Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


POLONYA'DA iSL

Lehler, Tatarlar, Osmanlilar ve... Polonyada islamiyet

“Diyebilirim ki, yeryüzünde Türkler'i Lehlerden daha çok seven ikinci bir millet yoktur ve Polonya'da Türk olmak en geçerli pasaporttur.”

(Varsova-Ankara Dostluk DerneGi Genel Sekreteri)


iman korumak ne zor ismis!

Sinirlari Meriç'ten öteye geçmeyen bir neslin çocuklariyiz. Tarihimizden ve dilimizden kismen soyutlandimiz için Eflak, BoGdan, Erdel, Galiçya ve de Lehistan neredir bilmeyiz. Halbuki buralar ta Viyana önlerine dek atalarimizin köprüler kurduGu, yollar dösediGi, çarsilar, imaretler yaptiGi; kütüphanelerle, camilerle donattiGi; kanlariyla sulayip, tekbir sesleriyle çinlatarak sehitler biraktiGi topraklardir.

Baltik Denizi ile Karpat DaGlari arasinda uzanan, Avrupa'nin en genis alana sahip ülkelerinden birisi... Tarih boyunca zulme ve gadre uGramaktan kurtulamamis, Asya ile Avrupa arasinda köprü teskil ettiGi için sürekli istilaya uGramis; sinirlari, Avusturya, Prusya ve Rusya gibi güçlü komsularinca paylasilmaktan sik sik deGismis, baGimsizliGini bazen kaybetmis bazen kazanmis, kendini dünya savaslarina katilmaktan kurtaramamis bir ülke...

Burasi, topraklarina Bati Slavlarindan Wislanie ve Polanie kabilelerinin yerlestiGi ve zamanla kendi adlarina izafeten siyasal örgütlenmeler gerçeklestirdiGi; 966'da hiristiyanliGi benimsemis bir ülkedir.

Polonya'dan, Osmanli hariciyesindeki ismiyle Lehistan'dan, 300 yil komsuluk yaptiGimiz, 20 yil fiilen yönettiGimiz bir ülkeden söz ediyoruz.

ilk baGimsizliGini kutsal Roma-Germen egemenliGi altindaki yillarda imparatorlukla papalik arasindaki çatismadan yararlanarak kazanan Polonya, tarihi dönem içerisinde hep baGimsizlik krizi yasamistir. inis çikislarla dolu tarihinde isl


Diğer Din ve İnançlar

MollaCami.Com