Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Tartışmanın on zararı

Tartışmanın on zararı vardır:

1- Tartışma hasede yol açar
Hadis-i şerifte, (Hased, ateşin odunu yediği gibi, hasenatı yer) buyuruldu. (İ.Mace)
Tartışmada galip gelen de, mağlup olan da zararlıdır. Mağlup olana, (Falanca senden daha ileri görüşlüdür) denince, galip gelene haset etmeye başlar. Tartışmada galip gelen kimse, kendini üstün görmeye başlar. (Falanca, kendi yoluna girmek için beni davet etmişti. Fakat kendisi hakkı görünce bizim yolumuza girmeye mecbur kaldı) der, kendini üstün görmeye çalışır. Hadis-i şerifte, (Allahü teâlâ, kibredeni alçaltır, tevazu edeni yükseltir) buyuruldu. (Taberani)

2- Hakkı küçük görmeye sebep olur
Tartışmacı, kendini üstün görme hastalığından kurtulamaz. Her zaman kendisinin hakim olmasını ister. (Niye hep kendin konuşuyorsun) diyenlere, (Biz böyle davranmakla ilmin izzetini koruyoruz) der. Hasmının bildirdiklerine önem vermez, onun delillerini küçük görür. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Hakkı küçük görmek kibirdendir.) [İ.Gazali]

3- Kin tutmaya yol açar
Kendi fikrinin kabul edilmediğini gören tartışmacı, karşısındakine kin besler, bazen ömür boyu onu affetmez. Kin bir felakettir. Hadis-i şerifte, (Mümin kinci olmaz) buyurulmuştur. (İ.Gazali)

4- Gıybete sebep olur
Tartışmacı, hasmının sözlerini naklederek, (O şöyle dedi, ben şöyle cevap verdim) diyerek kendini gıybetten kurtaramaz. Her ne kadar hasmının söylediği sözleri doğru olarak nakletse bile, maksadı onun acizliğini göstermek olduğu için, hasmı da bu konuşmalardan razı olmayacağına göre, sözleri gıybet olur. Halbuki Allahü teâlâ gıybet etmeyi, ölü eti yemeye benzetmiştir.

5- Övünmeye sebep olur
Tartışmacı, galip gelirse, kendini övmekten kurtaramaz. (Şu delilleri getirerek onu susturdum) diye kendini över. Halbuki, (Çirkin olan doğru, kişinin kendini övmesidir) denilmiştir. Allahü teâlâ da kendimizi övmekten bizi men ederek, (Elbette Allah, kendini beğenip övünen hiç kimseyi sevmez) buyurmaktadır. (Lokman18)

Arkadaşını mağlup etmekle övünen bir cemiyette, kardeşliğin tesisi mümkün olur mu? Övünmek, başkasını hakir, aşağı görmekten ileri gelir. Halbuki hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Din kardeşini hakir görmek, kötülük olarak yeter.) [Müslim]

6- Kusur araştırmaya sebep olur
Tartışmacı, hasmını yenmek için onun gizli kusurlarını araştırmaktan kendini alamaz. Nerede ne demiş, diye araştırır. Halbuki Allahü teâlâ, tecessüs etmeyi, yani başkalarının kusurlarını araştırmayı men etmiştir. Tartışmacı, hasmının bedeni kusurlarını imâ ile de olsa söyler. Mesela; hasmı gözlüklü ise, (Bu gerçekler gözlükle görülmez, gerçeği görmek için gözlük kâfi değildir) diyerek hasmının, gözündeki kusurunu, bedeni kusurlarını ilmi noksanlığı için bir özür sayar.

7- Zarara sevinmeye sebep olur
Tartışmacı, hasmının yenilerek kötü duruma düşmesine sevinir.
Halbuki hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Kendisi için sevdiğini, din kardeşi için sevmeyen kâmil mümin olamaz.) [Buhari]

8- Nifaka, riyaya yol açar
Tartışmacı, zahiren hasmına sevgi gösterir. O ise bu sevgisinin yalan olduğunu bilir. Bu ise nifaktır, münafıklık alametidir. Tartışmacı halkın gözüne, gönlüne girebilmek için bazen demagojiye sapar. Halka yaranmak ise riyadır. Hadis-i şerifte, (Riya küçük şirktir) buyuruldu. (Taberani)
Dil ile sevgi gösterip, kalben bir mümine buğzeden, lanete müstehak olur.

9- Hakkı kabul etmemeye sebep olur
Tartışmacının nefret ettiği şey, hakkın hasmının ağzından çıkmasıdır. Halbuki hakkı kabul etmemek büyük felakettir. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlânın en sevmediği kimse, hakkı kabul etmekte inat edendir.) [Buhari]

10- İnada sebep olur
İnat, karşımızdakini aşağı görmeye, ondan nefret etmeye, ona düşmanlık beslemeye yol açar. Hadis-i şerifte buyuruldu ki:

(Din kardeşine itiraz etme, boş konuşma, [üzücü] şaka yapma ve verdiğin sözden cayma!) [Tirmizi]]

Allah razı olsun.

bir büyük alim "benim bildiklerim okyanusta bir damla dahi değildir" demiş. Biz neyizki
üstünlük idda edelim değil mi?

selametlee.

"Efendim, Müjdecim, Kurtarıcım, Peygamberim! Sana Uymayan Ölçü Hayat Olsa Teperim" (N.F.Kısakürek)

inanmiyorum ya.. tartismayida zararli buldunuz ha helal olsun..

"akıllılar hep kuşku içindeyken aptallar küstahça kendinden emindir."

diye düsünerek ara$tirip tarti$maktan yanayim..

100.Allah pisligi aklini kullanmayanlarin üzerine yagdirir
Yunus Suresi

allah sendende razı olsun güvercin kardeşim



Bir milletin ihyası kötülerin imhası ile değil genç neslin eğitim ve terbiyesi ile mümkündür...

İnsaf ile, hakkı bulmak niyetiyle, inadsız bir surette, ehil olanların mabeyninde, sû'-i telakkiye sebeb olmadan müzakeresi caiz olabilir. O müzakere hak için olduğuna delil şudur ki: Eğer hak, muarızın elinde zâhir olsa, müteessir olmasın, belki memnun olsun; çünki bilmediği şey'i öğrendi. Eğer kendi elinde zâhir olsa, fazla birşey öğrenmedi, belki gurura düşmek ihtimali var.(Alıntı)

Evet,ecyad kardeşime tamamen katılmakla beraber;paragraftaki şartlarda, tartışmaya girmeden yalnızca müzakere olabilir.

Allah razı olsun ecyad kardeşim..

Ayrıca bu konuda kenan kardeşime bir nasihatte bulunmak istiyorum zira "Din nasihattir"..
Kenan kardeşim araştırmak güzeldir araştırın fakat bu konular tartışmaya döküldügü zaman bir yere varılmıyor..Biraz argo olacak ama suç veledi zinadır, hiç kimse kabullenmez.... Ayrıca bu zamana kadar yaptıgınız geçmişteki tartışmalarınıza bir bakın lütfen..Ne kadar yol alabilmişsiniz..Sadece siz degil hiç kimse bir yere varamıyor... İki bardagı birbirine vurdugunuz zaman biri kırılır , digeride çatlar.. Tartışmada böyledir bir sonuç elde edemedeniki tarafta zarar görür.. Yine söylüyorum araştırmak güzeldir , tartışma ile bi yere varamazsınız..Siz hangi tartışma programında tarafların ortak bir sonuca vardıgını gördünüz... Sadece laf kalabalıgı oluyor güzel kardeşim...

Allaha emanet olun..

Allah cümlemizden razı olsun goksultan gardaşım:)

Bir milletin ihyası kötülerin imhası ile değil genç neslin eğitim ve terbiyesi ile mümkündür...

Her söylenilene inanan, merak etmeyen yobaz(bu kelimeyi hic bir zaman icin dinle alakali kullanmadim, kullanmiyorumda, fikirleri sabit insanlar icin kullanirim) insanlarla yapilan tartismalarda bir yere varilamaz. kendi bildiklerinin hatali olabilecegini, hatali oldugunu ögrenince erdemli bi sekilde dogrusunu ögrenmeye calisan insanlar arasindaki tartismanin hic bi tarafa zarari olamaz..

100.Allah pisligi aklini kullanmayanlarin üzerine yagdirir
Yunus Suresi

yazida tartisma zararlidir diye birsey gecmiyor. Tartismanin 10 zarari deniyor:) sigaranin binlerce zarari var lakin bir cok kisi bundan vazgecemiyor. olmuslar bir kere tiryakisi. öleceklerini bilseler icerler:)

bu arada kusuruma bakma kenan kardesim, araya bayramda girince bizim viyana gezisi yatti:(( sana karsi cok mahcup oldum. insaallah hakkini helal edersin:(( gecmis bayramini da kutlarim.

insaallah hayirlara vesile olur

estagfirullah abi, insallah baska zamana.. beklerim..


100.Allah pisligi aklini kullanmayanlarin üzerine yagdirir
Yunus Suresi

insaallah. hayirlisi ile

Ehli Hak, yalnız hak için bahse girişmeli. Hak için bahse girişen izhar-ı fazl etmez. Yalnız Hakkı arar. Hak hangi tarafta olursa olsun, kemal-ı şevk ile alır. Hatta hak, hasım tarafında olsa, hâlis bir hakperest daha ziyade sever. Çünki, istifade eder. Eğer hak onun sözünde olsa, bir istifadesi olmaz. Gurura girmek de ihtimali var. Fakat hasmın elinden çıksa, hem istifade eder. Hem teslimiyyetle hakka inkiyadını gösterir. Bir fazilet dahi kazanır.

Hakikat böyle iken, maatteessüf ehl-i hakda ve ulemada hakperestlik nâmı altında, nefis perestlik işe çok karışıyor.

En mühim ve kudsî bir mes'eleyi, satranç oyunu gibi izhar-ı fazl yolunda ve müzakere-i ilmiyeyi, münakaşa derecesine çıkarılıp, onunla oynuyorlar. Her iki taraf kendini haklı zanneder. Her iki taraf, madem münakaşa suretini alıyor, haksızdırlar.

Zaten kemmiyeten az olan ehl-i dalalet, kesretli olan ehl-i hakkın şu hâlinden istifade ederek, mağlup edip, perişan ediyorlar.

Hem münakaşacı iki kısım, o mes'elede hakkı göremezler. Çünkü: Nazar-ı insaf ile bakılmadığı için, tenkid nazarı hasmının yalnız çürük taraflarını ve taraftarlık cihetiyle kendi nefsinin yalnız iyilik tarafını görür, iyiliklerini onun çürükleriyle müvazene eder. Elbette bu nazar hakkı göremez, görsede tanımaz.(Alıntı:Risale-i Nur Külliyatı)
_____________________________________________________________________

Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.

Sevgili YOLCU, yazıların kaynağını, madenini belirtseniz de; alıntı mı altın mı olduğunu bizden başkaları da anlayıverse diyorum..
Ne dersiniz? :)

Duamiz olmasa ne ehemmiyetimiz var!

Yolcu
yazdiklarindan acikcasi hic bisey anlamiyorum, biraz sadele$tirip yazarsan sevinirim. sanirim risale i nurdan yaziyorsun? eski türkceyi gercekten pek anlayamiyorum..

100.Allah pisligi aklini kullanmayanlarin üzerine yagdirir
Yunus Suresi

Allah razı olsun ecyad kardeşim. çok dikkat edilmesi gereken bir konu. yoruma açık olan her konuda tartışma çıkması mümkündür ve bu tartışmalardan çoğunlukla bir sonuç çıkması beklenemez, şu saydığınız zararların ve karşımızdakinin kalbini kırmaktan başka.


Ihya Genel

MollaCami.Com