gereken operasyon emirleri de bu çete tarafından pkk yada benzeri örgütlere gönerilmiş midir

Bunların çok ciddi bir şekilde araştırılıp halledilmesi gerekmektedir.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com