Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Basörtüsü islami Bir Simgemidir?

Basörtüsü diGer bir tabirle türban, islami bir sigme deGildir. islam dini, kadinlarin baslarini örtmeyi emretmistir. Bu kaçinilmazdir. islam olmayan toplumlarda bile basi örtülü kadinlarin varliGi bilinmektedir. Eski sovyet sosyalist cumhuriyetlerinde ve baltik ülkelerinde kadinlarin baslarini kapattiGi gerçeGini göz önünde bulundurursak, basörtüsünün bir simge haline getirilmesini kabul göremeyiz. Bizim yanilgiya düstüGümüz nokta, yüzde 85-90'i müslüman diye tabir ettiGimiz ülkemizde kadinlarin örtünmelerinin onun dindar olduGunu gösterir düsüncesine saplanmamizdir. Basörtüsü bir emirdir. Kliselenecek bir simge deGildir. Hele hele siyaset malzemesi yapilmasi hiç de hos görülecek bir davranis deGildir.

bas örtüsünü bir takim cevreler simge olarak göstermeye calistigi sürece beyinlerdehep böyle kalacaktir. Onlarda korkuyor kisisel tercihtir dedikleri anda bir cok kisinin basörtüsünü tercih etmesinden....

ilahiyatçi Prof. ün Açilista yaptiGi konusma,

iLAHiYATCi PROFESÖRDEN TÜRBAN DERSi

MuGla Üniversitesi'nin ilahiyatçi Rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi FiGlali, akademik yilin açilis töreninde yaptiGi konusmada, ‘‘Bir metrelik bez parçasini dinin sembolü haline sokmak islam'a ihanettir’’ dedi.

ÖGrencileri uyaran FiGlali, ‘‘Ülkemizi, laik-antilaik, Sünni-Alevi, Türk-Kürt gibi kutuplasmalara yöneltmek isteyenlerin tuzaGina düsmeyin. Laiklik, samimi dindarliGin teminatidir’’ diye konustu.

KAMUOYUNDA islam'da reforma yönelik yazilariyla da taninan, MuGla Üniversitesi'nin ilahiyatçi rektörü Prof. Dr. Ethem Ruhi FiGlali, üniversitenin akademik yili açilis töreninde zehir zemberek bir konusma yapti. Cumhurbaskani Ahmet Necdet Sezer'in de katildiGi açilista FiGlali, Atatürk'den ve cumhuriyetten övgüyle söz ederek, basörtüsünü ‘bir metrelik bez parçasi’ diye niteledi.

SEZER'iN KONUsMASi Cumhurbaskani Sezer, laiklik ve hukukun üstünlüGüne vurgu yaptiGi konusmasinda öGrencilere söyle seslendi:

‘‘Ulusal kültürümüze sahip çikarak bunlari evrensel deGerlerle sentezleyebilmeli, dostluk, kardeslik ve sevgi duygulariyla evrensel barisin saGlanmasina katkida bulunmalisiniz. Tüm bunlar laik, demokratik cumhuriyete sahip çikilmasi, Atatürk ilke ve devrimlerinin rehber edinilmesiyle olanaklidir. Sizleri kutluyor, ulusumuza ve insanliGa yararli bireyler olarak, hukukun yol göstericiliGinde yolunuza basariyla devam etmenizi diliyorum.’’

BEZ PARÇASi FiGlali ise bir metrelik bez parçasini dinin sembolü haline sokmanin islam'a ihanet olduGunu söyledi. Üniversitelerde basörtüsünün yasaklanmasinin dini açidan da kurallara uygun bir karar olduGunu vurgulayan FiGlali, ‘‘Bu bakimdan üniversitelerimizde hiçbir öGrenci kampus sinirlari içine girdiGi andan itibaren basörtüsü kullanamaz’’ dedi.

ÖGrencileri siyasal islamci, köhnemis ideolojilerin mensuplari ve bölücülere karsi uyaran FiGlali, söyle konustu:

‘‘Ülkemizi inanan-inanmayan, laik-antilaik, Sünni-Alevi, Türk-Kürt gibi birtakim kutuplasmalara ve etnik ayrimlara yöneltmek isteyenlerin tuzaGina düsmesin. Tamami siyasi olan ve çoGunlukla disarida tezgahlanan bu bos emellere alet olmayin. Hele bu konularda sabikali ve saibeli olan siyasi liderlere hiç kanmayin ve güvenmeyin. Bu ve benzeri liderler ya da çevreler, bir metrelik bir bez parçasini, sakali, biyiGi, parkayi, bereyi veya bir kiyafeti bu ideolojik ve tehlikeli kutuplasmanin sembolü haline getirdiler. Bu durum, inanan bir insan için utanç vericidir. sahsen ben, gencecik kizlarimizin Arap ve Acem kültürünün zevksiz, estetikten uzak görünüslü bu bir metrelik bez parçasi için ortaliGi karistiran ve toplumda fitne uyandiranlarin oyununa gelmis olmalarindan büyük üzüntü duyuyorum.’’

Konusmasinda laiklik dersi veren FiGlali, ‘‘Bir ilahiyat profesörü olarak isaret etmeliyim ki, laiklik kesinlikle dinsizlik demek olmadiGi gibi, dindar bir insanin inanç ve ibadet özgürlüGünü teminat altina aldiGi için, bir Müslüman laikliGi benimsemek ve sahiplenmekle, inandiGi doGru dinini, samimi dindarliGini sarsilmaz bir teminat altina almis olur’’ dedi.

Kaynak: Hürriyet, 23.09.2000

iLAHiYAT PROFESORU :"TÜRBAN iSLAMiYETTE FARZ (sART) DEGiLDiR"

ilahiyet Profesoru'nden Kavakci'ya Turban Dersi

(Hürriyet Gazetesi, 30 Nisan 1999)



Ünlü ilahiyatçi MuGla Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.Ethem Ruhi FiGlali, Kuran'a göre örtünmenin "inanç esaslari içinde mütalaa edilecek bir emir olmadiGini" bildirdi. Rektör FiGlali, örtünmenin "inanç esasi" olmadiGininin altini sik sik çizerek, sunlari söyledi:

"Örtünme Kuran'da emir olarak vardir. Ancak, inanç esaslari içinde mütalaa edilebilecek bir emir, namaz, oruç, Allah'a ve Peygamber'e inanma gibi inanç esasi, farz deGildir. Örtünme ikinci derecede fer'i bir hükümdür.

Devlet, bu konuda yetkisini kullanarak kural getirebilir.

Caizde devletin tasarruf yetkisi, islam Hukuku'na göre de vardir. Benzer birtakim hükümlerle ilgili uygulamalar, ilk halifeler döneminde çok açik biçimde de uygulanmistir.

Yine, basörtüsü birinci dereceden inanç esasi olmadiGi için, devletin getirdiGi kurallar, islam'a aykiri, dine karsi sayilmamalidir.

Ama, dinin siyasallastirilmasi anlamina gelebilecek ve bir ayirim doGurabilecek "simgelesmis davranislara" da müdahale hakki, yine dinin gereklerinden biridir.

Buna göre, hiçbir gerekçe ve savunma, devletin kurallarina aykiri bir tutum içine girmeyi hakli kilmaz. Örtünme, farz olarak inanç esasi içinde yer almadiGindandir ki, devletin bu konuda, devletin isleyisini ve toplum düzenini saGlamak için koyduGu kurallara uymak, MülümanliGin gereklerinden biri olarak görülmelidir."

NUR SURESi 31.ayette Yüce RABBiMiZ söyle buyuruyor:


Mümin kadinlara da söyle: Gözlerini (harama bakmaktan) korusunlar; namus ve iffetlerini esirgesinler. Görünen kisimlari müstesna olmak üzere, zinetlerini teshir etmesinler. Bas örtülerini, yakalarinin üzerine (kadar) örtsünler. Kocalari, babalari, kocalarinin babalari, kendi oGullari, kocalarinin oGullari, erkek kardesleri, erkek kardeslerinin oGullari, kiz kardeslerinin oGullari, kendi kadinlari (mümin kadinlar), ellerinin altinda bulunan (köleleri), erkeklerden, kadina ihtiyaci kalmamis (cins

Amaç Polemik yapmak deGildi. Bir ilahiyat Profesörü böyle bir açiklama yapabiliyorsa, bizler gibi bilgisi olmayan insanlar kimlere inanacak, kimin söylediklerini dikkate alacak. Kimi klavuz tasi olarak görecek. Birinin ak dediGini öbürü kara derse, bu kafalar karismaz mi?
Amaç bunu vurgulamakti.

kardesim kisilerde çeliski varsa bizim inanacaGimiz ve güveneceGimiz tek sey kuran i kerimdir allah yolunda bize eslik edecektir allahim yolundan ayirmasin bizi

DeGerli mkmusti kardesim...
Yazimi dikkatlice okursaniz ben polemik yaratiliyor diye sizi kasetmemistim.su an bu konu hakkinda farkli farkli görüslerini bildiren gündemdeki sahislardan bahsetmek istemistim...

Ve bu konu ile ilgili olarak KURAN-i KERiM açik ve seçik asikar ortada durmaktayken baska kisilerin farkli farkli görüslerine ne gerek var ki ?Benim vurgulamak istediGim buydu...Tek yol göstericimiz KURAN olsun ve Peygamber Efendimizin Sünneti olsun....

Sizin de dediGiniz gibi "birinin ak dediGine öteki kara derse,bu kafalar karismaz mi?"
Yani NUR Suresinin 31.Ayeti açik deGil mi?Zaten anlasilmayacak gibi olsaydi RABBiM bizi nasil bundan mesul tutardi?RABBiMiZ'in adaleti sonsuzdur.

ALLAH sonumuzu hayir etsin....

Basörtüsü islami bir simgedir.Çünkü Allah (c.c) kadinlara baslarini örtmelerini buyurmustur. Bizim de bunu yerine getirmemiz lazim.:)

Orjinal olarak yazan megazafer

Basörtüsü islami bir simgedir.Çünkü Allah (c.c) kadinlara baslarini örtmelerini buyurmustur. Bizim de bunu yerine getirmemiz lazim.:)

Basörtüsünün ilahi bir emir olduGundan zerre kadar süphemiz yok. Ancak simge olarak görülmesine de karsiyiz. islama simge ariyorsak hilalin islamin simgesi olduGunu söylebiliriz. Bizler ve bizden önce gelenler, bayraklarinda ve sancaklarinda islamin simgesi olarak hilali kullanmislardir. Basörtüsünü simge haline getiren bir ulus ve müslüman topluluk olduGunu ben duymadim. Duyan varsa duyduklarini bizimle paylasabilir.

Bence insanlarin bakis açilarini deGistirdiGimiz vakitte herkesimin basörtüsüne olan saygisi artacak. Bunun çözümü ise sempozyunlarla insanlara bu konunun islamdaki önemini anlatmaktan geçer

arkadas lar ülkemizde bas örtüsü bir kaos seklini aldi sanirim. asla vazgeçemeyeceGimiz konularda bile bazen bizleri çeliski içinde birakiyorlar.
doGruyu bulmak önyargisiz arastirmalar gerektiriyor sanirim. bu forum araciliGiyla birlikte doGruya ulasiriz umarim
hepinize simdiden katkilariniz için tesekkür ederim
:(

inanci geregi basini örten hanim kardeslerimiz ,ALLAHTAN korktuklari için basini örtüyorlar.bas örtüsü bence bir simge deGildir.

allahdan korkan farzlari yerine getiren hanim kardeslerimizin basini örtmeside farzdir...bazilari her ne kadar farz degil demesede...rabbim onlara hidayet eylesin...

neden polemik yapiyorlar anlamiyorum laiklik nedir insanlarin dinine karisilmamasi ve din ve devlet iserini birbirine karistirmamak deGilmi madem o kadar laikler o zaman laik gibi davransinlar milletin dinine karismasinlar RABBiM basartüsünü kadinlara farz koymus ve inanan takiyor bu kimi ne için rahatsiz ediyor anlamak güç allah hepimisi islah etsin


Ülkeler ve Toplum Kültürü

MollaCami.Com