Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


seytanin Hileleri

1- Engelleme
seytan ilk olarak insanin ibadetine engel olmak ister. EGer Cenab-i Hak kendisin seytandan korursa, su sözlerle seytani reddeder:
“– Ben ibadete gerçekten muhtacim. Çünkü bu fani dünyada sonsuz olan ahiret hayati için mutlaka azik hazirlamam gerekir!”

2- Erteleme:
Birincisinde basarili olamayan seytan sonra:
“Acele etme, ileride yaparsin, daha yasin çok genç!” diyerek ibadeti ertelemeyi, geriye atmayi emreder. Allah’in yardimi ile onu:
“– Ecelim benim elimde deGil. EGer bugünün isini, ibadetini yarina ertelersem peki yarinin isini ne zaman yapacaGim? Zira her gün için yapilacak yeterince is vardir...” diyerek onu reddeder.


3- Acele
seytan bu sefer de acele etmesini isteyerek ona:
“Acele et, acele et! su isi bitir, sunu yapmaya da vaktin olsun!” der. Allah’in inayetiyle seytani su sözlerle susturur:
“– Tam ve kusursuz olarak yapilan az is, kusurlu olarak yapilan çok isten hayirlidir!”


4- Riya
Bu sefer ibadetini tam ve mükemmel yaparak insanlara karsi gösteris yapmaya tesvik eder. Yine Allah’in yardimi ile onu su sözlerle savusturur:
“– insanlarin görmesiyle ne kazancim olabilir? Allah’in görmesi benim için yeterli deGil mi?”


5- Ucub/Kendini BeGenme
Bu sefer seytan:
“Sen ne büyüksün, ne uyanik ve ne faziletli bir kisisin!” diyerek insani kendini beGenme uçurumuna yuvarlamak ister. Allah’in himayesi ile bu tehlikeyi de su sözlerle savar:
“– Bütün nimetlerin gerçek sahibi Allah Teala’dir. Bu da Cenab-i Hakk’in bana ihsan ettiGi basarinin sonucudur. O, kendi lütfu ile benim deGersiz amelime kiymet vermistir. EGer Allah’in lütfu olmasaydi, Cenab-i Hakk’in üzerimdeki sayisiz nimetleri ile birlikte benim islediGim günahlara karsilik bu ibadetin ne deGeri olabilirdi?”

6- Gizleme
seytan simdi altinci ve en tehlikeli hilesine basvurur. Uyanik kisilerden baskasi buna karsi koyamaz.
söyle der:

“ibadetini gizli yap. Allah yaptiGin ibadeti ortaya çikaracak ve karsiliGini verecektir.” Böylece seni bir tür riyaya düsürmek ister. Uyanik kisi Allah’in yardimi ile seytani su sözlerle defeder:
“– Ey mel’un! simdiye kadar ibadetime engel olmaya, ifsad etmeye çalisiyordun! simdi ise islah etmek, düzene sokmak için geliyorsun. Ama asil maksadin yine bozgunculuk. Ben Allah’in kuluyum, O benim efendimdir.

– Dilerse benim ibadetimi açiGa çikarir, dilerse gizli tutar. isterse beni hatiri sayilir biri, isterse deGersiz biri yapar. Bunlarin hepsi kendi elindedir. Bunlari insanlara açiklamasina ve onlardan gizli tutmasina aldiris etmem. Çünkü insanlarin elinde bir sey yoktur.”

7- Terk
seytan yedinci ve son hilesiyle gelir söyle der:
“Senin bu ibadetlere ihtiyacin yok. EGer bahtiyar/said yaratildiysan, ibadeti terk etmek sana bir zarar vermez. Yok bedbaht/saki olarak yaratildiysan ibadet de sana bir fayda vermez!”
Allah’in yardimiyla bu hileyi de su sözlerle savar:

“– Ben Allah’in kuluyum. Kula yarasan, emre uyup kulluk ve ibadet etmektir. Rab ise efendiliGin icaplarini en iyi bilendir. DilediGi gibi hükmeder; istediGini yapar. Her halükarda ibadetin bana faydasi vardir.

– EGer said isem, sevabimin artmasi için ibadete muhtacim. saki isem de, ileride keske ibadet etseydim diye kendi kendime pismanlik duymamak için ibadet etmeliyim.

– Kaldi ki, ibadet ettiGim için asla Cenab-i Hak beni cezalandirmayacak, ibadet bana bir zarar vermeyecektir. Ayrica itaatkar olarak cehenneme girmek, asi olarak girmekten benim için daha sevimlidir. Kaldi ki Cenab-i Hakk’in vadi hak deGil mi?

– O, ibadet yapanlara sevap vereceGini, iman ve itaat ile Allah’a kavusanlari kesinlikle cehenneme sokmayacaGini, mutlaka cennete sokacaGini vadetmistir.”

Amelinin karsiliGi olarak cenneti kazandiGi için deGil, Cenab-i Hakk’in sadik vadinin karsiliGi olarak cennete girecektir. Bu manada Cenab-i Hak saidlerin lisaniyla söyle buyurur:

“Onlar: Bize verdiGi sözde sadik olan ve bizi, dilediGimiz yerinde oturacaGimiz bu cennet yurduna varis kilan Allah’a hamd olsun. iyi amelde bulunanlarin mükafati ne güzelmis! derler.”( 39 Zümer, 74.7 )
Uyan ey ibadet yolcusu, Allah sana merhamet buyursun. GördüGün gibi isin asli bundan ibarettir. DiGer fiilleri ve durumlari da buna kiyas et.

Allah’tan yardim talep et ve ona siGin. Zira bütün isler onun elinde, basari da ondandir. Yüce ve kudretli Allah’in disinda ne bir güç ne de kuvvet vardir.


www.menzil.net den alinmisdir.


Makaleler

MollaCami.Com