Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Hz.Ali Hakkindaki hadisler!

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina
**********
HZ.ALi (R.A.)

*Eshabi Kiram'in büyüklerinden olup Peygamber Efendimiz'in damadi olmakla da sereflenmistir. Hiç puta tapmadan müslüman olduGu için *Kerremallahü Vecheh*; kahramanliGi ve çok cesur olmasi sebebiyle *Kerrar* ve *Esedüllah-il-Galib* ünvanlarini almistir. Ayrica takdiri ilahiyyeye gösterdiGi rizadan dolayi da *Mürteza* ünvani verilmistir.

*Hz.Ali (R.A.), Hicri 35 (M.656) senesinde Eshabi Kiram'in ittifakiyla halife seçildi.

*Hz.Ali fevkalade beliG ve fesih konusurdu. Peygamber Efendimizden sonra onun derecesinde beliG.ve fesih hutbe okuyacak bir baskasi yok idi. Arap lisaninin ilk kaidelerini koyan odur. Bu sebeble Kur'an-i Kerimin lisanina herkesten çok asina idi. Devamli Peygamber Efendimiz'in yaninda bulunmasi ve O'nun feyizli nurlarina ilk kavusanlardan olmasi sebebiyle Kur'an'in hükümlerini en iyi bilen o idi. Tefsire dair birçok rivayetler bildirmistir. Bilhassa ayetlerin inis sebebleri konusunda birçok rivayetleri vardi. Bu konuda buyuruyor ki; "Vallahi bir ayet yoktur ki ben onun gecede mi, güzdüzde mi, kirda mi, daGda mi nazil olduGunu bilmeyeyim."

*Hz. Ali ehl-i beytten olmasi sebebiyle Peygamber Efendimizin sünnetine herkesten daha fazla vakifti. Bu hususta herkesin müracaat kapisi idi. Hz. Ali Eshab-i Kiram'in en büyük fikih alimlerindendi. Halledilemeyen mevzular ona havale edilirdi. Hatta Hz. Ömer buyuruyor ki; "sayet Hz. Ali olmasaydi Ömer helak olurdu."

Hz.Ali, dört sene sekiz ay onbir gün halifelik yapti. Hicri 40 (M.660) senesinde Ramazani serif'in 17. cuma günü, sabah namazina giderken ibni Mülcem adli bir harici tarafindan basina kiliçla vurularak sehid edildi.

*Hz.Ali (R.A.)'in yerine büyük oGlu Hz.Hasan geçti. Ancak, alti ay sonra, yerini babasi zamaninda sam valisi olan Hz.Muaviye'ye birakarak çekildi. Böylece islamda "Hulefa-i Rasidin" devri sona erdi.

Hz.Ali'nin fazileti üstünlüGü hakkinda birçok Hadisi serif vardir. Bunlardan bazilari;

***Ben ilmin sehriyim. O sehrin kapisi Ali'dir

***Ali'ye bakmak ibadettir. Ali'yi inciten beni incitmis gibidir.

***Kizim Fatimayi Aliye vermeyi Rabbim bana emreyledi. Allahü Teala her peygamberin sülalesini kendinden, benim sülalemi de Ali'den halk etmistir.

***Ehli beytim Nuh (A.S) nin gemisi gibidir. Onlara tabi olan selamet bulur, olmayan helak olur.
* * *


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com