Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


GÜNAH ISLEYENIN ORUCU

GÜNAH ISLEYENIN ORUCU

Bir seyin bütünü ele geçmezse, hepsini de kaçirmamali.

Sual: Bazilari,(Namaz kilmayan,içki içen,açik gezen veya baska günah isleyen bir kimse,bosuna oruç tutmamali) diyorlar.Bu söz dogru mudur?

CEVAP: Hayir dine aykiridir.Birkaç günah isleyenin,diger günahlari da yapmasi gerekmez.Hem oruç tutup hem de günah isleyen kimse,oruç tutmakla hasil olan büyük sevaba kavusamaz.Fakat ahirette niçin oruç tutmadin diye hesaba
çekilmez.Oruç borcunu ödemis olur.Hatta orucun bereketiyle diger günahlardan da kaçma imkâni olur.

Imam-i Rabbani hazretleri buyuruyor ki:
(Bütün günahlara tövbe edip hepsinden kaçmak büyük nimettir.Bu yapilamazsa,bazi günahlara tövbe etmek de nimettir.Bunlarin bereketiyle belki bütün günahlara tövbe etmek nasip olur.Bir seyin bütünü ele geçmezse,hepsini de kaçirmamali.)

Namazin dinimizdeki yeri,oruca göre daha önemli ise de,bir kimseye namaz kilmadigi için,(oruç da tutma)denmez.Aksine, (Namaz kilamiyorsan,orucu bari terk etme)denir.Namaz kilmamakla büyük bir günaha giren kimse,oruç tutmazsa günah miktari daha da çok artar.

Birkaç günaha müptela olan kimse,birinden vazgeçmek isterse,ona,(Digerlerini birakmadigina göre bu günaha da devam et)denmez.Günah miktari ne kadar azaltilirsa o kadar iyi olur.Allah’tan korkup bir günahtan vazgeçmek iman alametidir.Hadis-i serifte,(Ömründe bir defa Allah’i anan veya Ondan korkan Müslüman,Cehennemden çikar) buyuruldu. (Tirmizi)

Günah isleyen,oruç tutuyor veya zekat veriyorsa,(Aman bunlari bari birakma)demelidir! Bu ibadetleri de yapmazsa, dinden tamamen uzaklasabilir.Korkutmaktan çok,müjdeleyici olmak gerekir.Peygamber efendimiz,(Allah’in rahmetinden ümit kestirip,dinden nefret ettirenlere lanet olsun! Kolaylastirin,güçlestirmeyin)buyurdu.(Buhari)

Bir genç, Peygamber efendimize,(Su üç günahi birakamiyorum) dedi.O üç günah,yalan,zina ve içkidir.Resulullah efendimiz,(Bu üç günahtan yalani benim için birak)buyurdu. O genç,kabul edip gitti.Daha sonra,diger iki günahi islemek isteyince,(Bu günahlari isleyip Resulullahin karsisina çikinca,‘Ben islemedim’ desem yalan söylemis olurum. Eger isledigimi söylersem, beni cezalandirir)diye düsündü.Diger iki günahtan da vazgeçip salihlerden oldu.

Insanlardan utanarak günahi gizlemek de hayâdandir.Hayâ da imandandir.Günah gizlenmezse,fasiklar bundan cesaret alir. (Falanca günah isliyor.Ben de islesem ne çikar?) diyebilirler.Falancalar sunu bunu yapiyor,onlara günah degil de bize mi günah diyebilirler.Buna sebep olmamali.
Her ne kadar bazi cahiller,(günah isleyen, mesela namaz kilmayan kâfir olur)diyorlarsa da,günah isleyen, Müslümanliktan çikmaz.Hadis-i serifte buyuruldu ki:

(Cebrail aleyhisselam,“Ümmetine müjde ver ki,müsrik olarak ölmeyen Cennete girer” dedi.Ben,“Zina ve hirsizlik eden de mi Cennete girer” diye üç defa sordum.Evet,zina ve hirsizlik eden de Cennete girer” dedi.Daha sonra, “Içki içse de,yine sonunda Cennete girer” dedi.) [Buhari] [Ancak bu günahlarin cezalari çekildikten sonra Cennete girilir.]

Bu Ehl-i sünnet itikadidir.Günahlari hafif görmek degildir. Bu inanis,insani günaha sevk etmemeli! Her günah,kalbi karartir ve insani küfre sürükleyip ebedi Cehennemde kalmaya sebep olabilir.Her günahtan kaçinmali,çünkü Allah’in gazabi günahlar içinde saklidir.Belam-i Baura, çok ibadet eden büyük bir âlim iken,bir günah yüzünden kâfir oldu.Günah isleyen hemen tövbe etmelidir!

Faideli Bilgiler

Selam Sevgi ve Dua ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com