Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Takkesiz namaz kilmak mekruhdur.

Takkesiz namaz kilmak mekruhdur.

Sual: Namaz kilarken takke giymek sünnet midir? Basi açik kilmak mekruh mudur?

CEVAP

Evet,takke giymek sünnet,basi açik kilmak mekruhtur.Mekruh olan namaz,sahih ise de, sevabi olmaz.Bir erkek,namazda basi örtmeye önem vermedigi için açik kilarsa, mekruh olur. Namaza önem vermedigi için açarsa,imanini kaybeder.Kendini Allahü teâlâya karsi,küçük göstermek için,basi açik kilmak zarar vermez ise de,yine örtmek efdaldir.Harareti teskin ve rahatlik için açmak da mekruhtur. (Redd-ül-muhtar, Halebi)

Nimet-i Islam kitabinda, namazin mekruhlarinin 15.’sinin dipnotunda (Basi açik namaz kilmak mekruhtur) buyuruluyor. 57.’sinde de mekruh oldugu bildiriliyor.

Safii’de de,sarikla veya takke ile kilmak sünnettir.(Fetava i kübra)

Peygamber efendimiz basi açik kilmazdi.Sarik takkeden daha faziletlidir.Herhangi bir baslikla namaz kilmak,basi açik kilmaktan daha faziletlidir.Bir hadis-i serif meali:

(Sarikla kilinan iki rekat namaz,sariksiz kilinan 70 rekattan daha sevabdir.) [Ebu Nuaym]

Fikih kitaplarinda deniyor ki:

Namaz kilarken,düsen basligi tek el ile alip basini örterek kilmak,o haliyle kilmaktan daha iyidir.(Gurer ve Dürer)

Namaz kilarken,imkân varsa,en iyi,en yeni,en temiz elbiseyi giymeli.Bir âyet-i kerime meali:

(Her namaz kilarken,süslü [temiz,sevilen] elbiselerinizi giyin.) [Araf 31]

Bir hadis-i serif meali de söyledir:

(Namaz kilarken en iyi elbisenizi giyinin.Allahü teâlâ, kendisi için ziynetlenmeye,süslenmeye en layik olandir.) [Beyheki]

Mürsidi tanimak

Sual: Herkes birisine mürsid-i kâmil diyor.Bir kimsenin mürsid-i kâmil oldugu nasil anlasilir?

CEVAP

Ehli sünnet itikadini ve ilmihal bilgilerini iyi bilen hemen anlar.Yani dört hak mezhebi bilip birisine uyan kimse,hakki bâtildan ayirir.Bilmeyen ayiramaz.Istidracla kerameti karistirir.Bid\'at ehli bir kimse,deniz üstünde yürüse, havada uçsa da evliya olamaz.Istidrac ile kerameti ayiramayan bunu anlayamaz.Ilmihal okuyan bilir ki,mürsid kendi kendine olmaz,yerden ot biter gibi bitmez.

Bir Müslüman,kendi kendine evliya olabilir,ama asla mürsid olamaz.Mürsidin,icazetli bir hocadan icazet almasi sarttir. Hocasinin da icazetli olmasi sarttir.Bu silsilenin Resulullaha kadar dayanmasi da sarttir.Bugün için yapilacak is,mürsidim diyenlere aldanmayip,hakiki mürsid olan eski âlimlerin kitaplarini severek okuyarak,onlardan istifade etmeye çalismaktir.

Yemin olan ifadeler

Sual: (Allah’a ahd ediyorum [söz veriyorum].Allah’a misak ediyorum[sözlesmede bulunuyorum].Allah’a and veriyorum. Allah’a and içiyorum.Yemin ediyorum.Yeminim olsun.Ahdim olsun.Nezrim olsun)gibi sözlerden birisini söyleyip de, sözünde durmayan ne yapar?

CEVAP

Bunlarin herhangi birini söylemek yemin olur.Yeminini bozan da,yemin kefareti verir.

Turkiye gazetesi

Selam Sevgi ve Dua Ile

mavi (ya da sünnete uymayan diğer renkler) takke giymek bid'at olur mu? ya da şöyle sorayım -mavi takke giymeyi adet haline getirmek bid'at olur mu?-


Soru ve Cevap

MollaCami.Com