Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


=-= Daha iyi mi , Daha Az Kötü mü? =-=

Daha İyi mi, Daha Az Kötü mü?

BİRİYLE konuşuyorum, iki kötü adamdan bahs ediyoruz. Karşımdaki zat, bunlardan biri için “O, ötekinden daha iyidir...” diyor. Kendisini ikaz ediyorum, “Kötüye iyi denilmez. Onun için ‘daha az kötüdür’ diyebilirsiniz...”

Güneydoğudaki ilçelerimizden eski bir dost geldi, kendisiyle sohbet ettik. Oradaki durum nasıldır diye sordum. İyi dedi. Şu soruyu yönelttim: Oradaki Müslüman kadın ve kızlar tesettürlü mü?.. “Tesettür az çok var ama eski geleneksel çarşafları terk ettiler, avrupaî mantolar ve eşarplar...” dedi. Açıklık da artıyormuş... “Beş vakitte camilerin durumu nasıl?..” Maalesef ancak bir saf cemaat oluyor...

Ziyaretçim, “Eskiden oradaki vaziyet çok kötü idi, şimdi nisbeten iyidir...” diyor. Böyle konuşmak da yanlıştır. Eskiye nisbetle daha az kötü olana iyi denilmez.

Biz maalesef değer ölçülerimizi, İslâmî endazelerimizi yitirmiş bulunuyoruz.

İffet yüzde yüz olur. Bir kadın iffetsiz ise bu iffetsizliğin yüzde doksan, yüzde elli veya yüzde bir olması önemli değildir. Yüzde doksan iffetsiz bir kadınla yüzde beş iffetsiz bir kadın mukayese edilirken, ikincisi için “Bu daha iyidir, daha iffetlidir...” demek ne büyük bir mantık ve ahlak hatasıdır.

Bazı ahlaklar, faziletler, hasletler ya yüzde yüz olur, yahut olmaz.

İhlâs böyledir. Bu kelimenin Türkçesi katışıksızlık demektir. Halis kelimesi de aynı köktendir. Hâlis zeytinyağı demek, yüzde yüz zeytinyağı demektir. İçinde yüzde bir nisbetinde başka yağ olsa, hâlis olmaz.

Filan zat çok vatansevermiş ama bazen yüzde bir, yüzde iki nisbetinde hainlik edebilirmiş... Böyle bir adama nasıl vatansever deniliyor anlayamıyorum.

Eski hırsızlar çok çalıyormuş, bu ise onlar kadar (burası tartışılabilir) çalmıyormuş, binaenaleyh bu namuslu imiş, dürüst imiş... Ne büyük hezeyan!

Bir insan yüzde doksan imanlı olabilir mi? Olamaz... İman yüzde yüz olur, tam olur. Yahut olmaz.

Bir kişi, “Ben Kur’ân’ın 6665 ayetini kabul ediyorum, birini kabul etmiyorum” derse ne olur. Kâfir olur.

İslâmî, aklî, mantıkî ölçülerimizi yitirdiğimiz için az çalan hırsızlara iyi diyoruz... Vatan hainlerine vatansever diyoruz... İffetsiz fahişelere namuslu diyoruz... Yamuklara doğru ve dürüst diyoruz.

Filanca on milyar dolar apartmış, buncağız ise 5 milyar dolarcık tırtıklayabilmiş, dolayısıyla “Bu ötekinden daha iyiymiş...” Ne günlere kaldık!


Mehmet Şevket Eygi
08.02.2007

Anlattıklarınız çok güzel.Altın yere atmak veyahut çamura bulanmakla değerini kaybetmez.Kömür de baş tacı yapılmakla değer kazanmaz.İyi iyidir,kötüde kötüdür.İyiye kötü demekle iyi kötü olmaz.Kötüye iyi demekle kötü iyi olmaz.Kötü kötüdür.İyide iyi.Ama şu da bir gerçek bir insanın iyilikleri kötülüklerinden fazla olsa bu insana kötüdür diyemeyiz.Ona kötü dersek haksızlık ederiz.Çünkü iyilikleri var.İyi dersek iyilere haksızlık olur. Çünkü kötülükleri var.Bu yüzden o insanın nasıl olduğunu biz bilemiyoruz.En iyisini Cenab-ı Hak bilir.


Güncel & Siyasi Olaylar

MollaCami.Com