Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ZİLHİCCENİN İLK ON GÜNÜ TUTULAN ORUCUN FAZİLETİ

İbn-i Abbas (R.A) ‘ın rivayet ettiği bir Hadis-i Şerifte Efendimiz(S.A.V) “Zilhiccenin ilk on günü tutulan orucun her bireri bir senelik nafile oruca denktir. On gecenin tamamını ihya etmek ise Kadir gecesini ihya etmeye denktir.” Buyurmuşladır. (Tefcirut-tesnim s.170)

Başka bir Hadis-i Şerifte ise, “On günün orunun her günü 100 köle azat etmiş, 100 deve kurban etmiş ve 100 atı Allah yolunda hibe etmiş gibi sevap olur. Tevriye gününün yani 8. gününün orucunda 1000 köle azad etmiş, 1000 deve kurban etmiş ve 1000 atı Allah yolunda hibe etmiş gibi sevap alır. Arefe gününün orucunda ise 2000 köle azat etmiş, 2000 deve kurban etmiş ve 2000 atı Allah yolunda hibe etmiş gibidir.” Buyurmuştur. (Tefcirut-tesnim S.169)

H.Ş.: “Zilhiccenin ilk on gününün bereketinden mahrum olanlara yazıklar olsun, hele bir de Arefe günü var ki onun hayrı saymakla bitmez.”

H.Ş.: "Zilhiccenin ilk on gününün orucu her günü bin güne, Arefe günü ise on bin güne eşittir.”
1’nden 10’una kadar “leyali-i aşere” yani on mübarek gecedir. Hacca gidemeyen mü’minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok çok büyük fazilettir. O bakımdan kurban bayramından evvel dokuz gün oruç tutmalıdır. “Hiç değilse 8. ve 9. günü oruç tutup mümkünse 10.günü kurban etiyle iftar edilir” tavsiyesine uymalıyız.

Peygamber Efendimiz(S.A.V) “Kim bu beş geceyi ihya ederse cennet vacip olur; Beraat gecesi, Tevriye Gecesi(Zilhiccenin 8. Gecesi), Arefe Gecesi ki Zilhiccenin 9. Gecesi, Kurban Bayramı gecesi ve Ramazan Bayramı gecesi”dir.

Başka bir Hadis-i Şerifte ise ”Kim bu beş geceyi ihya ederse kalplerin öldüğü gün onun kalbi ölmez. Bunlar Kadir, Beraat, Cuma, Arefe ve iki Bayram geceleridir.” Buyurmaktadır.

Sabahın müjdecisi olan fecr’e ve gecelerin en faziletlisi olan on geceye………… geceye yemin olsun” Sure-i Fecir 1-4

Burada esrarına yemin edilen on gece Zilhiccenin on gecesidir. Cenab-ı Hakk’ın bu gecelerin esrarına yemin etmiş olması, sıradan bir şey olmayıp üzerinde düşünülecek bir meseledir. Ehemmiyet verip ihya etmemiz ve istifade etmemiz hülasa dikkatli ve uyanık olmamız icap eder. Gündüzlerinde işimiz gücümüz çok olsa da ne yapıp yapıp biraz fedakarlıkta bulunup bu gecelerde manevi bereketlerinden mahrum kalmamalıyız. Kim bilir ne esrarı İlahi tecelli ediyor bu gecelerde. Ve bu on gecenin sonunda Kurban Bayramı geliyor.

Zilhicce ayı 22 Aralık günü başlamaktadır. Bu günlerin orucundan istifade etmek isteyenler 21 Aralık gecesinde sahura kalkmalıdır. Gecelerinde ise yılın son ayı olmasından dolayı noksanlarımızın tamamlanması için istiğfar, salavat-ı şerife, diğer dualar ve tesbih namazına devam etmelidir.

Ayet, Hadislerle beyan edilen bu günleri fırsat bilip değerlendirmek gerekir. Bu günler az amelle çok sevap kazanılan gece ve gündüzlerdir.

.............................iHLAS VE SAMİMİYETLE ALLAH VE RASULÜNE YÖNELEN, GÖLGE GİBİ DÜNYAYI VE HER HAYRI KENDİNE TABİ KILAR. AHİRETE ÇALIŞAN, DÜNYAYI ELDE EDER. DÜNYAYA ÇALIŞAN İSE AHİRETİ KAZANAMAZ. ZİRA AHİRET HAKİKAT, DÜNYA HALEFTİR. AĞACI KÖKÜNDEN GÖTÜRÜRSEN, GÖLGE DE BERABER GELİR.........

S.H.T

ALLAH razi olsun kardeşim mevlam dolu dalo geçirmeyi nasip etsin bizlere


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com