Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


SULTAN SÜLEYMAN HAN VE MÜCEVHERLİ MİNARE

Evliya çelebinin kaleminden,SÜLEYMANİYE CAMİİ:
Sultan süleyman han, bu camiyi denize bakar yüksek bir tepeye yaptırdı. Bütün osmanlı ülkesinde,ne kadar büyük üstad mimar,yapıcı,amele,taş traş eden mermerci varsa toplayıp 3 sene ayağı bağlı 3.000 forsa, temelini yerin dibine indirip temeline rıhtım yapıp 3 senede yeryüzünde esas bina göründü.Ohalde 1 sene , hali üzerine durup,1 sene sonra mihrabı konuldu.Dört tarafındali duvarları kubbe kemerlerine varıncaya kadar,3 senede bitirdiler.Ondan kavi ve sağlam dört ayak üzerine büyük kubbeyi yaptılar.

Mimar sinan,bu cami inşasına binanın oturup sağlamlaşması için,bir sene ara verir.İran şahı tahmasb,bir elçiyle bin kese para ve çeşitli mücevherler göndererek,şu mektubu yazmış:
İşittikki camiyi tamamlamaya kudretiniz kalmamış, yapmaktan vaz geçmişsiniz.Bu mücevher ve parayı harcayıp, camiyi bitirmeye gayret edinki,bu hayırlı işte bizimde payımız olsun.
Sultan şahın dil uzatıcı mektubuna şiddetle kızarak,bin kese parayı elçinin gözü önünde istanbul yahudilerine dağıtıverdi ve elçiye:''YAHUDİ EFENDİLERİNİZE MALINIZ NASİP OLSUNKİ CEHENNEMDE SİZLERE BİNDİKLERI VAKİT,KAMÇI VURMASINLAR.YOKSA SİZLER GİBİ NAMAZ KILMAYAN İNSANLARIN CAMİ YAPTIRMA İLE NE İLGİSİ OLUR?'' diye söyledi. Mücevherleride elçinin gözü önünde Mimar sinana vererek ''BU KIYMETLİ DİYE GÖNDERDİĞİ MÜCEVHERLER,BENİM CAMİMİN TAŞLARI YANINDA KIYMETSİZDİR.HEMAN BUNLARI BAŞKA BAŞKA TAŞLAR İÇİNE KATIP, KULLAN.'' DEDİ.elçi bunu görünce aklı başından giderek,hayretle susup,kaldı.Şahın mektubuna münasip bir cevap yazıldı.
Mimar sinan bu mücevherleri sanatkarlığını göstererek minarenin her altı köşe zırhları arasına konulan mermer gülleri içinde bu mücevherleri süs yapmıştır.
bunun için o minareye hala CEVAHİR MİNARESİ veya GÜNEŞ MİNARESİ de denilir.Güneş ışığı minareye vurduğu zaman parıldar ve ışıldar

Ben gözlerimle gördüm arkadaşlar,sizlerinde görmenizi tavsiye ederim.muhteşem osmanlının o ecdad yadigarı eserlerinde apayrı hikayeler var.çok şanslıyız çok.

evt jade sana katılıyorum muhteşem görüntü her yerin farkılı güzelliği var süleymaniye fatih sultan ahmed ahh hepsi farklı jade en iyisi biz bi gezintiye çıkalım beraber arkadaşım ne dersin yakın zamanda

Olur tabi canım kardeşim,sen iste yeter..

Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez

ben kıskandım bu gezintinizi ne olacak şimdi,

bende gelemez miyim? :)

şaka bir yana gerçekten muhteşem...

Allah (c.c.) razı olsun,selametle.

sevgili jade yazının başlığını gördüğümde aklıma hemen bu olay geldi.
Sultan süleymanın cami yapımı sırasında bir direği karınca
sarar ve o zamanın ulemasından fetva ister ve şöyleder.
Direği sarınca karınca varmıdır vebali karıncayı kırınca
ulemanın cevabı şöyledir.Yarın huzuru mahşere varınca
hesap sorar süleymandan karınca der.
( Nefsini ıslah etmeyen,başkasını ıslah edemez.)

ebrar kardeş teşekkür ederim yorum için.


Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com