Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


osman gazinin oGluna nasihati

"Ey oGul! Her isten önce din islerine dikkat et. Zira farizaya (farzlara) dikkat, din ve devletin güçlenmesine sebeptir. Din islerini; dikkatli olmayan, itikadi bozuk ve doGru yoldan ayrilmaya yönelen, büyük günahlardan kaçinmayan, helala-harama dikkat etmeyen sefihlere ve ayrica tecrübesiz kisilere birakma, devlet idaresinde bu gibi kisilere is verme!.. Zira yaratandan korkmayan, yaratilandan hiç korkmaz. Büyük günah isleyen ve bunu devam ettiren kimsede sadakat olmaz. Böyle kisilerin sadakati olsa ümmeti olduGu Peygamber-i Zisan'in sadik tebligati üzere hareket eder de ser'i serifin disina çikmazdi. Zulümden, bid'atten sakin. Zulme ve bid'ate tesvik edenleri devletinden uzaklastir. Çünkü böyleleri seni zevale uGratmis olurlar.

Daima cihad ile devletini genisletmeye çalis. Çünkü uzun zaman sefer olunmazsa askerin secaatine; reislerin ve kumandanlarin bilgi, tedbir ve malumatina aGirlik ve noksanlik gelir. Böyle sefer islerini bilenler ölür gider de yerine tecrübesiz kimseler gelir, bu yüzden de bir çok hatalar meydana gelir ki, bundan da devlet büyük zararlar görür. Beytü'l-mali koru! Devletin servetini çoGaltmaya çalis!.. ser'i serifin ölçüsüne göre sana ait olana kanaatle, ihtiyaçlarindan ve gerekli olanlardan baska lüzumsuz yere telef etme, israftan kaçin. Askerinle, malinla gururlanma. Zira onlar Allah yolunda cihad için milletin islerinin yerli yerinde görülmesi ve cihana adalet ve fazileti yayman için vasitadirlar.

Sadakatle Allah rizasi için çalisan devlet erkanini koru!.. Vefatlarindan sonra böyle kimselerin çoluk-çocuGuna bak, ihtiyaçlarini karsila.!..Halkindan hiç kimsenin malina tecavüz etme!.. Hak edenlere yardim ile iltifat elini uzat, böylelerinin yakinlarini sikintidan kurtar. Askeri erkani iyi koru!.. Alimler, fazillar, sanatkarlar, edipler; devletin bedeninin gücüdür. Bunlara iltifat ve ikramda bulun. Bir kemal sahibi isitince onunla yakinlik kur, dirlikler ver ve ihsan eyle!.. Hükümetinde ulema, fazil kimseler, erbab-i maarif çoGalsin, siyaset ve din isleri nizam bulsun!..

Benden ibret al ki, bu diyarlara zayif bir bey olarak gelip haketmediGim halde bunca inayet-i celile-i Rabbaniye'ye mazhar oldum. Sen de benim yolumdan git ve bu Din-i Muhammedi'yi ve ashabini, baska sana tabi olanlari koru. Allah'in (c.c) hakkini ve kullarin hukukunu gözet!.. Ve senden sonrakilere böyle nasihat etmekten geri durma. Ve adalet ve insafa riayet ile zulmü kaldirmaya devam ile her bir ise tesebbüs de Allah'in yardimina güven. Halkini düsman istilasindan ve zulme uGratilmaktan koru!.. Haksiz yere hiç bir ferde layik olmayan muamelede bulunma!.. Halki taltif et, hepsinin rizasini kazan".

Mübarekler nasihati özel ve güzel yapmislar kiii nasihat olunanlar bunasihate 600 sene riayet etmisler hz allah su azicik ömrümüzde sunasihatleri anlayip yasamayi cümlemize nasibi müyesser eylesin

esselamun aleykum cokk ogütleyici...

slm
yeniyiz


Makaleler

MollaCami.Com