Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


CENNETDEKi YiYECEKLER

RESULULLAH' iN (S.A.V) DiLiNDEN CENNET


Arzulayip-seçecekleri meyveler, Canlarinin çektiGi kus eti. (Vakia Suresi, 20-21)

Yaptiklarina bir karsilik olmak üzere (onlara sunulur); (Vakia Suresi, 24)

(Ey Muhammed) iman edip salih amellerde bulunanlari müjdele. Gerçekten onlar için altlarindan irmaklar akan cennetler vardir. Kendilerine rizik olarak bu ürünlerden her yedirildiGinde: "Bu daha önce de riziklandiGimizdir" derler. Bu, onlara, (dünyadakine) benzer olarak sunulmustur. Orada, onlar için tertemiz esler vardir ve onlar orada süresiz kalacaklardir. (Bakara Suresi, 25)

Onlarin etrafinda altin tepsiler ve testilerle dolasilir; orada nefislerin arzu ettiGi ve gözlerin lezzet (zevk) aldiGi hersey var. Ve siz orada süresiz kalacaksiniz.
(Zuhruf Suresi, 71)

"(Meyvelerin) Gölgeleri onlara pek yakin ve devsirilmeleri kolaylastirildikça kolaylastirilmis." (insan Suresi, 14)

iste, yaptiklariniz dolayisiyla mirasçi kilindiGiniz cennet budur. Orda sizin için birçok meyveler vardir; onlardan yiyeceksiniz. (Zuhruf Suresi, 72-73)

Peygamberimiz (sav) ise bir hadiste cennete girecek müminlere "Onu meyveleri asaGiya sarkan yüksek cennete koyun!" denildiGinden bahsetmektedir. [Büyük Hadis Külliyati-5, s. 413/10120]

Cennette yemek ihtiyaçtan deGil, Allah'tan bir nimet ve ikram olarak zevk için yenmektedir. Orada iman edenler acikma, susama gibi dünyaya dair acizliklerden arindirilmislardir. Muharref incil'de de cennete layik olan kisilerden bahsedilirken, "Artik acikmayacak, artik susamayacaklar..." ifadesi yer almaktadir. (Yuhanna'ya Gelen Esinleme, 7. bölüm, 16)
iste hesap günü size va'dedilen budur. süphesiz bu, Bizim rizkimizdir, bitip tükenmesi de yok. (Sad Suresi, 53-54)

Geçici olan yiyecek için deGil, sonsuz yasam boyunca kalan yiyecek için çalisin... (Yuhanna, 6. bölüm, 27)

Sidretü'l-Münteha aGacinin meyvesinden her bir meyve yarilinca içinden yetmis iki renk ve çesit yemek çikar ki orada öbürüne benzeyen hiçbir renk ve çesit yoktur. [Tezkireti'l Kurtubi, s. 312/517]
"(Meyvelerin) Gölgeleri onlara pek yakin ve devsirilmeleri kolaylastirildikça kolaylastirilmis." (insan Suresi, 14)

... Orada nefislerinizin arzuladiGi hersey sizindir ve istediGiniz hersey de sizindir. Çok baGislayan, çok esirgeyen (Allah)tan bir aGirlanma olarak. (Fussilet Suresi, 31-32)

... Cennetin meyvesindan koparinca, yerine yenisi biter. [Ramuz el-Ehadis-1, s. 98/9]

Bir köylü Arap, "Ey Allah'in Resulü cennetin içinde meyve var midir?" diye sordu. Resulullah:

"Evet Tuba denilen bir aGaç vardir" buyurdu. O zat: "Ya Resulullah bizim arazimizdeki hangi aGaç ona benzer?" dedi.

Resulullah:

"Senin arazindeki aGaçlardan hiçbir sey ona benzemez. Fakat sen hiç sam'a geldin mi? Çünkü orada ceviz denilen bir aGaç var ki bir gövde üzerine biterek yukarisi -yani dallari- yayilir. iste bu aGaç Tuba aGacina benzer" buyurdu. O zat:

"Ya Resulullah, o aGacin dip gövdesinin kalinliGi ne kadardir?" dedi. Allah'in Resulü:

"Senin ev halkinin develerinden bes yasina basan genç bir deve yola çiksa dibini dolasip kusatamaz da nihayet ihtiyarliGindan boynu kirilir" buyurdu. Köylü Arap:

"Cennette üzüm var mi?" diye tekrar sordu. Resulullah:

"Evet vardir" buyurdu. O zat:

"O üzümün salkiminin büyüklüGü ne kadardir?" dedi. Resul-i Ekrem:

"Alaca karganin hiç durmadan bir aylik uçup gideceGi mesafe kadar" buyurdu. O zat:

"O üzümün taneleri(nin büyüklüGü) ne kadardir?" dedi. Allah'in Resulü:

"Büyük kova gibidir" buyurdu. O zat:

"Ey Allah'in Resulu, o üzüm tanesi beni ve ev halkimi muhakkak doyurur" dedi. Resulullah:

"Evet seni ve ev halkini ve akrabanin ekserisini doyurur… Cennetin hurmasi aGacin dibinden dallarina doGru intizamli bir sekilde yiGilip istif edilmistir. Meyveleri büyük testiler misalidir. Ne zaman bir meyve koparilsa yerine baskasi gelir. Cennetin suyu çukur olmayan yerlerden akar. Cennet üzümünün her bir salkimi on iki arsindir."[Tezkireti'l Kurtubi, s. 312-313/518]

Yaptiklariniza karsilik olmak üzere, afiyetle yiyin ve için.
(Mürselat Suresi, 43)

Yüklü dallari bükülmüs kiraz (aGaçlari), üst üste dizili meyveleri sarkmis muz aGaçlari, (Vakia Suresi, 28-29)

içlerinde (her türden) meyve, essiz-hurma ve essiz-nar vardir. (Rahman Suresi, 68)

Ve (daha) birçok meyveler arasinda, kesilip-eksilmeyen ve yasaklanmayan (meyveler). (Vakia Suresi, 32-33)

iste onlar; onlar için bilinen bir rizik vardir. Çesitli-meyveler. Onlar ikram görenlerdir. Nimetlerle donatilmis (naim) cennetlerde. (Saffat Suresi, 41-43)

Bir kisi, "Ya Resulullah cennetin içinde hurma var midir? Çünkü ben hurmayi seviyorum" diye sordu. Resulullah:

"Evet vardir. ... cennet hurmalarinin altindan dallari vardir. Budaklarinin baslari altindandir. Altindan budaklari vardir. Alemlerden herhangi bir kimsenin görmekte olduGu elbiselerin en güzeli gibi yapraklari vardir. Altindan hurma salkimlari vardir. Hurma salkimlarinin çöpü de altindandir. Altindan hurma tanesinin dibinde yapisik pul gibi seyler vardir. Büyük küpler gibi meyveler var ki (onlar) köpükten yumusak, baldan tatlidir." [Tezkireti'l Kurtubi, s. 315/522]

Cennetteki hurma aGacinin dallari kirmizi altindir. Saplari yesil zümrüttür. Yapraklari ipek gibidir. Meyvesi kule gibi iri taneli, kaymaktan yumusak ve çekirdeksizdir. [Ramuz el-Ehadis-2, s. 451/4]

... Onlar, atese çaGirirlar, Allah ise Kendi izniyle cennete ve maGfirete çaGirir. O, insanlara ayetlerini açiklar. Umulur ki öGüt alip-düsünürler.
(Bakara Suresi, 221)
Cennette hurma aGaçlarinin dallari yesil zümrüttür. Budaklari kirmizi altindir. Yapraklari cennet ahalisi için giyecek kiyafetleridir. Onun bir kismi kisa (iç) elbiseleri, bir kismi da içi astarli dis elbiseleridir. Cennet hurmasinin meyvesi büyük testiler ve kovalar gibidir. Sütten daha beyaz, baldan tatli, köpükten yumusaktir. içinde de çekirdek yoktur. [Tezkireti'l Kurtubi, s. 314]

Peygamber Efendimiz (sav) bir tabak incir hediye edilip ondan yedi ve sahabelerine: "Bundan yeyiniz. EGer ben bir meyvenin cennetten indiGini söylersem iste cennetten inen meyve bu incirdir." buyurdu. (Ölüm-Kiyamet-Ahiret ve Ahirzaman Alametleri, s. 313)

Karpuzdan faydalaniniz ve ona ta'zim (saygi) ediniz. Çünkü onun suyu cennetten, tadi da cennet tadindandir... karpuz cennet (meyvelerin)dendir. (Ölüm-Kiyamet-Ahiret ve Ahirzaman Alametleri, s. 313)
Ve (daha) birçok meyveler arasinda, kesilip-eksilmeyen ve yasaklanmayan (meyveler). (Vakia Suresi, 32-33)

Dünyada cennet meyvesine benzeyen sey ancak muzdur. Çünkü Allah Teala (cennetin yemisi hakkinda), "Onun yemisleri devamlidir", buyurmustur. Sen ise muzu, yaz ve kis senenin her mevsiminde bulabilmektesin. (Ölüm-Kiyamet-Ahiret ve Ahirzaman Alametleri, s. 312-313)

Yüklü dallari bükülmüs kiraz (aGaçlari). Üst üste dizili meyveleri sarkmis muz aGaçlari. Yayilip-uzanmis gölgeler. Durmaksizin akan su(lar). Ve (daha) birçok meyveler arasinda. Kesilip-eksilmeyen ve yasaklanmayan (meyveler). (Vakia Suresi, 28-33)

"Onlara, istek duyup-arzuladiklari meyvelerden ve etten bol bol verdik." (Tur Suresi, 22)

Cennet halkinin ekmek katiGinin en faziletlisi, en nefisi ettir. Alemlerin Rabbi olan Allah'a hamd olsun. [Tezkireti'l Kurtubi, s. 363/654]

Kuran'da ve hadislerde özellikle dikkat çekilen et çesidi ise kus etidir. Kuran'da "canlarinin çektiGi kus eti" ayetiyle haber verilen (Vakia Suresi, 21) kus eti bir hadiste söyle vurgulanmistir:

Cennette senin canin kus isteyecek. Hemen kizartilmis olarak önüne getirilip konacaktir. [Büyük Hadis Külliyati-5, s. 414/10123]

Et türleri arasinda Kuran'da bahsi geçenlerden özellikle "bildircin eti" makbul bir yiyecektir. Bu nimet cennette bolca bulunacak, Müslümanlara en güzel sekilde sunulacaktir. (En doGrusunu Allah bilir.)


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com