Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


:.: Fidan Dikmek :.:

Fidan Dikmek

Bir hükümdar maiyetiyle birlikte ülkesinde bir gezintiye çıkmıştı Yolu üzerindeki bir köyde çok yaşlı bir adamın tarlasına fidan dikmekle meşgul olduğunu gördü İhtiyara uzaktan seslendi:

- Baba, sen ne diye fidan dikmeye uğraşıyorsun? Maşallah yaşını yaşamışsın, bu diktiğin fidanların meyvesinden herhalde yiyemezsin

İhtiyar cevap verdi:

- Bu diktiğim fidanların meyvesini bizim yememiz şart değil evlat Biz nasıl bizden öncekilerin diktiği fidanların meyvesinden yedikse, bizim diktiğimiz fidanların meyvesini de bizden sonrakiler yer

Bu cevap hükümdarın hoşuna gitti ve ihtiyara bir kese altın verilmesini emretti

İhtiyar bu ihsanı karşılıksız bırakmadı:

- Gördün mü evlat, bizim diktiğimiz fidanlar şimdiden meyve verdi

Bu cevap da hükümdarın hoşuna gitti, bir kese daha altın verilmesini emretti

Yaşlı köylü sıradan biri değildi Çarıklı erkânı harp diye nitelenen kişilerden biriydi:

- Evlat herkesin diktiği fidan yılda bir defa meyve verir, bizim diktiğimiz fidan yılda iki defa meyva verdi

Bu diplomatça cevap da hükümdarın hoşuna gitti ve bir kese daha altın verilmesini emretti Ama bu defa vezir araya girdi ve hükümdarı uyardı:

- Aman sultanım bir an önce buradan uzaklaşalım Bu ihtiyar bu gidişle tarlasına fidan dikmek yerine, devletin hazinesine darı ekecek

Çok anlamlı ve okurken insanı gülümseten bir yazı..

Allah (c.c.) razı olsun..

Peygamberimizin (s.a.v.) tavsiyesiyle bizde fidan dikelim yarın kıyametin kopacağını bilsek bile...

"Kıyâmet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da bunu Kıyâmet kopmadan dikmeye gücü yeterse, mutlaka onu diksin, bırakmasın."(Tecrid-i Sarîh Trc.,VII, 124)

"Hiç bir müslüman yoktur ki, o, ağaç diksin yahut ekin eksin ve mahsûlünden insan, kuş, kurt yesin de kendisi bundan istifade etmiş olmasın. Elbette o müslüman da diktiğiyle, ektiğiyle sevap alır. " (Tecrid-i Sarih Trc. VII, 121)

"İslâm câmiasında ağaç diken bir müslümana o ağaçtan yenilen mahsul onun için sadakadır. Yine o ağaçtan çalınan meyve da onun için sadaka olur. Vahşi hayvanların yediği de o kimse hesabına bir sadaka olur. Kuşların yediği de sadakadır. Her insanın ondan yiyip eksilttiği mahsûl de onu diken müslümana âit bir sadakadır. " (Tecrîd-i Sarîh Trc. VII, 122)

allah razı olsun kardeşim,emeklerine sağlık..Küçükken bir hayalim vardı. şimdi o aklıma geldi.herkes 20 yaşına gelinceye kadar 5 ağaç dikse bu dünya ne güzel olurdu değilmi?


Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez

Rabia kardeşim Senden de Allah (c.c.) razı olsun.. Verdigin bilgiler içinde ayrıca teşekkür ederim..:)

Jade kardeşim Senden de Allah (c.c.) razı olsun.. Zamanında kesilenlerin yerine küçük bir fidan dikilse böyle olmazda heralde.. Çünkü Evliya Çelebi seyahatnamesinde " Van gölünden Akdenize hiç yere basmadan Daldan dala atlayarak gidelecegini söylüyor." Yani öyle ormanlık bir alanmış Anadolu.. Şimdi en kurak yerlerden biri halinde.. Jade kardeşiminde dedigi gibi her insan 5 fidan dikse , Şu anda yaşadıgımız Hava kirliligini yaşamazdık..

" Tel tel ve iple iplik dikseler de ağzımı ;
Tek ses duysalar ; ALLAH... Yoklayanlar nabzımı . "

Rabia kardeşimizin paylaşımlaylada anlayabileceğimiz gibi bir fidan dikmek bile sevap kazandırıyor bize... ikinizdenden Allah razı olsun Gok_sultan & Rabia... Rabbim emeklerimizi ve amellerimizi zayi etmesin

Amin Amin Amin.. Allah senden de razı olsun şer-i kardeşim..

" Tel tel ve iple iplik dikseler de ağzımı ;
Tek ses duysalar ; ALLAH... Yoklayanlar nabzımı . "

Allah hepinizden razı olsun kardeşelrim. Gök Sultan kardeşimde çok güzel bir paylaşımda bulunmuş. Anlamlı ve özel olan bu yazın için teşekkür ediyorum. Allah senden razı olsun İnşallah.

selam ve dua ile
güvercin

İNSANI TÜKETEN YOLLAR DEĞİL; ERİŞEMEĞİ MUTLULUKLARDIR:( sevgi ve muhabbetle güvercin

Rica ederim Güvercin kardeşim... Allah senden de razı olsun.. İnşaallah bu şevkimiz kırılmadan yazılara devam ederiz..

" Tel tel ve iple iplik dikseler de ağzımı ;
Tek ses duysalar ; ALLAH... Yoklayanlar nabzımı . "

:)

Allah hepimizden razı olsun. Amin. Şer-i kardeşim güzel duana amin diyorum gönülden. Allah hepimize gerçek anlamda hizmet etmeyi nasip eylesin.Amin.

Gök Sultan kardeşim sayende güzel dualar aldık :) Sen devam et yazılarına inşaAllah..


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com