Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Rebîulevvel Ayı ve Velâdet Kandili

Rebîulevvel Ayı ve Velâdet Kandili


20 Mart 2007 Salı günü idrâk ettiğimiz rebîulevvel ayı, Sevgili Peygamberimizin (s.a.v.) âlemleri şereflendirdiği, nûrlu vücudunun dünyaya intikal ettiği mübârek aydır.

Bu ayın 12’sinde yani 30 Mart 2007 Cuma gününü Cumartesiye bağlayan akşam, senenin ilk kandili olan Velâdet (Mevlid) Kandili’dir.

Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.) için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumalıdır.
***
Resûlüllah Efendimiz (s.a.v.), rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde dünyayı teşrif etmişler... Dolayısıyla bu ayın 12’nci gecesi aynı zamanda Hicrî senenin ilk kandilidir. Fahr-i âlem Efendimizin (s.a.v.) dünyayı teşriflerinin Hicrî 1479, Şemsî yılla 1436’ıncı yılını idrâk etmiş olacağız.
***
Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade ve istifaza edebilmek için bir Tesbih Namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

Tesbih Namazına şu şekilde niyet edilir:

“Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra gark ettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz’in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber.” (Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat, İstanbul, 1983, s. 18-19)
***

Başta bütün site üyesi kardeşlerimiz olmak üzere, tüm İslâm âleminin Rebîulevvel ayını ve önümüzdeki Veladet Kandillerini tebrik ediyor, Cenab-ı Hak'tan topyekün insalık adına hayırlı inkişaflara vesile olmasını niyaz ediyorum.

Selam ve dua ile...

Değerli kardeşlerim ve halis ece hocam sizinde kandiliniz mübarek olsun.Rabbim inşaallah içinde bulunduğumuz rebiulevvel ayını ve önümüzdeki hafta cuma günü idrak edeceğimiz veladet kandilini hepimiz hakkında vesilei necat ve vesilei gufran kılsın.
Kandilde, kardeşlerim bu acize kardeşinizi duadan unutmayın.

Samimi ve külli duanıza binler amin...............Ben de;

Bütün ruh u canımla, yaklaşmakta olan Mevlid-i Nebeviyemizi tebrik ediyorum.

_________________________________________________________________________
Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.

Resûlüllah Efendimiz (asm), rebîulevvel ayının 12’nci gecesinde dünyayı teşrif ettiği gece,vücuda gelen bazı hadiseler:

Birincisi: Velâdet-i Nebevî gecesinde, hem annesi, hem annesinin yanında bulunan Osman ibni Âs’ın annesi, hem Abdurrahman ibni Avf’ın annesinin gördükleri azîm bir nurdur ki, üçü de demişler: "Velâdeti ânında biz öyle bir nur gördük ki, o nur maşrık ve mağribi bize aydınlattırdı."( Kadı Iyâz, eş-Şifâ, 1:466; Ali el-Kari, Şerhu’ş-Şifâ, 1:750; Hafâcî, Şerhu’ş-Şifâ, 3:311; Ahmedü’l-Bennâ es-Sâ’âtî, el-Fethü’r-Rabbânî, 20:2030.)

İkincisi: O gece Kâbedeki sanemlerin çoğu baş aşağı düşmüş. (Süyûtî, el-Hasâisü’l-Kübrâ, 1:119-131, 2:272; Beyhakî, Delâilü’n-Nübüvve: 1:19.)

Üçüncüsü: Meşhur Kisrânın eyvânı (yani saray-ı meşhuresi) o gece sallanıp inşikak etmesi ve on dört şerefesinin düşmesidir. ( Ali el-Kari, Şerhu’ş-Şifâ, 1:750; Beyhâkî, Delâilü’n-Nübüvve: 1:126; Ebû Süyûtî, el-Hasâisü’l-Kübrâ, 1:128, 2:272.)

Dördüncüsü: Sava’nın takdis edilen küçük denizinin o gecede yere batması(Kadı Iyâz, eş-Şifâ, 1:366; Ali el-Kari, Şerhu’ş-Şifâ, 1:751; Beyhakî, Delâilü’n-Nübüvve: 1:127; Ebû Süyûtî, el-Hasâisü’l-Kübrâ, 1:128.) ve İstahrâbâd’da bin senedir daima iş’âl edilen, yanan ve sönmeyen, Mecusîlerin mâbud ittihaz ettikleri ateşin, velâdet gecesinde sönmesi...

İşte şu üç dört hadise işarettir ki, o yeni dünyaya gelen zat, ateşperestliği kaldıracak, Fars saltanatının sarayını parçalayacak, izn-i İlâhî ile olmayan şeylerin takdisini men edecektir.(Risale-i Nur'dan)
______________________________________________________________________
Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.

Sevgili TUNAHANHAKAN ve YOLCU kardeşlerim; samimi dualarınız ve tebrikleriniz için sınırsız teşekkürler...

Allah râzı olsun.

Sağlık-afiyet üzere hayırlı-bereketli ömürler ve iki cihan saadetleri niyaz ediyorum Mevla-yi zû'l-Celâl'den...

mübarek mevlid kandilimizin tüm islam alemine ve müslüman kardeşlerimize hayırlı olmasını cenabuhaktan niyazederim

mübarek mevlid kandilimizin tüm islam alemine ve müslüman kardeşlerimize hayırlı olmasını cenabuhaktan niyazederim

Sevgili kardeşlerim;

Veladet kandilinizi bilmukabele tebrik eder, dareynde saadetler dilerim.

O âlemlere Rahmet Yüce Rasûl'ün (s.a.v.) "şefaat-ı uzma"sına nailiyet niyazıyla...


Blog Paylaşımları

MollaCami.Com