Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


ZİLHİCCE AYI VE İLK ON GECE HAKKINDA

Bu akşam girecek olduğumuz ay, kamerî ayların 12’ncisi olan zilhicce ayıdır. Bu ay, İslâm’ın beş esasından biri olan hac farîzasının îfâ edildiği umûmî afv ayıdır. Arafât’a çıkılıp, Allâh için milyonlarca kurbanın kesildiği ve bir senelik hesapların görülüp amel defterlerinin kapandığı mukaddes bir aydır.

Zilhiccenin birinci on gecesi “leyâli-i aşere” yâni 10 mübârek gecedir. Bu ayda, noksanların tamamlanması için istiğfâr, salevât-ı şerîfe, diğer duâlar ve tesbih namazına devamda hayır vardır.

Hacca gidemeyen mü’minlerin bu günlerde oruç tutmaları çok büyük fazilettir. O bakımdan kurban bayramından evvel dokuz gün oruç tutmalı, 10. günü kurban kesilinceye kadar bir şey yememelidir. Hiç olmazsa 8’inci gün ile berâber, 9’uncu günü (Arefe günü) oruçlu olmak lâzımdır.

Kurban bayramı arefe günü sabah namazından 4’üncü bayram günü ikindi namazına kadar, bütün farzların arkasından “Teşrik tekbiri” (Allâhü Ekber Allâhü Ekber. Lâ ilâhe ilallâhü vallâhü ekber. Allâhü Ekber ve lillâhil-hamd.) okumak kadın-erkek her müslüman mükellefe vâciptir.

ZİLHİCCE AYININ İLK ON GÜNÜNDE NE YAPILIR?

Zilhicce ayının birinden onuna (yâni Kurban bayramının ilk gününe) kadar, her gün sabah namazlarından sonra:

10 salevât-ı şerîfe:
“Allahümme salli ve sellim ve bârik alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidinâ Muhammed.”

10 istiğfâr:
“Estağfirullâhe’l-azıym el-kerîm ellezî lâilâhe illâhüve’l-hayye’l-kayyûme ve etûbü ileyk ve nes’elühü’t-tevbete ve’l-mağfirete ve’l-hidâyete lenâ innehû hüve’t-tevvâbü’r-rahıym.”

10 tevhid:
“Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerîke leh. Lehü’l-mülkü ve lehü’l-hamdü yuhyî ve yümît. Ve hüve hayyün lâ yemûtü biyedihi’l-hayr ve hüve alâ külli şey’in kadîr” okunur.

KAYNAK;
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

e-kitap olarak ulaşılabilirsiniz;

http://www.fazilet.com.tr/ozel/dvi/index.htm


ADIGÜZEL

ALLAH razi olsun kardeşim mevlam ibadetlerin kat kat yazıldığı bu günleri kitabına ve sünnete uygun şekilde yaşamayı bizlerede nasip etsin inş

tarih boyunca ülül azim peygamberler dahil olmak üzere pek çok allah dostunun imtihana tabi tutularak selamete ulaştıgı şu günlerde cenab-ı hak bizleri habibinin iltimasıyla piranımızın yüzü suyu hürmetine imtihana tabi tutmadan rahmetiyle muamele eylesin aminn..

Şairin dediğigibi:

KONSUN YİNE PERVAZLARA GÜVERCİNLER,
HU HU'LARA KARIŞSIN AMİNLER,
MÜBAREK AKŞAMDIR ,
GELİN,EY FATİHALAR,YASİNLER...

BU GECELERİ İHYAVE İDRAK EDEBİMEYİ MEVLAM CÜMLEMİZE NASİP EYLESİN AMİİN!..

AMİN inş kardeşlerim. Bu günleri iyi değerlendirebiliriz inş


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com