Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


kendi güzeliGimiz bize yeter

--------------------------------------------------------------------------------
Derler ki zamanin büyük bir velisini, yüce bir kral ziyarete gelir; armaGan olarak da üstü pirlanta ve yakutlarla süslü çok kiymetli paha biçilmez altin bir makas getirir. Engin bir tevazu ile bu ulu velinin ayaklarina kapanarak hediye olarak getirdiGi makasi büyük bir saygiyla uzatir. Gönüller sultani makasi eline alip inceler, krala geri verirken sunlari söyler: "Tesekkürler kralim! Bu makas gerçekten çok güzel ve çok deGerli bir armaGan. Ne var ki benim ona hiç mi hiç ihtiyacim yok. Bana küçük, basit bir iGne getirmenizi tercih ederdim." Kral son derece saskin, "Anlayamiyorum sultanim!" der, "EGer iGneye ihtiyaciniz varsa mutlaka makasa da ihtiyaciniz olacaktir."

Bunun üzerine o büyük sultan su cevabi verir: "Makasi istemiyorum çünkü o, bölücü ayirici bir nesnedir. Herseyi kesip parçalar, iGne ise birlestiricidir, makasin kesip böldüGünü diker, birlestirir. Ben aski öGretiyorum, tüm öGretim sevgidir. Benim amacim herseyi birlestirmek. Onun için bir dahaki ziyaretinizde lütfen bana sadece küçük basit bir iGne getirin yeterli."

Bu, belki küçük bir kissa, ama içinde alinacak hisse çok. Pirlanta tasli makas gibi, süslü sözlerle toplumu bölmek, parçalamak, çesitli inanç ve düsünce ayrimciliGi yapmak, elbette küçük, basit görünüslü bir iGne gibi, birlestirici, toplayici olmaktan daha kolay. Bu dünya terzihanesi var oldukça, çesitli makaslara da, iGnelere de ihtiyaç duyulmasi kaçinilmaz. Kimileri makas gibi kesip parçalarken, kimileri de iGne gibi kopan, ayrilan parçalari birlestirmeye çalisiyor. Gönül ehli arifler ise bütün bu olup bitenleri susarak, sadece arifane bir sekilde seyrediyorlar. Erzurumlu ibrahim Hakki Hazretleri:

Hak serleri hayr eyler

Zannetme ki gayr eyler


Diğer Din ve İnançlar

MollaCami.Com