Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Öfke ateşi en çok sahibini yakar!

Öfke ateşi en çok sahibini yakar!


“Sabrın sonu selamet!” diye boşuna dememiş atalarımız. İnsanın başına ne gelirse “sabırsızlık” yüzünden geliyor. “Öfke gelir yüz kararır, öfke gider yüz kızarır” sözü de, sabırsız insanın utancını anlatmak için kullanılır.

Kavgaların hatta cinayetlerin sebebi üzerine konuşulduğu zaman hep “Anlık bir öfke yüzünden…” diye başlarlar söze.

Özellikle bir kitleye hitap ederken sabırsız olur ve öfkenize hakim olamazsanız, sadece kızdığınız kişiye değil tüm gruba ve kendinize de zarar verirsiniz.

Sınıfta öğretmen bir öğrencisine kızıp ona bağırdığı veya dövdüğü zaman tüm sınıf bundan olumsuz etkilenir. Özellikle küçük yaşlardaki öğrenciler bundan çok etkilenir.

Serap isimli bir öğrencimin velisi bana geldiğinde, kızının öğretmen korkusundan bahsetmişti. Hatta o kadar korkuyormuş ki öğretmenlerden, yanından bir bayan öğretmen geçerken bile hala eli ayağı birbirine dolanıyormuş. Sebebini öğrendiğim de ilkokul öğretmenine çok kızmıştım.

İlkokul öğretmeni sınıfta sürekli öğrencilere bağırır, hatta onları sık sık dövermiş. Serap, öğretmeninden hiç dayak yememiş. Ancak diğer arkadaşlarının yediği fırçalardan ve dayaklardan çok olumsuz etkilenmiş. Bu korkusunu yenmesi de çok zor olmuştu.

Öğrencilerine bu kadar çok bağıran ve dayak atan bayan hocanın öğrencilerine ve kendisine ne kadar çok zarar verdiğini düşündüm. Çünkü öfkenin en çok sahibine zarar verdiğini biliyordum.


Öfke zehir gibidir.

Öfkelenen insan, karşısındakine sinirlenip zehir içen kişiye benzer. Öfke, en çok çıktığı yere zarar verir. Bir bombanın en çok düştüğü yere zarar vermesi gibi, öfke ateşi de içinizde yanar, içinizde patlar…

***

Sinirlenen, sabredemeyen ve bağırmaya başlayan bir öğretmen en çok kendisine zarar verir. Hem de ne zarar!

1) Öğrencilerinin gözünde “örnek insan” olan, olması gereken kişi iken birçok öğrencisinin gözünden düşerek itibar kaybeder.

2) Öfkelenmek (adrenalinin aşırı yükselmesi) insanı sadece psikolojik olarak rahatsız etmez. Hastalıklara davetiye çıkartacak kadar fiziksel rahatsızlık da verir. “Beni sinir hastası ettiniz!” diyen öğretmen çoktur.

3) Ders anlatmak, derse, konuya ve sınıfa hakim olmak kolay değildir. Öfkelenen, sınıf içinde bağıran bir öğretmenin o dersi işlemeye devam etmesi neredeyse imkânsızdır. Derse devam edilse bile ya çok monoton ya da çok gergin geçen bir ders olur. Sadece o ders değil, o gün içerisinde işlenen tüm derslerde öğretmen kendini toparlamaya çalışır. Öfke çok çabuk gelir ama o kadar çabuk gitmez.

4) Sınıf içinde öğrencileriyle sürekli sinirlenen, öfkesine hakim olamayan öğretmenler, okul idaresi ve meslektaşlarıyla da sıkıntı yaşamaya başlar. Gergin insan herkesle ve her yerde gerginlik yaşamaya başlar.

5) Gerilen sinirleri yatıştırmak bazen hiçte kolay olmuyor. Evinde ailesiyle ilişkilerini bile zedeleyebiliyor öfkeye hakim olamamak.

İş hayatında sürekli gergin ve sıkıntılı olan insanların, hangi meslek grubunda olursa olsun, evinde de sıkıntılı olduğuna ilk defa askerde şahit oldum. Askerlik sürecimin bir kısmını yazıcı olarak görev yaptığım için istemesem de sık sık komutanlarımın dertleşmelerine kulak misafiri oluyordum. Komutanlarıyla yaşadıkları gerginliklerin aile hayatlarını nasıl olumsuz etkilediğini birbirlerini anlattıklarına birkaç defa şahit oldum.

Öfkeyi tutmak, sabretmek o kadar kolay değil. Ancak öfkeyi salmanın bedeli çok daha ağır oluyor. Öfkeyi salmak, öfkeyi tutmaktan daha çok zarar veriyor insana.

Yaratıcının “asra yemin ederek”, sabrı tavsiye edenleri niçin övdüğünün hikmetini daha iyi anlıyorum.


Asra andolsun; Gerçekten insan, ziyandadır. Ancak iman edip Salih amellerde bulunanlar, birbirlerine hakkı tavsiye edenler ve birbirlerine sabrı tavsiye edenler başka. (Asr suresi)

Öfke zehirdir, içmeyin!


[right]Sait Çamlıca
Eğitimci-Yazar
[/right]

Çok güzel bi yazı olmuş.Fakat bir eksiği var.Sevgili peygamberimiz efendimiz Hz.MUHAMMED s.a.s.'in birkaç hadisi şerifi ile yazını şereflendirseydin dahada güzel olurdu sanırım.O yüce insan,son peygamber,Hz.MUHAMMED s.a.s. şöyle buyuruyor: "Öfke şeytandandır,kim öfkelenirse ayaktaysa otursun,oturuyorsa,uzansın yatsın,yinede öfkesi geçmezse abdest alsın" buyuruyorlar.Bir başka hadisi şeriflerinde de şöyle buyuruluyor:"Güçlü pehlivan güreşte rakibini yenen değil,öfkelendiğinde öfkesini yenendir"Selam ve saygılar.

Hadis-i Şerif de bulunsaydı çok daha güzel olurdu; fakat her yazıda Hadis-i Şerif olacak diye bir kaide yok.


kaide var mı? Yok mu bilmem...Ancak;bildiğim bir şey vardır:

Bir name(mektub,risale,kitap) ki;onun dibacesi(önsözü) ''Cenab-ı Hak Şöyle buyurdu'' veya ''Peygamber(a.s.m.)Şöyle buyurdu.'' Değilse;o namenin sonu,mahşer gününde hüsrandır.(çok büyük zarar) (Cila-ur Ruh ve Lüccet-ül Esrar,Molla Cami(K.S.)

Böyle bir kural;farziyet noktasında olmasa da, olmalıdır

______________________________________________________________________

Andolsun Zikirden sonra Zebur'da da :''Yeryüzüne salih kullarım varis olacaktır'' diye yazmıştık.(Enbiya,105)

Öğrencilerine bu kadar çok bağıran ve dayak atan bayan hocanın öğrencilerine ve kendisine ne kadar çok zarar verdiğini düşündüm. Çünkü öfkenin en çok sahibine zarar verdiğini biliyordum.

çok güzel bir konuya değinmişsiniz yazana ve nakledene sonsuz teşekkürler

MARİFET...?!
AZRAİL'E TEBESSÜM...
İmam-ı Şafi'nın bir yerde okudugum şu vecizesini çok severim.
"kızılması gereken yerde kızmamak,merkeplere yakışır."
Sabır,nasıl insani bir his ise,öfke kızgınlık,asabiyede öylesi insani hislesdendir.
Alemde herşey zıddı ile kaimdir,malum.
Velhasıl,öfkeyi büsbütün kemmetmek;haddi aşmak,muvazeneyi bozmak telikesinide mündemiçtir gibi geliyor bana.
ÖFKE;niçin,ne zaman,nerede olursa güzeldir?
Allak icin sevmek ve yine sırf O'nun icin buğzetmek...
İman icin,imanı için,öfkelenebilmeli bazen müslüman...
Mevzu öfke olunca calib-i dikkat tedaileride akla geliyor...
Hani Merhum M.A.Ersoy Merhumun bir mısraı vardır ya,
"Kim demiş uysal koyunum ve ila...
ÖFKE,zamanında ve yerinde ve gerektiğinde olursa ve Müslümanın vakarını bozmadan icra edilirse hiçte nahoş bir haslet değilmiş gibi gelir bana...
Yanılıyormuyum?
Ne mutlu Allah için nefret eden ve imanının öfkesini izhar edenlere.
Vesselam.

“Öfke gelir, göz kararır. Öfke gider, yüz kızarır.” ( atasözü)
Ne de güzel söylemiş atalarımız.Çok güzel dile getirilmiş bir kompozisyon.Paylaşım için teşekkürler.

MARİFET...?!
AZRAİL'E TEBESSÜM...
Hz.Ali(kv)anlatıyor:
"Resulullah'ın iki kaşının arasında bir damar vardı ki,öfkelendiği zaman kabarıp görünürdü.Allah'ın haram kıldığı sınırlardan biri çiğnendimi,ona öfkelenir adeta arslan kesilirdi.Allah için intikam alırdı.

kardeş yazın öyle bir anda geldiki karşıma...öfkemden ve sinirimden dolayı siteye giriş yapamadım.ne rumuzum aklıma geldi ne şifrem.
neden sonra hatırladım siteye girdim ve forumlara bakayım derken bu başlığı gördüm okudum.
allah razı olsun. paylaşımın işte bu kadar faydalı oluyor.sakın kimse okunmuyor orda öylece kalıyor sanmasın yazılanları.
emeğine ellerine sağlık.iyiki paylaşmışsın.

selametle...

Teşekkür ederiz...




Ebû Vâil (radıyAllahu anh) anlatıyor: "Urve İbnu Muhammed es-Sadî'nin yanına girdik. Bir zât kendisine konuştu ve Urve'yi kızdırdı. Urve kalkıp abdest aldı ve:

"Babam, dedem Atiye (radıyAllahu anh)'den anlatır ki, o, Resulullah (aleyhissalâtu vesselâm)'ın şöyle söylediğini nakletmiştir:

"Öfke şeytandandır, şetyan da ateşten yaratılmıştır, ateş ise su ile söndürülmektedir; öyleyse biriniz öfkelenince hemen kalkıp abdest alsın." [Ebû Dâvud, Edeb 4, (4784).]

İlgileriniz için ben de teşekkür ediyorum...

Çok güzeldi Faruk kardeşim Allah razı olsun.

çok güzel bir paylaşım, harcadığın emeklerin zayi olmasın Kardeşim ALLAH c.c. razı olsun


Aşk da tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir,hiçbirşeyde görülmez..


Serbest Kürsü

MollaCami.Com