Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


bilenler tasdiklesin

-


Diyanet’in kadini asaGilayan hadislerin temizlenmesi çalismasina kadin ilahiyatçilardan da büyük destek geldi. Kadinlara yönelik siddeti, ayrimciliGi, küçümsemeyi onaylayan hadisler olarak gösterilen ve ayiklanmasi istenen sözlerin bazilari söyle:


israiloGullari olmasaydi et kokmazdi; Havva olmasaydi kadinlar erkeklere ihanet etmezdi.


Kadinlar kaburga kemiGinden yaratilmistir, onlari düzeltmeye uGrasmayin. Onlardan eGrilikleriyle yararlanin.


EGer kadin, esi istekli olduGu halde ona cevap vermezse, cehennemdeki yerini hazirlasin.


Kocanin vücudu irin ile kapli dahi olsa ve karisi onu yalayarak temizlese yine de kocasinin hakkini ödemis olmaz.


Ey kadinlar! EGer kocalarinizin size olan haklarini bilseydiniz, ayaklarinin tozunu yüzlerinizle silerdiniz.


Kadinlarin dinleri ve akillari eksiktir.


Kadinlar arasinda iyi kadin, yüz tane karga arasinda alaca bir karga gibidir.


Cehennem halkinin çoGunun kadinlardan olduGunu gördüm.


Bir kadin, kocasi kendisinden razi olduGu halde ölürse cennete girer.


Kadinlarin hayirlisi, erkeklerin yaramazliklarina, kötü huylarina sabredendir, bu sabir onlarin cennete girmesine sebeptir.


UGursuzluk üç seyde vardir: Kadinda, evde ve atta.


Dövme yapan ve yaptirana, yüzdeki tüyleri aldiran ve estetik için dislerini seyrelttiren kadinlara Allah lanet etsin.

En büyük tepki Hz. Ayse’dendi

Prof. Dr. Beyza Bilgin (Ankara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi eski Dekani): Kadina yönelik siddetin mesrulastirilmasinda gelenek, eGitim, kültürün yanisira din de ister istemez rol aliyor. Özellikle Hz. Muhammed’e atfedilen uydurma hadisler, kadina yönelik siddetin ve ayrimciliGin sürdürülmesinde gerekçe olarak gösteriliyor. Bu noktada, Diyanet’in bir referans kitap hazirliGi içinde olmasi, uydurma hadislerden kurtulunmasi adina çok önemli.

Hz. Muhammed’e atfedilen sözlere yönelik en büyük itiraz Hz. Ayse’den gelmis. Ebu Hureyye, peygamberin, ’Namaz kilarken önünüzden esek, kara köpek ve kadin geçerse namaziniz bozulur’ diye konustuGunu rivayet eder. Hz.Ayse, bu rivayete büyük tepki gösteriyor ve Hureyye’yi ayipliyor, peygamberin böyle bir sözünün olmadiGini savunuyor. Ancak bu ve buna benzer yüzlerce söz, peygamberin hadisi olarak kabul ediliyor.

siddeti savunan peygamber olamaz

Dr. Hidayet Tuksal: Hadislere baktiGiniz zaman iki tür peygamberle karsilasiyoruz. Bir tarafta kadinlara karsi son derece nazik ve kibar; diGer tarafta ise siddet dolu, ayrimci, asaGilayan bir peygamber. Ben, kadinlara yönelik siddeti savunan ve onlari asaGilayan bir peygamberin olamayacaGina inaniyorum. Bu nedenle malum hadislere itibar edilmemesini savunuyorum. Bu hadislerin de uydurma, yanlis olduGu bilimsel metotlarla ispatlandi. Bu noktada Diyanet’in çalismasi çok yarali olacaktir.
(Hürriyet)

bunarda hepsi uydurmamidir.bazilarini okumustum ama bi fikrim yok hakkinda

beyaz.t kardesim diGerleri hakkinda bir sey diyemem ama ilk söyledigin hadisi serif ve kaynagini asagiya yazdim selam dua ile

Kutub-i Sitte 4967
Ebu Hureyre radiyallahu anh anlatiyor: "Res

Diyanet isleri BaskanliGi, kapsamli bir arastirma yaparak Türk insaninin inandiGi 'hurafe'lerin listesini çikardi. Türkiye genelinde toplam bin 380 çesit hurafe olduGunu tespit eden Diyanet, hurafelere karsi savas açti. Diyanet, cenazenin 7, 40 ve 52. gecesiyle ölüm yildönümlerinde hatim ve mevlit okumak-okutmayi da hurafe saydi. Diyanet, defin esnasinda kürek yere konulmadan alinirsa alanin öleceGine inanmak, ölen kisinin ruhu gelir diye cenaze evini sürekli isiklandirmak, yeni doGan çocuGun dindar olmasi için göbeGinin kesilerek cami avlusuna birakilmasi, cami anahtarinin konusamayan çocuGun aGzina sokulup çikarilmasi gibi birçok inanisin da hurafe olduGunu açikladi.

Diyanet isleri BaskanliGi, aylar süren bir çalisma sonrasinda Türk halkinin inandiGi 'hurafe'lerin listesini çikardi. Hurafelere karsi savas açan Diyanet, hurafeleri 'dini hayatin gelismesinin önündeki en büyük engel' olarak nitelendirdi. Diyanet isleri BaskanliGi tarafindan il müftülüklerinden elde edilen veriler isiGinda hazirlanan '21. yüzyilin Türkiye'sinde Hurafeler' baslikli raporda, Türkiye genelinde toplam bin 380 hurafe olduGu açiklandi.

Diyanet'in 'hurafe' çalismasina göre en fazla hurafe aileyle ilgili konularda görülüyor. Aileyle ilgili hurafeleri, 'uGur-uGursuzluk', 'cenaze', 'sifa' ve 'türbe' gibi konulardaki hurafeler izliyor. Diyanet, Türkiye genelinde aile konusunda 335 hurafe, uGur ve uGursuzluGa inanma konusunda 319, cenaze 272, sifa konusunda 78, türbe-yatir konusunda 73, hidrellez konusunda 49, baht açilmasi konusunda 39, namazda 36, nazarda 31, duada 26, adakta 25, hac konusunda 23, mübarek gün ve gecelerle ilgili 17, misafirle ilgili 12, bayramla ilgili 12, sihir-büyü-fal konusunda 9, cin-peri konusunda 9, asure konusunda 8, helal-haram konusunda 7, muskayla ilgili 6, ay ve günes tutulmasiyla ilgili de 2 adet hurafe bulunduGunu tespit etti.

Diyanet arastirmasina göre, Türkiye'de aile konusunda inanilan hurafelerden bazilari söyle:

"Sünnet olan çocuk için oklava çevirmek, yeni doGan çocuGun dindar olmasi için göbeGinin kesilerek cami avlusuna birakilmasi, konusamayan çocuGun konusabilmesi için cuma namazindan sonra müezzin tarafindan cami anahtarini çocuGun aGzina sokup çikarmak, yürüyemeyen çocuklarin ayaklarina ip baGlayarak cuma namazindan çikan ilk kisiye ipi kestirmek, kirki çikmamis bir bebeGin tirnaGi kesilirse o çocuGun hirsiz olacaGina inanmak, çocuklari olmayanlarin çocuklarinin olmasi için deve dili veya etini yedirmek, hamile kadinlarin saçlarini kesmemeleri, nikah aninda gelin ya da damattan kim önce diGerinin ayaGina basarsa evde onun sözünün geçeceGine inanmak."

Arastirmada, Türkiye genelinde en yoGun olarak görülen hurafe çesitlerinden birinin de 'uGur ve uGursuzlukla' ilgili olduGu vurgulandi. Çalismada, uGur ve uGursuzlukla ilgili bazi hurafeler de söyle siralandi:

"Baykus ötmesi, kara kedinin insanin önünden geçmesi, horozun vakitsiz ötmesi, insan ve araçlarin önünden tavsanin geçmesi, iki bayram arasinda nikah ve düGün yapmak, gece vakti tirnak kesmek, sali günü, aksamlari sakiz çiGnemeyi ölü eti çiGnemek gibi kabul etmek, gece aynaya bakmak, gece ev temizlemenin fakirlik getireceGine inanmak, elden ele sabun, biçak, makas, iGne, soGan gibi malzemeleri vermek, kisinin üzerinde dikis dikilmesi halinde aGza çöp alinmasi gerektiGine inanmak. Sol gözün seGirmesini kötüye, saG gözün seGirmesini hayra yormak, kadinin erkeGin önünden geçmesi durumunda erkeGin nasibinin kesileceGine inanmak, ezan okunurken köpeklerin ulumasini kötüye yormak, ceviz diken kimsenin ömrünün kisa olacaGina inanmak, cam ve porselenin aniden düsüp kirilmasiyla bir belanin defedileceGine inanmak, merdiven altindan geçmeyi uGursuz saymak, cuma günü ekmek pisirilmesi halinde meleklerin kanatlarinin yanacaGina inanmak."

Diyanet'in arastirmasina göre, cenazenin 7, 40 ve 52. gecesiyle ölüm yildönümlerinde hatim ve mevlit okumak-okutmak da hurafe. Defin esnasinda kürek yere konulmadan alinirsa, alanin öleceGine inanmayi, ölen kisinin ruhu gelir diye cenaze evini sürekli isiklandirmayi hurafe sayan Diyanet, cenazeyi götürürken alkisla uGurlamanin, arkasindan yüksek sesle zikir yapmanin, slogan atmanin, üzerine çiçek serpmenin, cenaze ve mezara çelenk koymanin, mezarin üstünü beton veya mermerle kapatmanin, kabir üzerine türbe yapmanin ve resim koymanin da hurafe olduGunu açikladi. Arastirmada, 'hurafe' sayilan diGer inanislar da söyle siralandi:

"Hastalarin basinin üstünde tuz gezdirmek, köz söndürmek, kursun döktürmek, aGaçlara bez-çaput baGlamak, türbelere adakta bulunmak, dilek taslarina tas yapistirmak, bereket için türbelere para atmak, çocuGu olmayanlari seyhe ve türbeye götürmek, muska yazdirmak, cuma selasi okunurken bekar kizlarin bahtlari açilmasi için kilit açtirmak, camiye giderken cami duvarini öpmek, nazar deGmemesi için hayvan basi-boynuzu, kaplumbaGa kabuGu, kara çali dikeni, at nali, sarimsak ve nazar boncuGu takmak, kursun döktürmek, misafirin ve askere gidenin arkasindan su dökmek, falcilara-büyücülere gitmek, yildiznameye baktirmak, kahve falina bakmak, ay ve günes tutulmasini kötüye yorumlamak, ay ve günes tutulmasi sirasinda silah atmak-teneke çalmak."

Kutub-i Sitte 3276 -

Ebu Hüreyre (radiyallahu anh) anlatiyor: "Resulullah (aleyhissalatu vesselam) buyurdular ki: "Kadinlara hayirhah olun, zira kadin bir eyeGi kemiGinden yaratilmistir. EyeGi kemiGinin en eGri yeri yukari kismidir. Onu doGrultmaya kalkarsan kirarsin. Kendi haline birakirsan eGri halde kalir. Öyleyse kadinlara hayarhah olun."

Buhari, Nikah 79, Enbiya 1, Edeb 31, 85, Rikak 23; Müslim, Rada 65, (1468); Tirmizi, Talak 12, (1188).




Kutub-i Sitte 2705 -

Sahiheyn'in diGer bir rivayetinde söyle gelmistir: "Hz. Aise (radiyallahu anh


Hadis ve Sünnet

MollaCami.Com