Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


40 HADIS-I SERIF

Bir kulun kalbinde (ümit ve korku) birlesti mi Allah o kulun ümid ettigi seyi mutlak verir ve korktugu seyden de onu emin kilar.
Tirmizi, Cenaiz 11

Her kim rüyasinda beni görürse muhakkak o, uyanik bir halde beni görecektir. Cünkü seytan bana benzer bir surete giremez.
Buhari

Her göz zanidir. Þurasi muhakkak ki, kadin koku sürünür, sonra da (erkek) cemaate ugrarsa o da zaniyedir.
Tirmizi, Edeb 35

Komsusu zararlarindan emin olmayan kimse Cennete giremez
Buhari, Edeb 29

Kullarin sabahladigi hiçbir gün yoktur ki, iki melek inerek birisi, Allah\'im, malini infak edenin malini artir; digeri de, Allah'im, malini vermeyenin malini yok et!\' demesinler
Buhari, Zekat 27

Günesin dogdugu her yeni günde kisiye, her bir mafsali için bir sadaka vermesi gerekir. Iki kisi arasinda adalet yapman bir sadakadir. Kisiye hayvanim yüklerken yardim etmen bir sadakadir. Güzel söz sadakadir, namaza gitmek üzere attigin her adim sadakadir. Yoldan rahatsiz edici bir seyi kaldinp atman sadakadir.
Buhari, Sulh 33

Kisinin gerçek mali hayatinda gönderdigidir. Geriye koydugu da varislerinin malidir.
Buhari, Rikak 12

Hz. Cebrail aleyhisselam bana komsu hakkinda o kadar araliksiz tavsiyede bulundu ki, komsuyu varis kilacagini zannettim.
Buhari, Edeb 28

Âdemoglunun iki vadi dolusu mali olsa, bir üçüncüsünü ister. Âdemoglunun karnini (gönlünü) topraktan baska bir sey doldurmaz. Þu kadar ki, tevbe eden kisinin tevbesini Allah kabul eder.
Buhari, Zühd

Kur'an'i okuyup ona sahip çikan kimseye (ahirette): "Oku ve (cennetin derecelerine) yüksel, dünyada nasil agir agir okuyor idiysen öyle oku. Zira senin makamin, okudugun en son ayetin seviyesindedir.
Ebu Davud, Vitr 20

Kur'an'i cebren (açiktan) okuyan, sadakayi açiktan veren gibidir. Kur\'an\'i gizlice okuyan, sadakayi gizlice veren gibidir.
Tirmizi,Sevabu'l-Kur' an 20

Haksiz yere müslümanlarin irzina (seref ve namusuna) hakaret etmek haramin en büyügüdür.
Ebu Davud

Insanlar yalnizliktaki (mahzuru) benim kadar bilselerdi, hiçbir atli tek basina bir gececik olsun yol yapmazdi.
Buhari, Cihad 135

Makbul sabir, musibetle karsilastigin ilk andakidir.
Tirmizi, Cenazi 13

Kim, kendisine yapilan bir iylige karsi, bunu yapana: "Cezâkellâhu hayran (Allah sana hayirli mükâfaat versin!)" derse tesekkürü en mükemmel sekilde yapmis olur.
Tirmizi, Birr 86

Kisinin malayani seyleri terki Islam'inin güzelliginden ileri gelir.
Tirmizi, Zühd 11

Üç kisi beraberken, ikisi aralarinda hususi konusmasinlar, bu öbürünü üzer.
Müslim, Selam 36

Sizden kimse, bir baskasini yerinden kaldirip sonra da oraya oturmasin. Ancak (halkayi) genisletin, yer açin, Allah da size genislik versin.
Müslim, Selam 27

Mümin kisinin durumu ne kadar sasirticidir! Zira her isi onun için bir hayirdir. Bu durum, sadece mümine hastir, baskasina degil: Ona memnun olacagi bir sey gelse sükreder, bu ise hayirdir; bir zarar gelse sabreder, bu da hayirdir.
Müslim, Zühd 64

Muhammed'in nefsini kudret eliyle tutan zâta yemîn ederim ki, bu ümmetten her kim -Yahudî olsun, Hristiyan olsun- beni isitir, sonra da bana gönderilenlere inanmadan ölecek olursa mutlaka cehennem ehlinden olacaktir.
Müslim, Iman 240

Surasi muhakkak ki (saka da bile olsa) ben sadece hakki söylerim!
Tirmizî, Birr 57

Kisi zina edince iman ondan çikar ve basinin üstünde bir bulut gibi havada durur. Zinadan çikinca iman kisiye geri döner.
Tirmizi, Iman 11

Ben yaninda zikredildigim zaman bana salât okumayan kimsenin de burnu sürtülsün!
Tirmizi, Da'avat 110

Allah bir kavme azap indirdi mi, o azab, kavmin içinde bulunan herkese isabet eder. Sonra, (kiyamet gününde) herkes niyetlerine [ve amellerine] göre diriltilirler.
Buhari, Fiten 19

Herhangi bir genç, yasindan dolayi bir ihtiyara hürmet ederse Cenab-i Allah da yasliliginda ona hizmet edecek kimseler halk eder (yaratir).
Riyazü's Salihin

Sizden biriniz uykusundan uyandigi zaman, elini üç defa yikamadikça su kabina sokmasin. Cünkü o, elinin nerede geceledigini bilmez.
Müslim, Tahare 87

Allah Teala Hazretleri uyumaz, zaten O'na uyku da yakismaz. Kisti (tartiyi, rizki) indirir ve kaldirir. Geceleyin yapilan amel, gündüzleyin yapilandan önce; gündüzleyin yapilan amel de geceleyin yapilan amelden önce Allah'a yükseltilir.O'nun hicabi nurdur. Eger o perdeyi açacak olsa, vechinin sübuhati, basarinin ihata ettigi bütün mahlukatini yakardi.
Müslim, Iman 293

Emin ve dogruluktan ayrilmayan ticaret ehli (ayette sirat-i müstakim ashabi olarak zikredilen)peygamberler, siddikler, sehidler ve salihlerle beraberdir.
Tirmizi, Büyu 4

Sizden biri cumayi kildi mi, ondan sonra da dört rek'at kilsin.
Müslim, Cuma 67

Kim allah'a ve ahirete inaniyorsa misafirine ikram etsin. Kim Allah'a ve ahirete inaniyorsa komsusuna ihsanda (iyilikte) bulunsun. Kim Allah'a ve ahirete inaniyorsa hayir söylesin veya sükût etsin.
Buhari, Edeb 31

Iyi arkadasla kötü arkadasin misali, misk tasiyanla körük çeken insanlar gibidir. Misk sahibi ya sana kokusundan verir veya sen ondan satin alirsin. Körük çekene gelince ya elbiseni yakar yahut da sen onun pis kokusunu alirsin.
Müslim, Birr 146

Her bir dinin kendine has bir ahlâki vardir. Islâm'in ahlâki hayadir.
Ibnu Mâce, Zühd 17

Nesebinizden sila-i rahim yapacaklarinizi ögrenin. Zira sila-i rahim akrabalarda sevgi, malda bolluk, ömürde uzamadir.
Tirmizi, Birr 49

Þehid olmayi Yüce Allah'tan samimi olarak dileyen kimseyi, Allah, rahat yataginda vefat etse bile, sehidlerin derecesine eristirir.
Müslim, Imare, 156, 157

Kim Allah\'a kavusmayi severse, Allah da ona kavusmayi sever. Kim Allah\'a kavusmaktan hoslanmazsa Allah da ona kavusmaktan hoslanmaz.
Müslim, Zikr 14

Yiyiniz, tasadduk ediniz, giyiniz. Fakat bunlari yaparken israfa ve tekebbüre kaçmayiniz
Nesâi, Zekat 66

Bir kavim, ölçü ve tartilarda (hile yaparak) miktari azaltirsa Allah ondan rizki keser.
Muvatta, Cihâd 26

Kim bir mü'mini bir münafiga (giybetçiye) karsi himaye ederse, Allah da onun için Kiyamet günü, etini cehennem atesinden koruyacak bir melek gönderir. Kim de müslümana kötülenmesini dileyerek bir iftira atarsa, Allah onu, kiyamet günü, cehennem köprülerinden birinin üstünde, söylediginin (günahindan paklanip) çikincaya kadar hapseder.
Ebu Davud, Edeb 41

Kul (bazen), Allah'in rizasina uygun olan bir kelami, ehemmiyet vermeksizin sarfeder de Allah onun sebebiyle cennetteki derecesini yükseltir. Yine kul (bazen) Allah\'in hosnutsuzluguna sebep olan bir kelimeyi ehemmiyet vermeksizin sarfeder de Allah, o sebeple onu cehennemde yetmis yillik asagiya atar.
Buhari, Rikak 23

"Ben ve yetime bakan kimse cennette söyleyiz" Orta parmagi ile bas parmagim yan yana getirip aralarini açip kapayarak isaret etti.
Buhari, Talak 14

[Yazili halde] Kirk hadis birakarak vefat eden Cennette arkadasimdir. [Deylemi]


Selam Sevgi ve Dua Ile


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com