Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Oruç Bahsi Hakkında Soru-Cevap

Ramazan-ı Şerife kaç ay kaldı? Yakınlaştığını bildiğimiz şu günler de biraz erken de olsa, antrenmanlara başlayalım isterseniz.


1- Soru: Orucun kelime anlamı nedir? Hangi lisana aittir?

2-Soru: Orucun Farzları nelerdir?


3-Soru: Orucun Kısımları nelerdir?

1.cevap oruç ibadet niyeti ile yemek içmek ve cinsi munasebetten kendini men etmektir. ve farsca kelimedir arapçası savmdır...


2.cevap 1-Niyet etmek, 2- Niyeti ilk ve son vakitleri bilmek
3- Fecr-i sâdik, ya'nî tan yeri agarmasindan, günesin batmasina kadar olan zaman içinde, orucu bozan seylerden sakinmaktir.


3.cevap
Farz olan oruçlar ikiye ayrılır.
1) Zamanı muayyen olan, Ramazan orucu.
2) Zamanı muayyen olmayanlar ise, kefaret oruçları, kazaya kalan Ramazan oruçları.

Vacib Oruçlar
Vacip olan oruçlarda ikiye ayrılır.
1) Zamanı muayyen olan oruç ki, falan işim olursa, bu yıl şu zamanda orucu tutacağım şeklinde yapılan adaktır.
2) Zamanı muayyen olmayan oruç ki, falan işim olursa şu kadar oruç tutacağım şeklinde yapılan adak oruçlardır, Ramazan dışında her zaman eda edilebilir.


Sünnet Oruç
Muharrem ayının dokuzuncu ve onuncu Aşure günlerini (veya on ve onbirinci günlerini) oruç tutmak. Yalnızca onuncu gün tutmak mekruhtur.


Mendub Olan Oruç
- Her ayın onüç, ondört ve onbeşinci günlerini oruç tutmak,
- Her ayın başından, ortasından ve sonundan bir gün oruç tutmak,
- Pazartesi ve Perşembe günleri oruç tutmak.
- Şevval ayından altı gün oruç tutmak.
- Bir gün oruç tutmak bir gün iftar etmek (Davud Orucu)
- Recep ve Şevval aylarında oruç tutmak.

Nafile Oruç
Bütün bu sayılan kısımlar dışında Allah rızası için tutulan ve tutulmasında kerahet olmayan oruçlardır.

Mekruh Oruç
Oruç tutulması mekruh olan günler, tahrimen ve tenzihen mekruh diye ikiye ayrılır.

Tahrimen Mekruh Olan Oruç:
Ramazan Bayramının birinci günü ile Kurban Bayramının birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü günleridir. Bu beş günde oruç tutmak tahrimen mekruhtur. Buna haram da denilir.




Aşk'a ciğerin yakmayan, mürşide doğru bakmayan,bahr-ı muhit'e akmayan,göl iken umman olurmu... Nakşibendi (k.s.)

4-Soru: Bir kimse Ramazan-ı Şerifte, geceden itibaren niyet etmese, ertesi gün oruç tutmasa bu kimseye keffaret lazım gelir mi?

Vallaha bu zor bir soru

Keffaret orucu LAzım gelir çünkü Ramazan-ı Şerif'te oruç tutmak ergenlik çağına ulaşmış her müslümana farzdır.
**Sevgi Gül gibidir,Yusuf'a Benzer,Onu Koklamaya Bir Yakup İster,Sevgiyi Allah Korur,Kula Yetmez,Gönülde Oldumu Söze Gerekmez..!!!!******

Değerli kardeşim,
Keffaret, oruç tutmamanın değil, orucu bozmanın bir cezasıdır. [Ömer Nasuhi Bilmen- Büyük İslam İlmihali]

***

Bu sebeple niyet etmeyen bir kimse için keffaret lazım gelmez.

Kardeşim bir insan akıl balig olmuş. Eger bu İnsan üzerine farz oldugu halde bilerek Ramazan orucunu tutmazsa , niyetlenmez ise nasıl olurda kefaret tutmaz ben bu noktayı anlamadım.

Benim bildigim Akıl balig olmuş bir insan bir özür olmaksızın tutmadıgı Ramazan orucuna kefaret ödemek zorundadır , Çünkü bu ibadet farzdır , tutmama gibi bir lüksü yoktur.

Peki Kişi Ramazanda niyet etmedigi orucu nasıl telafi eder. Ramazandan sonra bir gün oruç tutarak mı telafi eder.

Ankebut kardeşim bu meseleyi biraz daha açarsan güzel olacak zira ben anlayamadım bu meseleyi.



------------------------------------------------------------
"Ey gönül gidenden ümidini kes
Kaçan bir hayale benziyor herkes
Sanki kulagıma gaipten bir ses
Buluşmalar kaldı mahşere diyor.."

ÖZür dilerim kardeş o zaman şöyle diyeyim o tutmadığı orucunu kaza yapması gerekir yani 1 gün tutmadıysa o bir günü mutlaka tutmak zorundadır.İnsanlık halidir kefaretin ne olduğunu karıştırmış olabilirz..
**Sevgi Gül gibidir,Yusuf'a Benzer,Onu Koklamaya Bir Yakup İster,Sevgiyi Allah Korur,Kula Yetmez,Gönülde Oldumu Söze Gerekmez..!!!!******

Ankebut-57 kardeşimin cümlesine ilavede bulunarak "Keffaret, oruç tutmamanın değil, orucu bozmanın bir cezasıdır.Bunun için bir kimse, Ramazanda oruca asla niyet etmediği gibi, asla iftar da etmeyip imsak etmiş bulunsa (oruç tutsa), üzerine yalnız kaza lazım gelir." [Ömer Nasuhi Bilmen- Büyük İslam İlmihali]

Burdan hareket ederek şöyle diyebiliriz;

Kişi farz olan oruca hiç niyetlenmemiş olsa, tutmadığı o günü/günleri sadece kaza eder. Ancak oruca niyetlendiği gün içerisinde bilerek orucunu bozsa "niyetlenmiş olduğu orucu bozduğu için, bozmanın cezası olarak keffaret orucu tutar.

Keffaret orucu da ara vermeksizin iki ay (60 gün) dür. Bir de o günün kazasının tutması gerekir.

Tamam Faruk gardaşım ben diyorumki kişi keyf için farz olan orucu tutmamazlık ederse keffaret tutmak zorundadır ancak yolculuk , hastalık vs. gibi özel durumlarda farz olan orucu tutmayıp kaza edebilir. Zaten Ramazan ayının başında kişi niyet "Ramazan orucu tutmaya diye" ve ondan sonra Ramazanın hergünün de niyet etmese dahi o kişi niyetli sayılır. çünkü bu farz olan bir ibadet.

Eger sizin dediginiz yoldan gidilse adam kafasına göre ramazanda oruç tutar kafasına göre yer nasıl olsa kaza ederim diye. Bunun amacı nefis mücadelesi aralıksız 1 ay ramazanda oruç tutmak zorundadır. Özel durumlar hariç. Eger ben niyet etmedim diyipte o orucu yerse 61 gün keffaret tutmak zorundadır.

Ayrıca bişey daha sormak istiyorum ben aşagıda yazılan Ömer Nasuhi Hoca efendinin yazdıgı kısmı İlmihalde bulamadım. Eger sayfasınıda yazarsanız tekrar gözden geçirme imkanımız olur.

Selametle

------------------------------------------------------------
"Ey gönül gidenden ümidini kes
Kaçan bir hayale benziyor herkes
Sanki kulagıma gaipten bir ses
Buluşmalar kaldı mahşere diyor.."

Değerli göksultan kardeşim;

Kişi keyf için Ramazan-ı şerifte oruca niyetlenmez ise ona kaza gerekir keffaret gerekmez. Yolculuk veya hastalık özrü olan da bu hal üzerinden kalktığı zaman orucunu kaza edecektir elbet. "Yolculuk veya hastalık özrü ile Ramazan orucunu tutmamış olan kimse, bunları kaza etmeye elverişli bir vakit bulamadan önce ölse, üzerine kaza gerekmediği gibi, fidye vermesi de lazım gelmez."(Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s.263)

Kişi niyetlenmiş olduğu bir orucu kasten bozsa, o gün zaten oruç tutmamış oluyor. Onu kaza edecek. Bozduğu için, bozmanın bir cezası olarak da kameri ayla iki ay (60 gün) aralıksız oruç tutacak. Bu bozduğunun cezası, tutmadığının değil.

Ne sebeple olursa olsun, Ramazan-ı şerif orucuna hiç niyetlenmeyen bir kimse tutmadığı gün/günleri kaza edecektir. O kişi niyetlenmedi ki bozma gibi bir durumla karşılaşsın ve onun keffaretini ödesin. Alıntı yaptığım yeri sayfasıyla beraber tekrar yazmak istiyorum;

"Keffaret, oruç tutmamanın değil, orucu bozmanın bir cezasıdır.Bunun için bir kimse, Ramazanda oruca asla niyet etmediği gibi, asla iftar da etmeyip imsak etmiş bulunsa (oruç tutsa), üzerine yalnız kaza lazım gelir." (Ömer Nasuhi Bilmen, Büyük İslam İlmihali, s.265)

Göksultan kardeşim, görüşlerinizi hangi kaynaktan aldığınızı belirtmenizde fayda var. Faydalı olması açısından.

Soru: Bir kimse Ramazan'da, gafletinin icabı olarak sahur yemeğine uyanmasa ve sabahleyin uyandığında da niyet etmeyip oruç tutmasa buna kaza mı yoksa kaza ile birlikte kefaret mi lazım gelir?

Cevap:
Sadece kaza lazım gelir. Zira kefaret, orucu tutmamaktan değil, niyet edilmiş bulunan bir orucun bozulmasından dolayı lazım gelmektedir.

Astımlı hastaların kullandığı sprey orucu bozar mı?



Allah(c.c)selami üzerimize olsun.

Bu dünyanin cefasindan sefasina sira gelmez,
gafil olma ilme calis gecen günler geri gelmez.
S.H.T. k.s.

Sprey orucu bozar.


Soru ve Cevap

MollaCami.Com