Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Her gün ve gecenin şükrü nasıl eda edilir?

Halis ECE

Her gün ve gecenin şükrü nasıl eda edilir?


Yaşadığımız her gün ve gecenin şükrünü yerine getirebilmek için, aşağıdaki duayı sabah ve akşam birer kere okumayı ihmal etmemelidir.

“Allâhümme mâ asbaha bî min ni’metin, ev bi-ehadin min halkıke fe-minke. Vahdeke lâ şerîke leke, feleke’l-hamdü veleke’ş-şükru.”

Meali:
Allâh’ım! Benimle ya da yarattıklarından bir başkasıyla sabahlayan her nimet (bende veya yarattıklarından herhangi birinde bulunan bütün nimetler) sadece sendendir. Sen birsin-teksin, ortağın yoktur. Hamd ve şükür yalnız sanadır.

Ancak akşamları okurken, “mâ asbaha” (bu sabah-sabahlayan) yerine, “mâ emsâ” (bu akşam- akşamlayan) demelidir.

Bu hususta gelen bir hadis-i Nebevî şöyledir: “Enne men karae hâze’d-duâi fi’n-nehâri, fekad eddâ şükra zâlike’n-nehâri. Ve men karae fi’l-leyli, fekad eddâ şükra zâlike’l-leyl” buyrulmuştur.” (1)

Meali:
Bu duayı gündüz okuyan kimse, o günün şükrünü eda etmiş; gece okuyan kimse de o gecenin şükrünü yerine getirmiş olur.

Diğer pekçok duada olduğu gibi bu duayı okumak için de abdestli olmak gerekmez. Bilakis bütün hallerde, tüm vakitlerde okumak, ihmal etmemek lazımdır. (2)


DİPNOTLAR
(1) Ebû Dâvud, Sünen, H. No: 5073; Nesâî, Sünenü’l-Kübrâ, H. No: 9535; Beyhakî, Şuabü’l-İman, H. No: 4368.
(2) İmam-ı Rabbani, el-Mektubât, 3, 17.

bilgileirmzii tazelemiş olduk allah razı olsun bizlere buları öğretelerden bilmeyen okdar çok insan varki bu kısa ama değirli ilimleri

çok çalışmamaız alzım çoook ümmeti muhammet ist. boğazı gibi cehenneme akıyor.

ADIGÜZEL

Sevgili kardeşim Adıdagüzel;

Toplumumuzla ilgili yaptığın bu dikkat çekici-nazik ve güzel oto kritik vesilesiyle, inş. yazıyı okuyanlar da etraflarına bu değerli bilgileri aktarma gayreti içerisine girerler... Daha fazla insanın faydalanmasına katkıda bulunurlar... Çünkü ne çekiyorsak nankörlükten, şükür azlığından çekmiyor muyuz?

Rabbim, cümlemizi ve bilcümle Ümmet-i Muhammed'i küfrân-ı nimetten uzak kılıp "şâkirîn" zümresine mülhak eylesin.

emeğinize sağlık çok istifade ettiğimi düşünüyorum teşekkür ederim...

Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez

Sevgili jade;

İçten ve gönülden olduğuna inandığım güzel duana hudutsuz "âmin"ler... İlgin için ayrıca teşekkürler...

Bilmukabele selam ve dualarımla...

Kardeşim Allah sizden razı olsun çok güzel paylaşımlarınız var. Allah razı olsun inş bizde istifade etmeğe gayret gösteriyoruz.

selametle
güvercin


"Mü'min, kulluk elbisesi günahlarla yıprandığında, onu tövbe iğnesiyle yamayandır. Talihli kişi, tövbesi üzerine ölendir."(H.Ş)

Sevgili güvercin24;

Allah (c.c.) cümlemizden ve cümle Ümmet-i Muhammed'den razı olsun. Rızasını mucip amel ve hizmetlerden ayırmasın. Yaptığımız-yapacağımız bütün çalışmalarda güzel ifade ve istifadelerle ifaza ve istifazalar nasip eylesin.

Measselâm...

Değerli kardeşim halisece yüce Mevlam senden razi olsun..

Takdire şayan yazıların............aklıma şu ayeti kerime geldii.

""esteıyzübilleh;FEZKÜRUNİ EZKÜRKÜM VEŞKÜRULİ VELE TEKFÜRUN

Meali;Siz beni taatle,ibadetle anın, bende sizi sevap ve mağfiretle anayım.Bana şükredin, nankörlük etmeyin buyuruyor.

Halikın yaratıcısı yüce Rabbim bir şey yiyip içipte ona karşı kendine hamd eden verdiği nimetler karşılık şükreden kullarından eylesin.

Sevgili Ş.Y.

Cenab-ı Hak cümlemizi rızasını mûcip amellerden ırak tutmasın, gadabını muktezî hal ve davranışlardan da hıfz u himaye buyursun.

Bu yazıyı okurken bahis mevzuu ayet-i kerimeyi hatırlaman tabii... Ona bir diyeceğim yok; ancak ayet-i celilenin metnini latinize etmen, bunu yaparken de transkripsiyona hiç yer vermemen oldukça rahatsız edici! Hepimiz biliyoruz ki, âyetlerin-hadislerin kısacası Arapça metinlerin latin harflerle düzgün yazılıp okunması imkansız. Bu sebeple, yazmak zorunda kaldığımız metinleri, olabildiğince transkribe ederek yazmaya gayret etmemiz, ya da zaten mealini yazdığımıza göre, metinleri hiç latinize etmememiz daha münasip olur.

Örnek olması bakımından yukarıda yazdığın ayet metninin musahhah halini yazıyorum.

"Esteıyzübillâh, Bismillâh: FE'ZKÜRÛNî EZKÜR'KÜM VE'ŞKÜRÛLÎ VELÂ TEKFÜRÛN"...

Bir de son cümleni ele alalım istersen...

"Halikın yaratıcısı yüce Rabbim bir şey yiyip içipte ona karşı kendine hamd eden verdiği nimetler karşılık şükreden kullarından eylesin."

"Halikın yaratıcısı" olmaz; malum, Hâlik zaten yaratıcıdır. Herhalde "halkın" demek istedin. "İçipte" değil, "içip te", yani dahi anlamına gelen de, da, te'ler kelimeden ayrı yazılır. Bu hata da maalesef çok yaygın. Madem yazmaya çalışıyoruz, bunları bilmemiz, bu basit hataları artık tekrar etmemiz gerek.

İlgine teşekkürle bu hatırlatmaları da dikkate almanızı rica ederim.

Selam ve dualarımla...

Değerli halisece (hocam) kardeşim Allah sizlerden razı olsun inşallah. Güzel bir uyarıda bulnmuşsun. Bende kendi üzerime alıp daha dikkatli olmaya çalışacağım inşallah.

selametle
güvercin


"Mü'min, kulluk elbisesi günahlarla yıprandığında, onu tövbe iğnesiyle yamayandır. Talihli kişi, tövbesi üzerine ölendir."(H.Ş)

Değerli kardeşim Halisece

Yaptığım yorumdan dolayı çok özür dilerim.. Henüz yeni öğreniyorum bigisayarı fakat sizin yazdığınız şekilde yazmaya çalıştım ama beceremedim."Haligın yaratıcısı" da klavye hatamdan dolayı butür eleştiriye maruz kalmamak için belli bir süre yazmadım.Ama yinede değer verdiğim bir kardeşimiz tarafından uyarıldım.Aslında ben sizlerin arasına layık değilim bunu biliyorum. Siz değerli kardeşlerimizin o güzel yazılarını okumakla yetinmeliyim..şimdiye kadar yazdığım yanlışlarımdan dolayı çok özür dilediğimi birkez daha ifade ederim.. Allaha emanet olun..

Değerli güvercin24 ve Ş.Y.;

Samimi ve iyi niyetli hatırlatmalarımı dikkate almınıza sevindim, çok memnun oldum... Demek ki fıtratan öğrenme, yetişme ve gelişmeye müstaidsiniz. Cenab-ı Hak kabiliyet ve istidadınızı tezyid eylesin.

Ancak bakıyorum da, Ş.Y. kardeşimizin, üzerinde durduğumuz hataları son mesajında da mebzûl... Ama tabii ki bu iş boyacı küpü değil. İnşaallah zamanla gelişecek-oluşacak...

Allah (c.c.) cümlemizin her hususta yâr ve yardımcısı olsun.

Selam ve muhabbetler...

öncelikle konu için teşekkür ederim Rabbim razı ve memnun olsun...

yorumları pek okumam ama dikkatimi çekti HALİSECE kardeşim ayeti gerektiği gibi yazdığın için teşekkür ederim Allah razı olsun fakat yazılanın her tarafını düzeltmen gerekmezdi sen " içip te" diye düzeltmeseydinde biz anlardık ne denmek istendiğini... türkçe ve dil dersi verilmiyor bu sitede her yazıyı düzeltiyor musun merak ettim? sözüm ayete değil kesinlikle o konuda takdir ediyorum ama yazının tümünü göz önüne alman insanın aklına başka şeyler getiriyor... fazla uzatmak istemiyorum umarım benim yazımıda düzeltirsin büyük küçük harflere bağlaçlara dikkat ederekten bende yazı kurallarını öğrenmiş olurum sayenizde...

TEŞEKKÜRLER...

S. a.

Sevgili ŞER-i...

Öncelikle teşekkür ve dua ile başlamışsın mesajına ama, arkasından da serzenişle sürdürmüşsün…

Bir defa ben seninle ilgili bir düzeltme yaptığımı hatırlamıyorum. Sözünü ettiğin düzeltmeleri de Ş.Y. için yapmıştım. Bu bir. (Ş.Y. ile bitişik ikizler olup olmadığını da açıklarsan memnun olurum)

İkincisi, seninle ilgili yapmış bile olsak, bu alınganlık niye?! Yapman gereken tek şey “teşekkür”dü, karşı taraf beklemese de… Ki onu da yapmışsın, iş bitmiş. Müslüman, bâ-husus tasavvufla alakadar olan bir mü’min, hatalarının hatırlatılmasından bırakın alınmayı, bilakis sevinmesi gerekir. Nefs-i emâre’nin telkin ve ilkaatına aldanmamak lazım. Öyle değil mi, benim güzel kardeşim!

Üçüncüsü, hataları açıkça-örnekleriyle belirtmeden-bildirmeden nasıl bilebilecektin?

Dördüncüsü; unutma ki biz burada Türkçe yazıyoruz. Türkçe hatalarımızı da göz ardı edemeyiz. Onu da en güzel şekilde, tabii olabildiğince bilmemiz-öğrenmemiz, en iyi şekilde kullanmaya gayret etmemiz lazım.

Beşincisi, aklına başka şeyler filan getirmeye çalışma, gereği de yok… Şayet geliyorsa da içinde tutma; söyle ki, bir çaresine bakılır.

Altıncısı, o kadar alınmana ve “düzeltmeseydiniz de biz anlardık” demene rağmen, görüyorum ki bu mesajında da aynı yanlışları tekrarlamışsın.

Yedinci ve son olarak sözüm; eğer öğrenmeye niyetliysen, öğrenirsin. Yok, bunu tariz mahiyetinde söylüyorsan da, kendin bilirsin.

Rabbim cümlemizi, başta nefs-i emmare, şeytan ve şeytanlaşmış ins ve cinn olmak üzere bilumum eşrarın şerrinden muhafaza buyursun.

Yolun açık olsun.

Vesselâm…

aleyküm selam...


Ş.Y. benim hem ablam hem hocam sayılır üzerimde büyük hakkı vardır... ikizim değil yani. bana yapsaydınız alaycı eleştirinizi alınmazdım sadece teşekkür ederdim ama Ş.Y ye yaptığınız için onu incitmeniz beni üzdü. öncede belirttiğim gibi kesinlikle ayeti kerimeyi düzeltmenizi yadırgamadım tekrar söyleyorum Allah binlerce kez razı olsun. benim yazım için yaptığınız düzeltmeler içinde teşekkür ederim kardeşim...


"Rabbim cümlemizi, başta nefs-i emmare, şeytan ve şeytanlaşmış ins ve cinn olmak üzere bilumum eşrarın şerrinden muhafaza buyursun."

AMİN...

Bu duayı bilmeyenlerden biride benim, Halis bey Hz.Allah (c.c.) razı olsun,
bu duanın arapça lafzı olan varsa gönderirse memnun olurum, selametle..


Blog Paylaşımları

MollaCami.Com