Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


MİSVAK

AĞIZ TEMİZLİĞİ VE MİSVAK

Misvak, erak ağacının dalın¬dan, kesilen parçadır. Erak dalı bu¬lunmazsa, zeytin veya başka dallardan da olabilir. Nar dalından misvak olmaz.
Bugün, modem tıbbın diş sağlığı konu¬sunda ortaya koymaya yeni başladığı teda¬vi usullerini, İslâmiyet 14 asır önce öğret¬miştir. Diş sağlığına büyük bir fayda temin eden misvak, gayet basit ve en iyi diş te¬mizleme vasıtasıdır. Dişlerin çürümesini ön¬lemek için misvak kullanmak çok faydalıdır.
Diş macunlan ve tozlan, dişlere zarar ve¬rebiliyor. En iyisi, sert bir fırçadır. Önce, diş¬leri kanatırsa da, korkmamalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir ve artık kanamaz. (Larousse İllustre Medical)
Bu şekildeki diş temizliğini sağlayan en i-yi vasıta misvaktır. Diş macunlan, ağızdaki faydalı ve zararlı bütün mikroplan öldürür¬ken, misvak sadece zararlı mikroplan öldü¬rür. Dinimiz, temizliğin her çeşidini emret¬miştir. Allahü teâlâ, (Temiz olanları seve¬rim) buyuruyor. (Bekara 222)
Misvak abdestin, Şafiî'de ise namazın sünnetidir. Hadis-i şeriflerde Duyuruldu ki:
(Cebrail aleyhisselam, misvak kullan¬mayı o kadar tavsiye etti ki, misvakın farz olacağından korktum.) [İbni Mace]
(Eğer ümmetime güçlük vermeyece¬ğini bilseydim, her namaz için abdest al¬malarını ve her abdestte misvak kullanmalarını emrederdim.) [Buharî, Müslim]
(Gece namazı için kalkınca, ağzınızı misvakla temizleyin! Çünkü bir melek, namazda Kur'an okuyanın ağzına yakla¬şarak dinler.) [Deylemi]
(Ağzı temizleyin! Ağızdaki yemek artıklarının kokusu melekleri rahatsız eder.)
[Deylemi]
(Misvak; ağzı temizler, görmeyi kes-kinleştirir, diş etlerini güçlendirir, dişle¬ri beyazlaştırır ve çürümeyi önler, haz¬mı kolaylaştırır, mideye sıhhat verir, balgamı keser, hasenatı artırır; Allahü teâlâyı razı eder, melekleri sevindirir.) [Ebu Nuaym]
(Misvak erkeğin fesahatini [konuşma güzelliğini} artırır.) [İ. Adiy, Hatib]
(Ağzınız Kur'an yoludur, misvakla te¬mizleyin.) [Ebu Nuaym]
(Peygamberlerin beş sünneti: Hayâ, hilm, hacamat, misvak, güzel koku.) [Taberânî]
(Misvakla kılınan iki rekat namaz, mis-vaksız kılınan 70 rekattan daha sevabdır.)
[İ. Ahmed]
Misvakın faydaları çoktur. En aşağısı sı¬kıntıyı giderir, en iyisi de ölürken şahadet getirmeyi hatırlatır. Sırat'ı geçmeyi kolaylaştırır, yaşlanmayı yavaşlatır. Resulullah her zaman yanında ayna, tarak ve misvak taşırdı. Eshab-ı kiram, savaşlarda bile mis¬vaklarını ihmal etmezlerdi. İmam-ı a'zam hazretleri, "Misvak kullanmak, dinin sünnetlerindendir" buyurdu.
Misvakı, kullanmanın en az miktarı üst dişlere üç, alt dişlere de üç defa sürmektir. Misvaklarken dişlerin içi, dışı, üst ve alt kı¬sımları ovuşturulur. Misvakı sağ el ile kullan-malıdır. Misvakı avucunun içine almamalı ve emmemelidir. Misvak, sağ elin küçük ve başparmağı altta, diğer üç parmak üstte olarak tutulur. Misvaklamaya başlanınca, ağızdaki yaşlığı yutmak iyidir. Ondan sonra yutmak iyi değildir. Kullandıktan sonra mis¬vakı yıkamalıdır. Misvakı yere yatırmamalı, dikine koymalıdır. Misvak, çok yaş, çok ku¬ru ve bir karıştan uzun olmamalıdır! Yeni alınan misvakın ucu hafifçe çekiçle dövülün¬ce tel tef ayrılır. Suya koymak gerekmez.

KAYNAK Türkiye Gazetesi 30 Mayıs 2006




MİSVAKTA GÖRÜLEN KERAMETLER
Misvak dişleri temizlemekte sünnet olarak kullanılan bir fırçadır. Onu kullanan ibadette 70. derece ziyade ecir alır. Parmak kalınlığında, uzunluğu bir karıştır. Sağ el serçe parmak üstünden geçirilip, baş ve işaret parmaklarla tutulur, ıslak ağzın sağ tarafından başlamak suretiyle dişler ve diş etleri enine boyuna fırçalanır.
TIBBİ FAYDALARI
Misvak ezilip suya konunca mikrop öldürücü görüldü. Diş eti iltihapları(Prodontis ve Gingivatis) sonucu diş etleri Hiporemi (kızarık) hal alır ve diş köküne doğru geriler. Bu hal ilerledikçe kemikte erozyon (yıkım) görülür ve diş sallanır. Misvak diş etlerini mikroplardan arındırır, diş etlerine masaj te’siri yapar, mikropları öldürür, diş eti iltihabını ve diş kaybını önler. Liflerin mideye gitmesi zarar vermez. Fırça kıllarının midede kansere sebep olduğu tespit edilmiştir.
MİSVAKLI DiŞ MACUNU
Misvak üzerine araştırma yapan Prof. Dr. Yaşar Bağdatlı “İsviçre’de üretilen misvaklı diş macunu en çok aranan macunlar arasındadır” diyor.
Bağdatlı, ağız sağlığı ve diş eti iltihabları mevzuundaki çalışmalar netice vermeyince yapılan araştırmalar Misvak Ağacının çözüm yolu olarak kabul edildiğini ilan etti.
Piyasada bulunan diş macunlarında mecburi olarak kullanılan Florid maddesinin Misvak’ın kendi yapısında bulunduğunu kaydeden Bağdatlı, “Misvak üzerinde yapılan kimyevi analizlerde ağzı temizleyen Sodyum bi Karbonat ve Potasyum Klorid maddelerinin bulunduğunu bildirdi.
Misvak’ın tohumları da tıbda önemli ölçüde kullanılmakta, bilhassa nefes yolu hastalıklarında, hazımsızlık, mide ve bağırsak bozukluğu tedavisinde ARAK AĞACI’ndan istifade edilmektedir.
Misvak hususiyle kronikleşen Akciğer hastası balgam söktürür ve gözü kuvvetlendirir. Mideyi ıslah eder, diş çürümelerini önler, çürümeye sebep olan mikropların çoğalmasını engeller... “ demiştir.
Misvaktan elde edilen toz ve süspansiyonlardan elde edilen özün mikropların yok edilmesinde %95,7 nisbetin de muvaffak olduğunu ifade etmiştir.
Bu husus takvim kayıtlarına da geçmiştir.

Allah razi olsun kardeşim






Aşk'a ciğerin yakmayan, mürşide doğru bakmayan,bahr-ı muhit'e akmayan,göl iken umman olurmu... Nakşibendi (k.s)

Allah razi olsun kardeşim


Makaleler

MollaCami.Com