Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Din nasîhattir

Din nasîhattir


Dinimizde,nasîhatin önemi büyüktür.Hadîs-i serîfte (Din nasîhattir.)buyurulmustur.Allahü teâlâ hadîs-i kudsîde buyuruyor ki:

(Ölümün gelecegini bildigi hâlde sevinen,hesâba çekilecegini bildigi hâlde mal biriktirme hirsi ile yanip tutusan,yalniz basina mezara girecegini bildigi hâlde gülüp oyniyan, dünyanin yok olacagini bildigi hâlde dünyaya simsiki sarilan,âhireti bildigi hâlde, dünya ile huzûr bulmaya çalisan kimselere sasilir.)

(Dili ilim saçip gönlü ilimden uzak olan, disini yikadigi hâlde gönlünü temizlemiyen,baskalarinin kusûrlarini arastirip kendi kusûrlarini görmiyen,âhirette hesâba çekilecegini bildigi hâlde gülüp eglenenlere sasilir.)

(Ilim, amel ve ihlâsinda her gün biraz daha ileri gitmiyen zarardadir.Böyle kimsenin ölmesi yasamasindan hayirlidir. Bildigi ile amel edene bilmedigini ögretirim.)

(Ey insanoglu, sizi namaz ile denedim,tembelsiniz.Dert ile denedim sikâyetçi olarak gördüm.Eger keremim erismezse rahmete kavusamazsiniz.Kanâat edin rahmet bulun! Hasedi terk edin,huzûra kavusun! Giybeti terk edin Allah sevgisi gâlip olsun!)

(Ey insanoglu,sanki ebedî kalacakmis gibi dünyalik yigmaya çalisiyorsun.Her gün ömrün eksiliyor,farkinda degilsin.Aza kanâat edip hamdetmiyorsun.Cok istiyorsun,ne kadar çok versem yine doymuyorsun.Benden sana her gün yeni riziklar gelirken, senden bana çirkin ameller geliyor.Ne tuhaftir ki, verdigim rizki yerken bana isyân ediyorsun.)

(Tevbeyi unutup uzun amellere kapilmayin! Baskasini hayra tesvik edip kendinizi unutmayin! Herkesten vefâ beklerken vefâsiz olmayin!)

(Gerçek mü’min,Allaha ve Resûlüne inandiktan sonra, kötülük edene iyilik eden,gelmiyene giden,kendisine hakaret edene, ikrâm ve hürmet eden kimsedir.)

(Bana verdiginiz sözde durun ki,ben de va’dimi yerine getireyim.Cennete ancak sâlih amellerle gidilir.Cennet sabredenlerin yeridir.Âlimlerin sohbetine gitmekle rahmetimi isteyin! Cünkü benin rahmetim,bir ân âlimlerden ayrilmaz. Yoksullara merhamet etmekle benim rizâmi isteyin!

Yoksula karsi büyüklenenler, kiyâmet günü karincalar gibi ayak altlarinda kalir.Yoksula iyilikte bulunani dünya ve âhirette yükseltirim.Bir yoksulun bir kusûrunu açiga vuranin yetmis kusûrunu açiklarim.Yoksulu hor gören,onun kalbini kiran, benimle savasmis gibidir.)

(Nice zenginler vardir ki,servetleri onlari azdirir.Nice sihhatli insanlar vardir ki,onlari sagliklari azitir.Nice âlimler vardir ki,onlari ilimleri azdirir,nice câhiller vardir ki,cehâletleri onlari ifsâd eder.Beli bükülmüs ihtiyârlar,benden korkan gençler ve memedeki yavrular olmasa, bir damla yagmur yagdirmaz,yerden bir çekirdek bitirmez, onlara devamli azâb ederdim.)

(Bana olan ihtiyâciniz kadar bana itâ’at edin! Cehenneme dayanabileceg iniz kadar günah isleyin! Îmâninizi düzeltin! Dîninizi düzeltirseniz ölümünüz de güzel olur.)

(Ey insanoglu,sabret, alçak gönüllü ol ki,seni yükselteyim. Af dile ki,seni affedeyim! Benden iste,sana vereyim.Sadaka ver,malini bereketlendireyim.Yakinlarin ile ilgilen,ömrünü bereketlendireyim.Benden sihhat ve âfiyet iste ki seni sihhatli kilayim.)

(Ölüm,bütün gizli islerinizi açiga çikarir,kiyâmet onlari ortaya kor.Islediginiz günahin küçüklügüne degil,onu kime karsi islediginize bakin! Rizkinizin azligina veya çokluguna degil,onu veren Rabbinize bakin! Benim mekr-i gazabimdan emin olmayin! Hangi isiniz için kizacagimi bilemezsiniz. Ben sizin görünüslerinize,servetlerinize degil,kalbinizdeki niyyetlerinize ve buna uygun olan amellerinize bakarim.)

huzurpinari


Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com