Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Bir damla sütün cezası...

Hacı Bayram Velî Hazretlerinin müridlerinden, Yazıcıoğlu Mehmet Efendi namıyla meşhur Muhammediye kitabının yazarı (Muhammed Efendi) Edirne ve Gelibolu civarında yaşamıştır. Bu muhterem zatın bir de Ahmet isminde (Ahmed-i Bican olarak ma'ruf) kardeşi vardır. Ahmed-i Bican Hazretleri, aynı zamanda Envarıl Aşıkın kitabını Farsça-dan tercüme eden zattır.

İki kardeşten biri olan Ahmed-i Bîcan, bir gün bir camide vaaz etmekte iken ağabeyi Muhammed Yazıcıoğlu camiden içeriye girer ve küçük kardeşinin sohbetini dinlemeye başlar. Kardeşi ağabeyinin camiye geldiğinin farkındadır. Fakat bir de bakar ki, ağabeyi biraz sonra camiyi gülerek terkeder. Kürsüde nasihat etmekte olan Ahmed-i Bîcan Hazretleri, ağabeyinin bu halinden bir şey anlayamaz ve akşam eve geldiği zaman durumu annesine anlatıp durumu öğrenmesini ister. Her iki dervişin de anası, büyük oğlu Muhammed eve geldiği zaman:

— Oğlum, kardeşin camiden niçin gülerek çıktığını soruyor, bir hata mı işledim diyor. Kardeşinin dersinden niçin gülerek çıktın, diye sorduğunda şöyle cevap verir:

— Anneciğim, ben kardeşimin vaazına gülmedim. Ben bir insanoğlunun sohbetini dinlemeye ne kadar melaike gelmiş, oturacak yer bulamıyorlar da biri birlerinin üzerine oturuyorlar, onların hali çok hoşuma gitti de ona tebessüm ettim. Ben de melâikeden camide oturacak yer kalmadığı için çıkıp gittim, diye cevap verir.

Annesi, ağabeyinin bu sözlerini anlattığında Ahmed-i Bican çok müteessir olup:

— Anneciğim! Ağabeyim melekleri görme derecesine erişti de ben neye erişemedim. Bunu ondan bir sorar mısınız, dedi.

Bu sefer o muhtereme anne büyük oğluna bunu sorduğunda aldığı cevap şöyle oldu: «Anam bu noksanlığı sen kendinde araman lâzım, sen benden daha iyi bilirsin.»

O vakit düşünme sırası anaya geldi. Analan uzun müddet tefekküre daldıktan sonra bunun sebebini şöyle açıkladı: «Oğlum sana hiç abdestsiz süt emzirmedim. Ahmedim ise henüz kundakta iken, ben namaza durmuştum, Ahmed de şiddetle ağlamaya başlamıştı. Bu sırada evimizde bir komşu kadın vardı. O, çocuk ağlamasın diye Ahmedi aldı emzirmeye başladı. Ben hemen namazı bozup elinden aldım ama, birkaç damla emmişti. Sonra sordum o kadına abdestli olup olmadığını, bana abdestinin olmadığını söylemişti. Onun melekleri görmemesine sebep olsa-olsa bu olmalı.»

Yani Ahmed-i Bîcan Hazretleri hataen emdiği bir damla sütün cezasını ölünceye kadar çekti ve onun yüzünden derece almakta engellerle karşılaştı. Ya bu zamanın kadınlarının çocukları nasıl olur...

Kardeşim ellerine saglık.. Allah razı olsun...

Ben bir maruzatımı bildirmek isterim rabia kardeşim... Bir haftadır ben siteye girmiyordum ve bugün girdigimde bir hafta da neler yazılmış onları okudum ... Damla nickli kardeşimizin bir yazsında demişsinizki "bu yazı daha önce yazılmıştı lütfen yazılarımzı yazarken inceleyerek yazalım" hemen hemen buna benzer bi şey yazmıştın .. Bende bu "bir damla sütün cezası.." başlıklı yazıyı okumuştum...

Kardeşim beni yanlış anlama Burda ki Amacım tenkit ve ya kıyas degil.. Öyle bir an geliyorki insan unutabiliyor geçmişteki yazıları..Olur insanlık hali.. Ben sitede yayınlanan bir gün içindeki konulardan en az 2-3 tanesi geçmiş günlerde okumuş oluyorum yani eskiden yazılmış yazılar..Ayrıca dikkat ettim damla nickli kardeş o günden sonra daha hiç bir konuda yazmamış..

Lütfen söylemek istedigimi anla.. Demek ki yine ihtiyaç doguyor o konulara... Belki sen okumuş olabilirsin , ya başkası okumamışsa o yazıyı.. Siteye her gün yeni katılımcılar oluyor.. Bu üyeler geçmişteki bütün yazıları okuyamaz ki.. Hakeza bende üye oldugum zaman geçmişteki konuları okumamıştım...


Yeni kardeşlerimizi biraz daha anlayışla karşılayalım kardeşim.. Hem bizlerede bu yakışır dimi..:)

Allah (c.c.) cümlemizden razı olsun. Ben Damla kardeşimizin gelişini ve karşılayışımı hatırlıyorum, söylediklerimden alındığını düşünmüyorum. Evet herkes hata yapabilir. Ben de uyarmakla hata yapmış olabilirim, ama bahsettiğim yazı çok geçmişte değildi aktif yazılar içinde birkaç konu aşağıda duruyordu. Benim niyetim kötü değildi. Birilerini istemeyerek kırdıysam hakkınızı helal edin. Selametle...

Kardeşim estagfurullah ne demek.. Burada biz haklıyı ya da haksızı aramıyoruz... Burada kimsenin niyetinin kötü oldugunu sanmıyorum ... Sadece Benim demek istedigim olaylara bir yönden bakmayalım.. Hep söylüyorum ve yine de söyleyecegim.. Mevlananın dedigi gibi " Olaylara Sadece bir cihetten degil , Altı cihetten bakalım".. Selametle..:)

Sizin kadar anlayışlı ve geniş görüşlü olamamışım kusuruma bakmayın, tavsiyelerinizi dikkate alacağım!
Teşekkür ediyorum, selametle...

Kardeşim bu benim geniş görüşlü oldugumu göstermez.. Asıl sen kusura bakma Birazcık kızdırdık galiba seni... Hakkını helal et..

:)

Helal olsun kardeşim, Selametle...

Allah razı olsun kardeşim.. Beni çok mutlu ettin.. Yoksa içim rahat etmiyecekti.. :)

Selametle..

Allah senden de razı olsun, mutlu olmana sevindim.. :)

İçin rahat olsun, Allah'a emanet ol..

Selametle..


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com