Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Yogurtla gelen gençlik iksiri...

YOGURT TAKI KERAMAET

Yogurtla gelen gençlik iksiri...

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tip Fakültesi Halk Sagligi Ana Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Faruk
Yorulmaz, bir kase yogurda iki kasik bira mayasi katilarak hazirlanan yogurt maskesinin cilde parlaklik vermede ve kirisikliklari önlemede çok faydali oldugunu bildirdi.

Prof. Dr.Yorulmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, ilk defa 10. yüzyilda Türkler tarafindan bulunan yogurdun, baska hiçbir besin maddesi ile karsilastirilamayacak kadar çok yararli özelligi bir arada bulundurdugunu söyledi. Bu besinden yeterince faydalanilmadigini öne süren Yorulmaz, "Yogurt sagligi korumak ve daha saglikli olmak için çok önemli bir besin maddesidir" dedi.

Yogurdun sindiriminin kolay ve karbonhidrat,protein, yag, vitamin, kalsiyum ve fosfordan oldukça zengin bir besin oldugunu belirten Yorulmaz, ayni zamanda kolayca vücutta sindirilen ve gerekli tüm besin maddelerini saglayan bir besin oldugunu bildirdi.

Ayrica vücudun hastaliklara karsi direncini saglayan bagisiklik sistemini güçlendirdigini ve
hastalik yapan mantarlar da dahil olmak üzere tüm mikroplardan, sindirim sistemini tutan kanserlere kadar pek çok hastaliktan korudugunu anlatan Yorulmaz, sunlari söyledi:

"Yogurt, büyüme gelisme çaginda dis ve kemik gelisimini hizlandirir, rasitizmden korur. Menopoz sonrasi kadinlarda ve yasli erkeklerde kemikleri güçlendirir, kirilmalari önler. Bu nedenle her yastaki insanin beslenmesinde son derece önemlidir. Yogurt, bebeklere altinci aydan sonra ek olarak verilen ilk besinlerden biridir. Böylece bebeklerin kemik ve dis gelisimine yardimci olur.

Bagisiklik istemlerini güçlendirir. Bagirsaklarda faydali mikroplarin olusumunu hizlandirir,ishalden korur."

KABIZLIK SORUNUNA YOGURTLA SON

Yogurdun sindirimi ve barsak hareketlerini düzene soktugunu ve kabizligi önledigini ifade eden Yorulmaz, mide barsak ülserlerinden de koruduguna isaret etti.

Bagirsaktaki zararli mikroplarin üremesini durdurdugunu, faydali olanlari ise destekledigini ifade eden Yorulmaz,"Bagirsaklari mikrobik hastaliklardan ve antibiyotik kullanimina bagli ishallerden korur" diye konustu.

Yorulmaz,yogurdun agiz kokusunu ve dis taslari olusumunu önleme etkisi oldugunu söyledi.

Aksam yenen bir kase yogurdun uykuya dalmayi kolaylastirdigini ve daha dinlendirici bir uyku sagladigini dile getiren Yorulmaz,yogurdun pek çok hastalikta da faydali oldugunu bildirdi.

KOLESTEROL VE DIYABET HASTALARI ICIN DE YOÐURT

Prof. Dr. Yorulmaz, yüksek kolesterol ve diyabet hastalari için oldukça faydali oldugunu belirtti.Yogurdun kötü kolesterolü düsürdügünü, iyi kolesterolü yükselttigini ve yaglarin harcanmasini kolaylastirarak sismanlamayi önledigini ifade eden Yorulmaz, sunlari kaydetti:

"Ishali olanlarda yogurt ve ayran iyilesmeyi hizlandirir. Özellikle menopoz sonrasi kadinlari etkileyen, ancak yasli erkeklerin de önemli bir sorunu olan kemik erimesi olanlarda kemikleri güçlendirir. Yogurdun alerjik etkisi çok azdir. Besin elemanlarindan zengin olmasi nedeniyle vücut direncini düsürmeden zayiflamayi saglamasi nedeniyle, zayiflama diyetlerinde yogurt son derece faydalidir. Yapilan çalismalar çok yogurt yiyenlerin az yiyenlere göre daha uzun ömürlü ve daha saglikli yasadiklarini göstermistir.

Yogurt, vitamin içerdigi için suyu süzülmeden yenmelidir. Süzme yogurt B vitamininden fakirdir.Hangi yasta olursaniz olun, saglikli ya da hasta her gün mutlaka 1 kase yogurt yemeyi ihmal etmeyin. Böylece saglikli, uzun ömürlü ve daha güzel yasayabilirsiniz"

Alinti

Selam Sevgi ve Dua Ile

eline emeğine sağlık çok faydalı bilgiler vermişsiniz keşke bizde eskiler gibi dogalını yesek marketten alınan katkılı yada asıl yararlı bölümü atılmış kese yoğurdu yiyoruz hep...


Sağlıklı Yaşam Köşesi

MollaCami.Com