Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ALTIN NASÎHATLAR

ALTIN NASÎHATLAR


Eskiden hükümdarlar,karsilastiklari her müskül islerinde zamanin âlimleri ile istisâre etmedikçe bir karar vermezlerdi.Onlarin fikirlerinden istifade ederlerdi.

Adâletiyle meshur,Iran hükümdari Nûsirevân-i Âdil,arzû etti ki; kendisine rehber olmak için ba'zi nasîhatler tertip edilsin.Bu maksatla,zamanin âlimlerini topladi.Bunlarin içinden yirmi üç tanesini seçtirdi ve onlara,"Her biriniz bir hikmet söyleyiniz ki,hem ben istifade edeyim,hem de benden sonra gelenler" dedi.Her birisinin yazdigi hikmetli sözleri altinla yazdirdi.Bunlari,yine altindan bir kasa yaptirip,altin bir anahtar ile de kilitledikten sonra hazinesine koydurdu.Ne zaman ki,müskül bir is ile karsilasirsa,bu hikmetleri okur ve ona göre karar verirdi.

Bu hikmetli sözler sunlardir:

1-Kendinizi biliniz,ilim ve iyi edep ögrenmeyi arzû ediniz. Mali,ilimden yüksek tutmayiniz.Ahiret için azik toplayiniz. Ahireti dünyaya satmayiniz.Söylenmiyecek sözleri söylemeyiniz.Aranmakla bulunmayacak seyi aramayiniz.

2-Hikmet sahiplerinin nasîhatlarini hakîr görmeyiniz. Islerde acele etmeyiniz.Isleri vaktinde yapiniz.Isleri bilene emrediniz.Zararli islerden sakininiz.Islerin önüne ve arkasina dikkat ediniz.Akillilarla istisâre ediniz.Tecrübe edilmisi tecrübe etmeyiniz.Ihtiyarlarin sözlerine önem veriniz.

3-Herkes sizi takvâniz ve iyilikleriniz ile tanisin.Kanaati zenginlik biliniz.Sagligin kadrini biliniz.Kimsenin üzüntüsü ve elemi ile sevinmeyiniz.

4-Dert ve belâ sahiplerinden ibret aliniz.Yerinde hâsil olan zararin,yersiz hâsil olan menfaatten iyi oldugunu biliniz. Insanlara her zaman müdâra ediniz,dîniniz için dünyalik verin.Her nerede müdâra lâzim olursa sertlesmeyiniz.Dost ve düsmanla barista bulununuz.

5-Isleriniz kendi gücünüzü asmasin.Insanlardan ihsâni esirgemeyiniz.Elinizi ve dilinizi kollayiniz.Lâyik olmayan islerden uzak kaliniz.

6-Kötü komsudan,fenâ arkadastan sakininiz.Arkadassiz yola çikmayiniz.Kötü ve asli belli olmayanlarla yolculuk yapmayiniz.

7-Corak yere tohum ekmeyiniz.Herkesin gözü önünde def\'i hacet etmeyiniz.Sonradan görmüslerden borç istemeyiniz, onlara borç yapmayiniz.Asli belli olmayanlardan kiz istemeyiniz.Kiymetsiz insanlarla oturmayiniz.Allahtan korkmayandan korkunuz.

8-Mali,kendinize fedâ ediniz.Ahmak,sarhos ve deliye nasîhat etmeyiniz.Nasîhati anlayana yapiniz.Nasîhatinizi kiymetli tutunuz.Elinizin altindakilere merhamet ediniz.Kimsenin ekmegine göz dikmeyiniz.

9-Açlarin yaninda yemek yemeyiniz.Ekmeginizi açlardan esirgemeyiniz.Cocuklar ve kadinlara karsi tedbirli olunuz. Yabanci kadini evinize ugratmayiniz.Dünya ni'meti ile kibirlenmeyiniz.Kötü kadinlarin hîlelerinden emin olmayiniz.

10-Kimsenin evinin isine karismayiniz.Yabanci kimselere evinizin yolunu göstermeyiniz.Kari koca arasinda araci olmayiniz.Baskasinin bir seyine sahibinden fazla sefkatli olunuz.

11-Kibirli insanlardan korkunuz.Devlet adamlarina düsmanlik etmeyiniz.Kadin ve erkek hiç kimseye zulüm etmeyiniz.

12-Ana ve baba hakkini gözetiniz.Akrabalarinizdan kesilmeyiniz.Insanlarla olan ahdi muhafaza ediniz.Ahdinizi yerine getiriniz.Da\'vetsiz kimseye misâfir gitmeyiniz. Misâfirinizi kiymetli tutunuz.Eger bir kimse size muhtâç olursa,kudretiniz dahilinde ihtiyâcini yerine getirmeye çalisiniz.

13-Bilgide ileri olanlari büyük tutunuz.Ilim ögretmeyi ayip tutanlari insan saymayiniz.Insanin selâmetinin,lisanina dikkatte oldugunu biliniz.Lâyik olmayan sözü söylemeyiniz.

14-Fenâ söz söylemeyi âdet etmeyiniz.Lâyik olmayan söze kulak vermeyiniz.Hükümdarlarin giybetini yapmayiniz.Sözden anlamayana söz söylemeyiniz.Her ne ki lisanen söyledinizse, o isi yapiniz.

15-Iyilerin ziyâretine ragbet gösteriniz.Salâh sahipleri ile sohbet ediniz.Ölüleri iyilikle yâd ediniz.Dosta ve düsmana nasîhattan geri kalmayiniz.Ölen babanizin vasiyetini yerine getiriniz.Ilim tahsiline hirsli olunuz.Ilimsiz bir is islemeyiniz.


16-Herkesin sözüne emin olmayiniz.Güzel sözleri herkese isittiriniz.Dogru ya da yalan yere yemîn etmeyiniz.Dünyadan fazla âhiret dostu olunuz.Yetimin malina göz dikmeyiniz. Gençlikte,ihtiyarliktan endise ediniz.Ihtiyarlik ihtiyaçlarini gençlikte hazirlayiniz.

17-Kis hazirligini yazin yapiniz.Bugünün isini yarina birakmayiniz.Mütehassisi söylemedikçe sunun bunun sözü ile kan aldirmayiniz.

18-Cömertligi âdet ediniz. Bencillikten uzak olunuz. Ehil olmayanlarin sohbetinde bulunmayiniz. Hacetinizi cömertlerden isteyiniz. Borçlulari sikistirmayiniz. Dostlarinizi hatâlarindan dolayi îkaz ediniz.

19-Evlâtlariniza hüner ve sanat ögretiniz.Halinizi dosttan ve düsmandan sakli tutunuz.Gizli söylesilen yerleri dinlemeyiniz.

20-Emirlerin huzurunda gözlerinizi muhafaza ediniz. Sözlerinizi ölçülü söyleyiniz.

21-Ni'met ve bolluk zamaninda dostlarinizi aniniz.Düsmani küçümsemeyiniz.Düsmanin dost görünmesinden endise ediniz.

22-Emniyet zamaninda daha çok korkunuz.Belâ vaktinde sabrediniz.Darlikta genislik zamanini hatirlayiniz. Genislikte darlik zamanini düsününüz.Vaatlerinize vefâ gösteriniz.Ümitlileri ümitsiz etmeyiniz.Bir görüste kimseye aldanmayiniz.Baskalarinin aybini arastirmayiniz.

23-Kendi yükünüzü baskasina yüklemeyiniz. Fenâ huylulari dost edinmeyiniz. Hak sözü yerden gökten üstün tutunuz. Cenâb-i Hakka rücû etmeyi en güzel amel biliniz.



Imam-i Gazali hazretleri,bir kimseye beddua etmek isteyen onun için üç sey istesin buyuruyor: Mali çok olsun, sihhatli olsun,ömrü uzun olsun.Bu üçü Allahü tealayi unutturur.

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com