Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


FERMAN-I HADD-I HUMAYUN-U ŞAHANE

FERMAN-I HADD-I HUMAYUN-U ŞAHANE

Şevketlü, devletlü, himmetlü,izzetlü,gayretlü ve de rahmetlü cihan sultanı, efendimizin reaya ve teb’asına emru fermanı ve dahi namesidir.
Ben ki Sultanu s-selatin ve Burhanu’l-havekin Husrevan-ı ruy-ı zemin, Zillullah-ı fi’larzeyn, Akdenizin ve Karadenizin ve Anadolu’nun ve Kürdistan’ın ve Azerbaycan’ın ve Haleb’in ve Mısırın ve Kudüs’ün ve ve küllyyen bilad-i Arabın ve Yemenin ve daha nice memleketlerin –ki aba –i kiram ve ecdad-ı izamın kuvvet-i kahireleriyle fetheyledikleri ve Cenab-ı Celalet maabın dahi tiğ-i ataşbar ve şemşir-i zafernigarım ile fetheyledüğüm nice diyarın sultanı ve padişah: Sultan Bayezid Han oğlu, Sultan Selim Han oğlu, Sultan Süleyman Han’ım...
Dergah-selatin pehahım. Emir Efendi nam ile maruf. Talebe –i uluma hizmet gayesi ile binası bil-vasıta bina olunan mekan-ı muazzama –yi mübarekede musabaka-yi, ilim icra olunacağı ve buna mukabil medet ve himmet ve dahi himaye eylemeniz katıma arz olunup tafsilatı ile malumum oldu.
Biz dahi berrin ve bahrin hükümranı olmakla bilcümle hadisâtâ ve vâkâdan mesulüz.
Bu itibarla mezkur merasimde cereyan edecek her nev’î mazarrata meydan-ı fırsat virmemek içün evvelen hâzırunı, Sâniyen müsabigûn îkaz ve irşat eylemek vazifesini yed-i kudretimizle ahz eylediğimizi îlân iderüz.
İmdi,müsabaka-yı ilimde hadisâtın seyri,irade-i şâhânemiz muvâcehesinde cereyân etmesi,fermanımızdır.
Evvelen ve hâssaten,müsabaka-yı ilm ibtida olanda hâzirûndan sükunu lağv iden şol bir Racülki,derhal tart oluna.
Sâniyen münâkaşaya müsebbip teşkil idecek vakıaların cümlesinden fi’l-kuvve ve bi’lKuvve îtiraz oluna.
Salisen lisan-ı firenk’te “ JÜRİ” tesmiye olunan şol zevâta her nev’i teşkil ve müşkil’atta itâat oluna her kimseki,mezkür ricalin rey’ine muhâlif veyahut zıt harekât ve seken âtta bulunur ise,itâat ve tazimde zerre misgal kusur ider ise gadab-ı şâhânem ol nâdânlarÜzerine tecelli itmesi zarûridir de istidlâli değüldür.
Râbian mezkür müsâbakada yigirmi sual tevcid olunup,her sâdık cevâba 10 hasene verile...
Hamisen müsâbakaya, lisan-ı firenk mahsulü “ BANKO ” hakkı ihdâs oluna..Ol bankoyu talep iden ol hey’et tevcih olunan suâle cevap verür ise yigirmi hasene verile;yok, kâzip cevap verür ise mevcut hasenesinden 10 hasene alına...

Ahâlîsine böylece îlan oluna...

Hak sübhânehû ve teâlâ, hayırlar müyesser eyleyüp,emir ve iradesi neye müteallık oluş ise meydâna gele....


ADIGÜZEL


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com