Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Iftitah Tekbiri Alirken

Iftitah Tekbiri Alirken


Sual: Cesitli kimseler iftitah tekbirini farkli aliyorlar.

1- Ellerini kulaklarina götürmeden önce,Allahü ekber diyenler oluyor.

2- Ellerini kulaklarina götürürken Allahü ekber diyenler oluyor.

3- Ellerini kulaklarina kaldirip Allahü ekber demeye basliyor,bitince ellerini baglamis olanlar var.

Bunlarin hangisi uygundur?

CEVAP

Her üç sekilde de namaza baslansa namaz sahih olur.Hatta eller hiç kaldirilmadan da tekbir alinsa namaz yine sahih olur.Ancak sünnete uyulmamis olur.

1- Allahü ekber denince namaza girilmis oluyor.Eller bundan sonra kaldirilinca,namaz içinde iki el hareket etmis oluyor. Bu durum,namazi bozmaz ise de,böyle hareket etmemelidir.

2- Ikinci gruptakiler de,Allahü ekber dedikten sonra eller kulakta oluyor,namaz basladigi halde elleri indirmekle mesgul oluyorlar.Bu durum,namazi bozmaz ise de,böyle hareket etmemelidir.

3- Üçüncü gruptakilerin yaptiklari en uygun olanidir.Tekbir bitince eller baglanmis oluyor.Namaza girilince baska bir hareket olmuyor.

Sahabe mürted olmaz

Sual: Ubeydullah bin Cahs’in mürted oldugu bildiriliyor. Halbuki sahabe asla mürted olmaz.Ubeydullah bin Cahs sahabi degil miydi?

CEVAP

Ubeydullah bin Cahs Müslüman görünen bir münafik idi. Müslümanim dedigi için Hristiyan olunca mürted oldu deniyor. Yoksa zaten Müslüman degildi.Salebe gibiydi yani,Salebe’nin de münafikligi zekat emri gelince ortaya çikmisti. Resulullah efendimiz Miracdan gelince bazi kimseler,bu olayi yalanladi.Onlarin mürted oldugu zannedildi.Aslinda onlar da inanmamisti,böyle bir olay sebebiyle münafikliklari meydana çikti.

Eshab-i kiramin hepsinin Cennetlik oldugu,hakiki imana kavustuklari âyet-i kerime ve hadis-i seriflerle bildiriliyor.Bu bakimdan mürted olan,sahabi degildir.

Haç satmak

Sual: Turistik bölgede dükkanim var.Hristiyan turistler ‘haç var mi’ diye sual ediyorlar.Onlara haç satmak caiz olur mu? Bir de,Hristiyanlar,çok para veriyorlar,haç imal etmemi istiyorlar.Bize yaptirmasinlar diye çok para istedim, verelim dediler.Onlar için haç imal etmem caiz midir?

CEVAP

Haç,zünnar gibi küfür alametidir.Ancak bazi âlimlere göre satmak caizdir.Ibni Âbidin hazretleri buyuruyor ki:

Ücret ile kâfirin sarabini tasimak,kilise tamir etmek ve Hristiyan’a zünnar[papaz kusagi]gibi küfür alametlerini satmak Imam-i a’zama göre caizdir.(Redd-ül muhtar 5/251)

Caiz demek yapilmasi lazim demek degildir.Ihtiyaç olmadan yapmamak daha iyi olur.

Amca baba gibidir

Sual: Dul bir kadin,amcasi veya dayisi ile hacca gidebilir mi?

CEVAP

Amcasi,dayisi onun ebedi mahrem akrabasidir,babasi gibidir. Beraber gidebilirler.


HuzurPinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com