Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Evet sonunda olan oldu ve... Topkapı Sarayı tehlikede!!! (adıgüzel)

Topkapı Sarayı tehlikede

Evet sonunda olan oldu ve

Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü Ortaylı isyan etti:

Günde 15 bin ziyaretçiyi kaldırmıyor Darphane-i Amire binasının çatısı çöktü.

ÇİMENTO İLE SIVANMIŞ

"Kaşıkçı Elması ve 43 eser çalındı" iddiaları ile gündeme gelen Topkapı Sarayı Müzesi Müdürü İlber Ortaylı, altı asırlık tarihi mirasımızla ilgili şok açıklamalar yaptı: İddiaların hepsi efsane. Müzenin başka sorunları var. Harem'e çimento ile sıvama yapılmış; Hazine Dairesi'nin üzeri betonla güçlendirilmiş!

MÜZEYE SAYGI İSTİYORUM

Topkapı'ya günde 10-15 bin ziyaretçi geliyor. Problemin farkında mısınız? Hazine Dairesi küçük bir salon! Düşünün bu salona 10 bin kişi giriyor Darphane-i Amire binası şu an Tarih Vakfı'nda. Binayı özel kurumlara kiralıyorlar. Rant sağlıyorlar. Bina tahrip oldu, çatısı çöktü. "Çık" diyorum çıkmıyorlar.

Müzeye Sherlock Holmes gibi bakılmaz!

Kaşıkçı Elması'nın değiştirilmiş olabileceği iddialarına, "Müzeye Sherlock Holmes gibi bakılmaz kültürlü insan gibi bakılır" diyerek tepki veren İlber Ortaylı: "Topkapı Müzesi'ne saygı istiyorum".

Kaşıkçı Elması'nın çalınıp yerine sahtesinin konulduğu iddiasıyla birlikte Topkapı Sarayı ve sorunları gündeme geldi. İddiaları ve Saray'ın açmazlarını konuşmak üzere Topkapı Sarayı'nın bahçesinde bir araya geldiğimiz İlber Ortaylı önce medyaya kırgın olduğunu vurguluyor. Son birkaç gündür gazete ve TV'lerde yer bulan iddiaları müze çalışanları açısından son derece incitici bulduğunun altını çiziyor ve ardından, "İlgilenirseniz, size Saray'ın gerçek sorunlarını anlatayım" diyor. İşte en yetkin kişinin anlatımıyla Topkapı Sarayı ve çözüm bekleyen sorunları...




'Hazine Dairesi', 'Kutsal Emanetler' gibi bölümlere dikkat edilmiş, bunun dışında birçok bölüm ihmal edilmiştir. Bu bölümler, 1924 yılından sonra tamir edilebilmiş... Restorasyon ise aslına uygun olarak yapılamamış... Meselâ Harem'e çimento ile sıvama yapılmış! Hazine Dairesi'nin üzeri betonla güçlendirilmiş!

Tabii şimdi bunlar için pahalı restorasyonlar gerekiyor. Peki bütçe!..
Bütçemiz az...

Kültür Bakanlığı'nın bütçeden aldığı pay sadece binde 2.

Herkes bilinçli değil; bakıyorsunuz, anahtarıyla çizebiliyor çinileri!..

Bizim memleketin tarih, sanat şuuruna artık isyan halindeyim. "Efendim Kaşıkçı elması değiştirildi mi?" gibi bir tarih merakı olmaz. Ben, müzemize, Topkapı Sarayı Müzesine karşı saygı istiyorum. Artık herkesin saygılı konuşması, saygılı yazması lazım.

ve daha nice müzeler,camiler hanlar hamamlar vs...

hangi osmanlıtorunu bunları duymak isterki. . .

miilet tarih yazacağızdiye uğraşıyor biz ise tarih sileceğiz diye uğraşıyoruz

istanbulda yıkılan camiler ?

bununla alakalı fazilet neşriyat hayli kalın bir kitap yazmış
yani kitap yazılacak kadar evet kitap yazılacak kadar cami yıkılmış varın siz diğer yıkılan tarihi eserleri düşünün...



ADIGÜZEL


Kültür ve Toplum

MollaCami.Com