Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Çekirdek çitlemek dişlere zararlı!

Çekirdek çitlemek dişlere zararlı!

Ay çekirdeği çitlemek dişlerde kalıcı hasara yol açıyor. Özellikle üst ön kesici dişlerde tek taraflı görülen küçük yarıklar çekirdek çitlemek gibi kronik travmalar sonucu oluşur. Kronik travma derken sürekli tekrarlanan alışkanlık sonucu dişe gelen darbeyi kastediyoruz.

Dolgu ya da başka bir tedavi şekliyle giderilemeyen bu defektler kötü bir görüntüye neden olurlar. İlerleyen vakalarda diş hassasiyetine, dişlerde madde kaybına, yüzeyel çatlaklara da neden olabilirler. Genellikle tek taraflı, tırtıklı bir girinti şeklinde olduğu için hastanın alışkanlıklarının da öğrenilmesi ile teşhis edilebilir. Özellikle ön dişlere dolgu ya da laminat kaplama yaptığımız zaman hastalara verdiğimiz bir öğüt vardır: “Bu dişlerle çekirdek çitlemeyin.” Aslında bu öğüt tüm doğal dişler için de geçerlidir.

"Bir zevkimiz var o da çekirdek çitlemek" diyenlere söylenecek diğer bir şey ise çekirdek çitlemek hem dişlere hem de oluşturduğu korkunç “çıt çıt çıt“ sesleri ile etraftaki diğer kişilerin sinirlerine ve tabi atılan kabukları ile çevreye oldukça zararlı.

Ayıklanmış ay çekirdekleri ile ya da ay çekirdeğini bir şekilde elimizle açarak yersek dişlerimizi koruma şansımız olur.

Dr. Ebru Keskineğe Konyar
Endodontist

Ya kardeşim zararlı olmayan ne kaldı. Bu zevkimizdendemi vaz geçeceğiz o zaman?

Teşekkür ederiz..lakin onu elle açmaya uğraşmayıp yememeyi tercih ederim elle kim uğraşır ya:)


Kim ilmi ararsa, cennet onu arar. Kim günahı ararsa, cehennem de onu arar. Hz.Ali (k.v.)

Teşekkür ederiz..lakin onu elle açmaya uğraşmayıp yememeyi tercih ederim elle kim uğraşır ya:)


:))Tercih sizin; ama yememek daha kârlı gibi...:)

Ya kardeşim zararlı olmayan ne kaldı. Bu zevkimizdendemi vaz geçeceğiz o zaman?


:D:D "Bir zevkimiz var, o da çekirdek çitletmek..Ona da zararlı dediler!" mi diyorsunuz?:) Haklısınız aslında; ama doğru olan bu. Aşırıya kaçmamak lazım diyorum ben de, bağımlısı olmamak gerek....

Bizim memlekette çekirdek için"ne dişinin kovuğunu doldurur ne de karnını"derler.Yani insan onu yemek için onca çaba sarf eder ama pek birşey kazandırmaz.Hem çekirdekten vazgeçemeyeceklere hem de dişlerine kıyamayacaklara kolay gelsin:)


Sağlıklı Yaşam Köşesi

MollaCami.Com