Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


BiR AYET ÜZERiNE BiR SOHBET

Bir Ayet Üzerine Bir Sohbet


“Ya eyyuhellezine amenu ve aminu”

“Ey iman edenler iman ediniz”




Bu ayeti ilk okuyan kisi söyle düsünebilir, Allah’a inanip onun büyüklüGünü bilerek ben zaten iman etmis olmuyor muyum? Tekrar nasil iman edebilirim ki? Böyle garip bir mana çikartabilir. Fakat ayeti söyle bir ince düsündüGümüz zaman bizlere ne anlatmak istediGini yalin bir sekilde anlar ve kendimizce bir seyler alacaGimizi hissederiz. Bizler her konuda mesuliyet sahibi kisiler olarak uykuya dalmis olan kalbimizi uyandirmis oluruz


Diyeceksiniz ki nasil? Ben sizlere söyle izah edeyim;


Ey çiçek çiçek ol, ey günes günes ol, , ey deniz deniz ol, ey toprak toprak ol, ey ana ana ol, ey baba baba ol, ey öGretmen öGretmen ol, ey doktor doktor ol............. Bu örnekleri daha da çoGaltabiliriz. Burada vurgulanmak istenilen ana tema, olduGun ve eristiGin yerin, bulunduGun mevkiinin ve adi her neyse onun hakkini layikiyla ver, inceden ipliGine ne gerekiyorsa onlari eksiksiz olarak uygula.


Mesela kirmizi bir gül, kendine özgü kokusuyla çikiverir topraGindan. Asla bir papatyaya özenipte kendisini ve kokusunu deGistirmez. Kendi özellikleri disina çikmaz. Güzel kokmayi, güzel görünmeyi kendine görev bilir ve layikiyla da yapar.


Bir kus göklerde uçmayi, kendine görev bilir. Asla tavuGa özenip de kümeste yasamaz. AnlayacaGiniz kosullarini hiçbir zaman zorlamaz.


Günes asla aya imrenip de gece yarisi ortaya çikmaz. Her sabah doGar, aksam olunca da batar. Hiçbir zamanda bu görevi aksatmaz.


Bir elma armuda özenip de tadini deGistirmez. Çamlar kavaklara, kavaklar ise çamlara benzemez. Her canlinin kendine özgü görünüsleri ve görevleri vardir. Bütün varliklar görevlerine karsi iman edip en güzel sekilde basariyla tamamlarlar.


Peki insanlar,
Mesela bir öGretmenin görevi öGrencileridir. EGer mesleGin öGretmenlik ise onu layikiyla yapacaksin. Sadece öGrencilerine Matematik, Türkçe ve diGer derslerin eGitimini vermeyeceksin. Öncelikle ise okulu, dersleri ve öGretmeni sevdirmekle baslayacaksin. Onlara hayati ve hayatin gerçekleriyle nasil yüzleseceklerini, ayakta dimdik yikilmadan nasil durabileceklerini göstereceksin. ÖGrenci derslerinden kirik notlar alabilip, çevresinde saldirgan tavirlar sergiliyorsa, kusuru onda deGil de kendinde arayip nerde yanlis yaptiGini bulmaya çalisacaksin. Zaten hayatin ve derslerin sevdasini öGrencilerinin yüreGine isleyemezsen iste o zaman verimli bir öGrenim alamazsin. Yok, yalnizca ben dersleri öGretirim gerisi beni irgalamaz dersen iste o an görevini eksik yapmis olursun ki, hem dünyada hem de dünya disi hayatta yüzlesmelere maruz kalirsin.


Bir doktorun görevi hastalaridir. Maksadi ise ondan yardim isteyen ve muhtaç olan hastalarinin acilarini bir nebze olsun dindirebilmek ve tedavi etmektir. EGer yolda bir hasta görüp de bunun parasi yok, zaman kaybindan baska ne verebilir ki bana diyeceksen o zaman doktorluk belgenle yüzlesmek durumunda ve ettiGin yeminin ve balini çekmekle yükümlü olacaksin. Hastalarinin acilarini yüreGinde hissedip kendi acinmis gibi dindirmeye çalisacaksin. Görevinin doktorluk olduGunu söyleyip bu meslekte kendini zorunlu hissediyorsan, sirf geçim saGlamak için çalisiyorsan, görevden ayrilacaksin. SevdiGin ve hissettiGin için yapacaksin. Bir nevi görevine iman etmis olacaksin.


Bir ananin görevi evladidir. EGer bir anaysan, evladinin bütün hayatini avuçlarinin arasina kavrayacaksin. ilk aGlayisinda neden aGladiGini anlayip yüreGinden neler geçtiGini bileceksin. Bilip de gözyasini silen bir mendil olacaksin. Sabah kalktiGi zaman rüyalarini anlatmasina müsaade edip manali manali güzel sözler söyleyeceksin. Her zaman evladinla sohbet edip içerisindeki duygulari tek tek öGreneceksin. Cani sikildiGi zaman oyunlar oynayacaksin. YüreGi sizladiGi zaman nedenini arastirmayip direk anlayacaksin.

Evladinla bir bütün olacaksin. Evladin hata yaptiGinda ilk sorgulayacaGin kisinin kendin olacaGini anlayip hakikatleri nedenleriyle sorgulayacaksin. Nerde nasil bir hata yaptiGini bulup hatani telafi etmeye çalisacaksin. Evladinin gelecekle ilgili planlarini sabirla dinleyip fikirlerine saygi duyduGunu hissettireceksin. içerinde bir sikinti olsa da aGlayacaksan da çocuGunla bu sikintini paylasmayi bileceksin. Saklamayacaksin. TV programlarini birakip evladinla ilgileneceksin. Onu yanlisa tesvik edecek programlarda seyretmeyeceksin. Evladiniz her yastiGa basini koyusunda ellerini semaya çevirip dua ettiGinde gözlerinin içine bakarak sesli bir sekilde Allah’a en büyük armaGan olan evladimi verdiGin için sükredeceksin. Evladin bu duayi duyup sevildiGini hissedecek. Kisaca, eGer bir anneysen, görevinde evladinsa o görevi layikiyla yapacaksin.


Benim bu yazida söylemek istediGim yildizlar bir düzen içerisinde hiç saGa sola sapmadan yerlerinde duruyor, günes görevini eksiksiz yapiyor, toprak ürününü veriyor, baliklar görevlerine iman edip canlarini feda edebiliyor, denizler en güzel sekilde islevlerini yerine getiriyor. Tabiat tek bir düzen içerisinde iman ettikleri görevlerini kusursuz yerine getiriyor. Bizlerde öyle olalim. Görevimiz her ne ise onu layikiyla yapalim.


Ayeti Kerimi tekrarlayarak bugünkü yazima son veriyor hepinize saygilarimi sunuyorum.



“Ya eyyuhellezine amenu ve aminu”

“Ey iman edenler iman ediniz”

Saygilarimla,
TuGba ALTUN

ÇOK GÜZEL ANCAK BU KADAR GÜZEL AÇiKLANiRDi

Cümlemizden Allah razi olsun.

saGol kardesim nasiplendirdin.rabbim razi olsun.

ellerine saglik allah razi olsun

TUANNA KARDEsiM ELLERiNE SAGLiK!...

ÇOK BEGENDiM BU KONU ANCAK BU KADAR GÜZEL ANLATiLABiLiRDi ..........


Ülkeler ve Toplum Kültürü

MollaCami.Com