Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


RAHMET OKUTMAK

Rahmet okutmak deyimi , asaGi yukari “Gelen, gideni aratir.” atalar sözünün karsiliGidir. Kötülükte sonra gelenin , önce geleni bastirmis olmasi halinde “Rahmet okuttu” deriz. Mehmet Akif



AGzi meyhaneye rahmet okuturken hele bak

Bana gelmis de seriatçi kesilmis avanak



diye yakinirken, deyimi çok güzel kullanmis. Türkçe’de bu deyimin nasil türediGine dair, söyle bir hikaye mevcuttur:

Hirsizin biri hastalanmis be sekerati mevt halinde iken Allah’a su yolla dualar edermis:

- Yüce Allah’im!.. Dünyada nasibim hirsizliktan imis. Ne kazandi isem bu yolla kazandim Çoluk çocuGumun kursaGina helal lokma girmedi. O kadar insanin ahini aldim, hakkini yedim. Bu kadar günahla Senin yüce huzuruna nasil çikayim! Arkamdan beni hayirla anacak kimse de yok. Bilakis herkes beni lanetle anacak. Affet Allah’im

Hirsizin delikanli oGlu, bu hale bakip babasina demis ki:

- Baba sen hiç merak etme. Ben sen. Her gün rahmetle andiririm, için rahat olsun.

Hirsiz ölmüs. Evin geçim yükü oGlana geçmis. Delikanli babasinin mesleGini sürdürmeye kararli. Baslamis hirsizliGa. Ancak babasini aksine, girdiGi her evi adeta kuruturmus. iGneden ipliGe ne var ne yoksa alir, ev sahibine çiplak odalar birakirmis. Öyle bir zaman gelmis ki, evleri soyulanlar, eski hirsizi yani delikanlini babasini arar olmuslar. Diyorlarmis ki:

- Babasi da hirsizdi ama Allah rahmet eylesin ihtiyaci kadar çalardi. Bunun gibi açgözlü ve arsiz deGildi.

Bir hirsiza da rahmet ancak bu kadar okunur!



iki Dirhem Bir Çekirdek sf 175/ iskender Pala

Paylasim için tesekkür ederiz kardes. Bizim de baskalarina ve özellikle öGrencilerimize anlatabileceGimiz hos bir konu bulmussunuz.

Paylasim için tesekkür ederiz kardes. Bizim de baskalarina ve özellikle öGrencilerimize anlatabileceGimiz hos bir konu bulmussunuz.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com