Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Namaz tesbihatının yapılışı

Namaz tesbihatının yapılışı: Namazdan sonra yapılan zikir ve duanın sessiz yapılması sünnettir. Çünkü Saadet asrında ve Hulefai Raşidin zamanında zikir ve dua sesli yapılmazdı. Ancak cemaat cahil olursa öğreninceye kadar seslice, öğrendikten sonra gizlice yapılmalıdır.(Fetavai Kübradan) (Halil Gönenç)

Ayetel Kürsi, İhlas ve Muavvazeteyn okuyup sonra tesbih edilir. Bugün sadece Ayetel Kürsi okunuyor, bu sünnete uygun değildir. Sureleri okuduktan sonra tesbihe üflemek bidattır. Namaz sonu zikirleri tesbih aletiyle yapılabileceği gibi, parmak ya da parmak boğumlarıyla da yapılabilir. Peygamberimiz parmakla saymanın efdaliyetine işaret etmiştir. (İbni Abidinde) Cemaat halinde tesbih duaları yapılmaz. (Hindiyyeden) Yapılan zikir ve duanın sessiz yapılması sünnettir. Ancak cemaat cahil olursa öğreninceye kadar seslice yapılabilir. Tesbih dualarını herkesin ayrı ayrı söylemeleri sünnettir. Bunun yerine başkalarının söylemesi bidattir. (Din Görevlisinin El Kitabı-Mevlüt Özcan)

Bu mevzuda daha geniş ve müdellel bilgi için, sitemizdeki şu linki de tıklayabilirsiniz:
http://www.mollacami.com/konu/namazlarin-sonunda-okudugumuz-tesbih-tahm-12086.html

gördüğüm üzere bazı arkadaşlar namazdan sonra bir kitaptan dualar okuyup ellerini açıp kapatıyorlar...onlara sorduğumda da peygamber efendimizin devamlı okuduğu duaları okuyorlarmış...usul benim de bildiğim sizin anlattığınız gibi...onların yaptığının doğru olmadığını ayet ve hadislerle nasıl anlatabilirim...

Meseleye yeni bir açılım kazandırabilmek adına;

Namazın mânâsı, Cenâb-ı Hakkı tesbih ve tâzim ve şükürdür.Devamı:

http://www.risaleinurenstitusu.org/index.asp?Section=Kulliyat&Book=Sozler&Page=44

________________________________________________________________________
Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.


Soru ve Cevap

MollaCami.Com