Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


iste iran'a Saldiri Planinin Mimarlari!

[H2]iste iran'a Saldiri Planinin Mimarlari! [/H2]


26 Mart'ta yayinlanan "The israel Lobby and U. S. Foreign Policiy" (israil Lobisi ve Amerikan Dis Politikasi) baslikli çalisma, OrtadoGu'da genis yanki uyandirirken ABD'de büyük tartismalara neden oldu.

iki bilim adamina yönelik nefret kampanyasi hemen sonuç verdi. Harvard tepkilere dayanamadi ve logosunu rapordan çikardi. Olay Kongre'ye de tasindi. Amerikali Senatörler, makaleyi sert bir dille elestirdi. Stephen Walt'in da Haziran ayinda görevi birakacaGi açiklandi.

Dipnotlariyla 83 sayfalik çalismada aslinda yeni bir sey yok. BildiGimiz, çok kez tekrarlanan seyler. Ancak israil lobi kuruluslarinin casuslukla suçlandiGi, ABD'nin israil tahrikleriyle iran'la krizi tirmandirdiGi bir dönemde yayinlanmasi tartismalari büyüttü.

ABD dis politikasinin Yahudi lobileri tarafindan nasil rehin alindiGi, dis politikanin Amerikan halkinin çikarlarini deGil israil çikarlarini temsil ettiGi, irak'in israil için isgal edildiGi, iran ve Suriye'nin israil için tehdit edildiGi, israil ve en güçlü lobi kurulusu AiPAC'in ABD'yi iran'a saldirtmaya hazirlandiGi, bu çevrelerin Amerika'nin gerçekten müttefiki olmadiGi" gibi çarpici "gerçekler"in yer aldiGi çalismayi yapanlar son derece acimasiz bir linç kampanyasinin kurbani oldular.

"ABD neden kendi çikarlarini israil için bir kenara itiyor, israil nasil ABD politikalarini belirliyor, ABD'yi nasil yönetiyor" sorularinin cevabi aranirken su tespitlere isaret ediliyor:

1- israil'in ABD politikasi üzerindeki etkinliGi 1967 Arap-israil savasiyla basladi. O tarihten bu yana ABD israil'e toplam 140 milyar dolar askeri ve ekonomik yardim yapti. Bu, her israilli için yillik 500 dolar ediyor. Baska ülkelere verilen yardimlar ABD'de harcanmak zorunda ama sadece israil için bu sart yok.

2- Silah sistemlerini gelistirmesi için israil'e 3 milyar dolar para verdi. Balckhowk ve F-16 projeleri dahil. israil'in nükleer silah edinmesine göz yumdu. NATO müttefiklerine vermediGi istihbarat bilgilerini israil'e verdi.

3- 1982'den bu yana ABD, israil aleyhine 32 BM Güvenlik konseyi kararini veto etti. Bu, diGer Konsey üyelerinin toplam vetolarindan daha fazla. Araplar'in israil'in nükleer silahlarini BM gündemine getirmelerini hep bloke etti.

4- Bush yönetiminin irak isgaliyle baslayan yeni OrtadoGu plani israil'in stratejik çikarlarini gelistirmek için planlandi. Oslo gibi, Filistin-israil müzakerelerinde ABD "israil'in avukati" olarak çalisti.

5- "ABD ile israil'in çikarlarinin ortak olduGu" gerçeGi yansitmiyor. israil lobisinin en büyük iddiasi bu. SoGuk Savas döneminde belki böyleydi ama simdi deGil. "Haydut Devlet" nitelemesi, Filistin politikasi, iran'a, irak'a ve Suriye'ye saldiri planlari bu çevreler tarafindan hazirlandi.

6- Terör, israil yüzünden ABD'yi hedef aliyor. Hamas ve Hizbullah ABD'yi tehdit etmiyor. Filistinli gruplarin hedefi israil, ABD deGil.

7- ABD'nin, israil'e yakin olduGu için terör sorunu var. El Kaide bile, israil'in Kudüs üzerindeki isgalinden besleniyor. Arap dünyasindaki Amerikan karsitliGinin nedeni de israil.

8- OrtadoGu'daki "Haydut Devlet"ler Amerika için deGil, Amerika ile israil arasindaki iliski için tehdit. ABD'nin israil'le baGlari bu kadar yakin olmasaydi, iran, irak ya da Suriye için endise etmesine gerek kalmayacakti.

9- OrtadoGu'daki nükleer silahlanmanin sebebi israil'in nükleer gücüdür. Ama bu silahlanma israil'i tehdit etmiyor. Çünkü bölgedeki hiçbir ülke, kendi topraklarini harabeye çevirecek bir nükleer saldiri yapamaz.

10- ABD israil için bunlari yaparken israil ABD isteklerini görmezlikten geliyor. Filistin'deki suikast politikasi, ABD askeri teknolojisinin baska ülkelere transferi gibi.. ABD bu transferi, "kendisini ve müttefiklerini tehdit eden en büyük casusluk hareketi" olarak nitelendirdi. israil'e kayitsiz sartsiz destek sadece OrtadoGu'da deGil, dünya genelinde ABD çikarlarini tehdit ediyor.


ibrahim KARAGÜL
ikaragul@yenisafak.com.tr

BU ÜLKE BÜTÜN SORUNLARiN iÇiNDE HEPSiNDE ADi OLMASADA ELLERi VAR.BUNA iNANiYORUM.KÜÇÜK Bi ÜLKE AMA BÜYÜK isLER ÇEViRiYOLAR BENCE

DÜNYADA SATEN ABD'NiN EN ÖNEMLi ORTAGi iSRAiL DAHA DOGRUSU iSRAiLiN ORTAGi DESEK DAHA DOGRU OLUR.SONUÇTA ABE Yi YÖNETENLERDE iSRAiL LOBiSi.BÜYÜK ORTADOGU PROJESiNiN ARKASiNDADA iSRAiL VAR.BU ARADA TÜRKiYiDE BiR YEM OLARAK KULLANMAK iSTiYORLAR ÇÜNKi VAAD EDiLMis TOPRAKLARiN BÜYÜK BiR BÖLÜMÜ TÜRKiYE SiNiRLARiNDA.DOLAYiSiYLA BiZE UYANiK OLMAK DÜsER. BU KONULARDA BiZLERi BiLGiLENDiREN ARKADAsLARADA SONSUZ TEsEKKÜR ETMEK GEREKiR.

Farkindamisiniz bilmiyorum ama ABD fena halde köseye sikismaya basladi .

iraktaki kayiplari belli,

Dünyada ve kendi halkinin gözünde asiri bir itibar kaybi yasiyor.

irandan ummadigi bir karsi cikis gördü.

ABD'nin Petrol konusunda önem verdigi Venezueladan sonra bugün Bolivyadanda Petrol konusunda bir darbe yedi. Bolivya Devleti ,Ülkelerindeki Petrolü Millilestirdigini acikladi. Yani ABD nin isi cok zor..., Arab yarimadasindaki rezervlere alternatif gördügü , Güney Amarika petrollerini istedigi gibi kullanamayacak.

Bakalim önümüzdeki günler ne gösterecek....


Diğer Din ve İnançlar

MollaCami.Com