Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


DANiSTAY KARARLARi KARiKATURLERiN NERESiNDE DURUYO

Danistay kararlari karikatürlerin neresinde duruyor?


Danistay'dan çikan iki karar, lanetli karikatürlere verilmis yerel bir destek gibi duruyor.

Birincisi, Danistay 2. Dairesinin aldiGi akillara ziyan karar. Bir anaokulu öGretmeni olan Aytaç Kilinç, kimliGi basörtülü olduGu için müdire olarak atandiGi okula alinmiyor. Sonra baska bir okula ataniyor. Yerel mahkeme göreve iade karari aliyor. Karar temyiz ediliyor. ÖGretmen okul içinde basi açik olduGu halde, okul disinda yönetmeliklere aykiri davrandiGi, dolayisiyla "yasi küçük olan öGrencilere kötü örnek olduGu" gerekçesiyle yerel mahkemenin iade karari Yargitay ilgili daire tarafindan bozuluyor.

Bu bozma karariyla, inanca yönelik yasak ilk kez sokaGa tasinmis oluyor.

ikincisi, Danistay 8. Dairesi'nin aldiGi Meslek Liselilerin (tabi ki imam Hatiplilerin de) maGduriyetini gidermeye yönelik yatay geçisi kolaylastiran Açik ÖGretim YönetmeliGi'ne iliskin yürütmeyi durdurma karari.

iki karar da, hatirlanmamasi gereken bir kabus gibi ülkenin basina çöken 28 subat sürecinin alttan alta devam ettiGini hatirlatiyor.

Bu kösenin müdavimleri hatirlayacaklardir: Oryantalizmi hep ikiye ayiririz: 1. Yabanci/Batililarin ürettiGi "eski Oryantalizm", 2. Yersiz/Baticilarin ürettiGi "yeni Oryantalizm". 28 subat süreci, içeriden üretilen "yeni Oryantalizm"in son ataGiydi.

Peki, bu süreçle, siparis verilerek baslatildiGi artik herkes tarafindan bilinen islam'a ve müslümanlara karikatürlü saldirinin bir ilgisi var mi?

Bu soruyu doGru cevaplamak için, hafizalarimizi tazelememiz lazim. 28 subat süreci, lafi eGip bükmeden konusacaksak, islam'a karsi girisilmis bir projeydi. "Top Yekun Savas" mansetlerini nasil unuturuz? Bir numarali tehdit ilan edilen islam, "irtica" kod adiyla top yekun saldiriya maruz kalmisti.

28 subat kararlari adi altinda alinan kararlarin hemen tamami, bu ülkede dini azaltmayi amaçliyordu. Bu kararlar alindiktan sonra, korkunç bir "psikolojik savas" baslatilmisti. Kalkanci'lar piyasaya sürülmüs, yatak odalarinin kapilari kirilmis, Müslümanlarin ne vahsi seyler olduGunu belgeleyen mezar evler bir bir ortaya çikarilmisti.

Bu arada psikolojik harbin bir boyutu olarak ortaya bir kitapçik sürülmüstü. Kitapçik "seriat mi, Laiklik mi?" adini tasiyordu. Yayinevi yerinde, askeri bürokrasiye ait bir kurumun adi yaziyordu. Bu kitapçik karikatürler gibi kutsalin kaynaGina, yani yalniz peygambere deGil Allah'a hakaret ediyordu. Kahir ekseriyeti Müslüman olan bu ülkede insanlari Tanri'nin deGil, Tanri'yi insanlarin yarattiGi savi dillendiriliyordu. Din, toplum tarafindan uydurulmustu. (s. 33) Tanri'sina bes vakit ayiran Türk insanindan bir talebi vardi "küfür" dolu kitapçiGin: "bir vakit de Atasina ayirmasi" (s. 51).

Gelen yoGun tepkiler üzerine kitapçik piyasadan çekildi. ilgili birimden günler sonra yarim aGiz bir yalanlama geldi.

Fakat baslatilan bu "psikolojik savas" durmadi. KitapçiGin olusturduGu puslu havada Milliyet Pazar eki, karikatür sürecine arkadan katilan diGer gazeteler gibi yaparak katildi. "Kur'an'i tartismaya açmaktan", "islam'la hesaplasmaktan" söz ediyordu. (5 Temmuz 99). Müslümanlarin kutsallarini karalama kampanyasina Cumhuriyet, Nuri Kurtcebe imzali bir karikatürle tüy dikti (7 Temmuz 99). iGrenç ve sapik karikatürde, çöp tenekesindeki sehadet kelimesi (eshedü en-lailahe illallah...) bir hoca tarafindan bir çocuGun kafasina boca ediliyordu. sehadet kelimesi, Müslümanlarin tüm kutsallarinin imzasiydi. Bir kisi islam'a onunla girerdi.

28 subat sürecinde islam'in kutsallarina karsi açilan bu çirkin savasin, Danimarka'daki karikatürlerden hiç de geri kalir yani yoktu. Hatta fazlasi vardi. iste bu mes'um süreç kendisine basörtüsüyle ve imam-Hatip'lerle mücadeleyi is edinmisti.

Danistay'in birbiri ardina aldiGi iki karar da, artik bu milletin unutmak istediGi bir kabus olan bu süreci hatirlatiyor.

Oryantalizmin efendileri, global bir 28 subat olan 11 Eylül sürecini, islam'a karsi top yekun savasa dönüstüreceklerinin isaretlerini veriyorlar. ihale açilarak çizdirilen karikatürler bu organize islerin parçasi. Düne kadar içimizden çikan devsirmelerini kullaniyorlardi. Salman Rüsdi ve Teslime Nesrin bunlardan sadece iki örnekti. simdi ise artik taseron kullanmiyorlar. Oryantalizmin son numarasi "küfür". Dante'nin ilahi Komedya'sini oynuyor Dante'nin küfürperest çocuklari.

Avrupa'nin yeni Yahudileri Müslümanlar, bu kesin. Bir Hitler'i eksik.

isveç'te Müslüman bir hanimin, uzun yillar kaldiGi ülkeden oturum izni talebini reddeden mahkemenin gerekçesini biliyor musunuz: "Davacinin 6 yil boyunca isveç'te yasamasina raGmen h


Makaleler

MollaCami.Com