Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Narsisistik kisilik bozuklugu

Narsisistik kisilik bozuklugu

"Genç eriskinlik döneminde baslayan ve degisik kosullarda,düslemlerde ya da davranislarda ortaya çikan üstünlük duygusu,begenilme gereksinmesi ve empati yapamamanin oldugu sürekli bir örüntü..."

Kendinin çok önemli oldugu duygusunu tasima...

Basarilarini ve yeteneklerini abartma,yeterli basari göstermeksizin üstün biri olarak taninmayi bekleme...

Sinirsiz basari,güç, zeka, güzellik ve kusursuz sevgi düsleri üzerine kafa yorma...

Özel ve esi bulunmaz biri olduguna ve ancak baska özel ya da üstün kisilerin, topluluklarin,kurumlarin kendisini anlayacagina ve onlarla arkadaslik edebilecegine inanma...

Cok begenilme istegi...

Her seye hak kazandigi duygusu...

Iliskileri çikarlari için kullanma...

Baskalarinin duygu ve isteklerini anlama konusunda isteksizlik. ..

Baskalarini kiskanma ve kendinin kiskanildigina inanma...

SAYILARI ARTIYOR

Bu özelliklerin çoguna sahip ve küstah,kendini begenmis davranislar sergileyen tanidiklariniz var mi? Yakindan tanimasaniz bile gittikçe çevrenizde bu özelliklere sahip kislerin sayisinda artis oluyor mu?

O zaman narsisistik kisilik bozuklugu olan birilerini biliyorsunuz demektir. Cünkü bu tanim ve özellikler psikiyatride kisilik bozukluklari basligi altinda yer alan hastaliklardan biri olan narsisistik kisilik bozukluguna aittir.

Biraz kendini begenmenin, hele bu begenmeyi gerektirecek özellikler varsa sakincasi yoktur.Hatta kendini degersiz hissetmekten, önemsiz sanmaktan çok daha sagliklidir.Ama is sadece kendini sevip,digerlerini sevememeye gelince sorun olur.O sadece kendi gücü,basarilari, güzelligi ile ilgilenir. Diger insanlari sadece kendi çikarlari için kullanirlar.Aslinda diger insanlari umursamasinin tek nedeni,kendisi hakkindaki yargilaridir.Yoksa kisi olarak onlari umursamaz.

NARSISIZMIN ARKA YÜZÜ

Narsisistik kisi,kendini yeterli görüp basariya iliskin fantazilerle ugrasir. Ama aslinda kendinden kusku duyan,kirilgan,elestirilere tahammülsüz, degersiz hisseden bir gizli yani vardir.

Insanlarla yüzeysel iliskiler kurup,devamli övgü isteyen,topluluklarin içine gerçek anlamda giremeyen,baskalarina güvenmeyen,dayanamayan, onlarin zamanlarina deger vermeyen,sinirlarini önemsemeyen biridir.

Toplumsal alanda genellikle basarilidir.Cok ilgi alani vardir ama hepsi yüzeyseldir.Sikintili,sagliksiz ve taklitçi degerlere sahiptir.

Bir yandan yalan söyleyerek maddiyata dayali,otoriteye saygisiz bir yasam sürerken,disariya dürüst,asiri ahlakçi ve paraya önem vermeyen biri tablo çizer.Bastan çikarici,denetimsiz cinsel yasami olan kisilerdir.Evlilikleri düzensizdir,evlilik disi iliskilere girer.Cünkü esini ayri bir varlik olarak göremez ve sevemez.

Cok iyi konusan,kararli biri gibi görünmekle birlikte bilgileri; sadece basliklari içeren yüzeysel bilgilerdir,ayrintilari unutur.Onun için,dil ve konusma kendine güvenini tazelemenin bir yoludur.

CAGIMIZ MI ÜRETIYOR?

Gittikçe yakinmalarimiz artar oldu çevremizden,tanidiklarimizdan."Sadece kendini düsünüyor,kendi çikari için her seyi yapar,her seyi hak ettigini saniyor,kimseyi begenmiyor" söylemlerimiz artiyor mu?

Yoksa yapilan bir seyler nedeniyle çagimiz narsisistik bireyler mi üretiyor?

Evde "birey" yetistirecegiz iddasinda olan ve çok da fazla çocuga ayiracak zaman bulamayan anne babalarin yetistirdigi çocuklar kendilerini daha fazla gösterme gereksinimi duyarken, bir yandan da yalniz kalmanin ve "fazla birey" olmanin sonucu,artan oranlar da narsisistik kisilik özellikleri gösteriyor olabilirler.

Tabii bu sürece toplumlari idare eden liderlerin kendi çikarlarini ön planda tutmalari ve diger politikacilarin bu sürece eslik etmelerinin katkilari da göz ardi edilemez.

SIZ NE GÖRÜYORSUNUZ?

Yetisen yeni nesle ögretilmeye çalisilan, mesajlarla,örneklerle adeta ezberletilen "önce kendisini kurtarmasi gerektigi, önemli olanin bireysel basarisi oldugu,kendini gösterdigi taktirde kazanacagi" gibi ilkelerin (!) bu sürece etkilerini de unutmamak gerekir.

Bu kadar bireysellesip,sadece aynada kendini görmeye baslayan insanlarin gittikçe artan oranlarda mistik ögretilere,yeni dinlere,baska dünyalara ilgi duymasi çok da sasirtici olmasa gerek.

Belki de bu çagimizin yarattigi bir sey degil,çagimizin gelismeleri insanlarda zaten var olan bu özelligi sadece belirginlestirdi.

Kimbilir belki de bu artis sadece bu isle ugrasan bizlerin söylemlerinden ibaret ve aslinda artan bir sey yok,sadece biz var olanlarin farkina variyoruz.

Sahi sizler çevrenize, televizyonlara çikanlara, gazetelerde okuduklariniza, dinlediginiz propagandalara baktiginizda ne görüyorsunuz?

Yazan: Yazan: Prof. Dr. Bengi Semerci

Selam ve Sevgi Ile

MARİFET...?!
AZRAİL'E TEBESSÜM...
Merhum Üstadımız N.F.Kısakürek'in muhteşem bir İslam tarifi vardır ki,bence en mükemmel İslam tariflerinden sayılmayı hak ediyor:
"İSLAM zıt kutuplar arası muvazenenin mutlak nizamıdır"
Bu ölçü iyi idrak edildiğinde,derinliğine ve genişliğine insan ve Cemiyet meselelerini vüzuha kavuşturmak o nispette kolaylaşır...
Muvazene...
Ne zor mesele...
"...Ölüm zor,yaşamak ondanda zor..."
Tabii herşey Gören için...Köre ne!
Teşekkürler,böylesi mühim bir mevzudan bizleri haberdar ettiğiniz bu vesileyle Üstadımı hatırlattığınız için.
Vesselam.

bu verdiğiniz bilgi ve tarifler; evet babamı anlatıyor. babamın ne sorunu olduğunu araştırıyordum tatminsiz bir egosu olduğunu çözmüştüm ama babam tam olarak bu yazdıklarınız. peki tedavisi varmı acaba??


Sağlıklı Yaşam Köşesi

MollaCami.Com