Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


iLiM VE ALLAH KORKUSU

Rahman Rahim Allahin adi ile...
Allaha hamd olsun.
Selam olsun onun secmis oldugu kullarina

iLiM VE ALLAH KORKUSU

ibni Abbas radiyallahü anhümaya göre, Allahtan, kullari içinde, ancak alimler korkar (S. Fatir, 28) ayeti kerimesinin manasi sudur:

Allahtan, kullarinin içinden, ancak onun ceberutunu, izzetini, saltanatini bilenler korkar. Burada alimlerden murad, Cenabi Hakki sifatlariyla bilip de, onu tazim edenlerdir. Kimin ilmi artarsa, o nisbette Allah korkusu da artar.

imami Azam Ebu Hanife ve ibni Sirin rahimehümallah hazeratina göre, ayeti celilede geçen hasyetten murad tazimdir, büyük saygidir. Hasyetin sarti ise, marifetullahtir, Cenabi Hakkin sifat ve fiillerini bilmektir.

Tirmizi ve Taberani rahimehümallahin Ebu Ümame (r.a.)den rivayet ettikleri bir hadisi serifte, Sevgili Peygamberimiz (s.a.v.) Efendimiz buyuruyorlar ki: Alimin abide üstünlüGü; benim, sizin en asaGi mertebede olaniniza üstünlüGüm gibidir. Muhakkak ki Allah, Allahin melekleri, göklerde ve yerde ne varsa hepsi, hatta yuvalarindaki karincalar, baliklar insanlara hayriyilik öGreten kimsenin maGfiretini isterler.

Ebu Nuaym (rh.)in AliyyülMurtaza (r.a.)dan rivayet ettiGi bir diGer hadisi serifte de, Alimler, yeryüzünün kandilleri, peygamberlerin vekilleridir. Benim ve diGer peygamberlerin de ilim mirasçilaridir buyurulmustur.
***

Msn:ilmiledunn@hotmail.com


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com