Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Iyilikten Hiçbir Seyi Küçük Görme

Iyilikten Hiçbir Seyi Küçük Görme

Imam Müslim,Ebu Zerr (r)'in söyle dedigini rivayet etmistir:

Allah'in elçisi(Hz. Fahr-i Cihan (a.s.v) bana söyle tavsiyede bulundu: Asla ve asla,iyilikten hiç bir seyi küçük görme.(Diger bir ifadeyle, iyi ve güzel bir sey bazi insanlara ne kadar küçük ve basit görünürse görünsün,sen asla onu terketme,yap.Her ne iyilik olursa olsun,"bu basittir,bu küçüktür" deme,onu yap)

Bir Müslüman kardesini güler yüzle karsilamak dahi olsa.

Bir müslüman kardesini güler yüzle (tebessümle) karsilamak dahi olsa,iyilikten hiç bir seyi(hiçbir güzel seyi)asla ve asla küçük görme,(onu yap)".(Müslim, Birr 144)

"Iyilikten hiçbir seyi küçük görme" ibaresi üzerinde biraz duracak olursak: Arapçada olumsuz bir edattan sonra nekra (yani belirsiz)bir kelime gelirse, umumiyet ifade eder. Aslinda Arapça'da"•"kelimesi basli basina umumi bir kelimedir.Bu durum te'kit üzerine te'kit anlamina gelir. Ayrica Efendimiz (a.s.v)

"•" küçük görme ibaresini nun-u müseddede ile kuvvetlendirip te'kit etmis. Bütün bunlar meselenin ne kadar önemli,hassas ve derin oldugunu gösterir.Bu nedenle biz bu hadis-i serifi "Asla ve asla hiçbir iyiligi basit ve küçük görme" diye tercüme ettik.Efendimiz (a.s.v),bu ibarelerle, bizlere sanki söyle der gibidir:"Iyi ve güzel hiçbir seyi degersiz görme. Cahil insanlar onu ne kadar basit ve degersiz görürse görsün,sen asla onu basit görme.Aslinda o sey,çok güzel,çok degerli ve çok önemlidir.O nedenle onu yap ve uygula...Zira koca koca daglar,küçük küçük zerrelerin bir araya gelmesinden olusur.Damlaya damla göl olur...

Belki o küçük iyilik sebebiyle,ahirette, sevaplarin günahlarindan daha agir gelip cennete gideceksin...Belki de o kaçirdigin küçük firsatlardan dolayi kiyamet günü mizan terazinde fazlaca sevap bulamayacaksin ve günahlarinla birlikte cehenneme gideceksin...Ve bundan dolayi da çok pisman olacaksin.Sunu unutma ki,"Zerre agirliginda bir hayir isleyen,onun karsiligini görecektir" mealindeki ayet-i kerime,kiyamet günü, zerre kadar iyiligin ve zerre kadar kötülügün hesap edilecegini bildirmektedir."(Zilzal: 7-8)

Efendimiz (a.s.v),hadis-i serifimizin ikinci kisminda çok çarpici bir misal vererek bizleri güler yüzlü olmaya, tebessüm etmeye davet etmektedir.Bir Müslüman, diger bir Müslüman kardesini güler yüzle,tebessümle karsilamasi,ince bir hayat anlayisinin ifadesidir.Hz.Fahr-i Cihan(s.a.v)bu hadis-i serifte âdeta bizleri hayata,esyaya çevreye sempati ile yaklasmaya,güler bir yüz,tatli bir dil ile Müslümanlari kucaklamaya tesvik etmektedir.

Islam'in hayat anlayisini mükemmel bir üslupla özetlemektedir.Iyiliklerle dolu,sempatik, güler yüzlü bir hayat...Iyiliklerin pesinden kosan,çevreye tebessümle yaklasan gülümseyen bir Müslüman...

Ashab,Hz.Fahr-i Cihani tanitirken,"Rasulullah (s.a.v) bizi devamli tebessümle karsilardi.O gülümsedigi zaman dolunay gibi parlayan bir ay parçasi olurdu..."diyor.

Gül Muhammed'den hayat-i güllerle dolduran bir çagri günümüz dünyasinin insanligina sesleniyor:

Nebevî hayat ölçüleri tebessümlerle dolu rahmet pinarlaridir.Eger Muhammed (a.s.v)'in sünnetine tabi olursan, çiçeklerle, agaçlarla esyayla karsilikli gülümseyecegin bir hayati kazanacaksin.O zaman,kuslarin sana ilahî bir ezgi söyledigini,agaçlarin meyvelerini senin önüne sarkittigini,güllerin sana en güzel kokulari sunmak için birbiriyle yaristigini göreceksin. Ardindan,bu hayatta gülümsedigin gibi,ölüm ötesi hayatta tebessümün zirvesini göreceksin...Zira,kainatin yaraticisi Kiyamet Suresinin 22 ve 23. ayetinde hisseden gönüllere sesleniyor.

"O gün, öyle yüzler vardir ki,(Âlemlerin)Rabbine bakarken, parim parim parlar.(O gün,Alemlerin Rabbine bakan, (sevinçten ve mutluluktan) parim parim parlayan yüzler vardir..."

Hayata gülümsemeyi bize ögreten,tebessümün sadaka oldugunu bildiren, iki hayatta da bizleri güldürecek ölçülerle yüregimizi ferahlatan,gülücükler peygamberi gül Muhammed'e (a.s.v),yeryüzündeki güllerin yapraklari sayisinca salat-ü selam ederiz.

Fehmi Cicek

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com