Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Sünnet Namaz Ne Demek ?

Sünnet Namaz Ne Demek ?


Kaza borcu olan, her namaz vakti,
o vaktin farzindan baska namaz kilarsa, sünneti de yerine getirmis olur.

Sual: Cemaate yetisebilmek için, bazen ikindinin sünneti iki rekat olarak kilinabiliyor. Bir de aksamin sünneti iki iken üç rekat kaza kilmak, yine yatsinin son sünneti yerine üç rekat vitir kilmak caiz mi? Üç rekatlik nafile namaz olmayacagi için, sünneti terk etmis olmuyor muyuz?

CEVAP

Farzin yaninda, bir namaz kilmakla sünnet de kilinmis oluyor, burada rekat sayisi önemli degildir. Yani ikindinin ilk dört rekat sünneti yerine, aksamin üç rekatlik kazasi veya sabah namazinin iki rekatlik kazasi da kilinabilir. Kazasi olmayan insan da, böyle yapmakla sünneti terk etmis olmaz. Bu konunun S. Ebediyye’de kaza namazi bahsinde geçen kisimlarindan bazilari söyledir:

Büyük âlim Ibni Nüceym’e soruldu ki, (bir kimsenin kazaya kalmis namazlari olsa, sabah, ögle, ikindi, aksam ve yatsinin sünnetlerini,bu namazlarin kazalarina niyet ederek kilsa, bu kimse sünnetleri terk etmis olur mu?) Cevabinda, (Sünnetleri terk etmis olmaz. Cünkü, bes vakit namazin sünnetlerini kilmaktan maksat,o vakit içinde,farzdan baska bir namaz daha kilmaktir.Nevadir’de diyor ki,sünnet yerine kaza kilmakla,sünnet de yerine getirilmis olur.Kaza borcu olan,her namaz vakti,o vaktin farzindan baska namaz kilarsa, sünneti de yerine getirmis olur.

Bes vakit namazin ilk ve son sünnetlerini kilarken,sünnet olduguna niyet etmek lazim degildir.Yalniz namaza niyet etmek de sahih olur.Yani o vaktin sünneti olur.Ayrica sünnet demek gerekmez.[Niyet edilirse,ayrica bu niyetin de sevabina kavusulmus olur.]

Namaz vakti içinde,o vaktin farzindan baska kilinan her namaz [mesela kaza namazi], o vaktin sünneti de olur.Yalniz namaza niyet edilerek kilinan sünnet sahih olur.Cünkü,bes vakit namazin sünneti demek,Peygamber efendimizin kildigi namaz demektir.Bu namazlara sünnet ismi sonradan verildi.Resulullah,bes vakit namazin sünnetlerini kilarken,yalniz (Allah rizasi için namaz kilmaya) derdi. Sünnet demezdi.Her vakit içinde böyle kilinan her namaz,sünnet ismi verilen namaz olur.)

Camiye girince iki rekat namaz kilmak sünnettir.Buna tehiyyet-ül-mescid namazi denir. Camiye girince, farz,sünnet ve herhangi bir namaz kilinirsa, tehiyyet-ül-mescid de kilinmis olur.Kilinan namazlara, tehiyyet-ül-mescid diye de ayrica niyet etmeye lüzum yoktur.

Sünnet namaz demek,farzdan baska kilinan namaz demektir.Farzdan önce veya sonra olan sünnet yerine kaza kilan,bu kaza namazi ile sünneti de kilmis olur.

Öglenin ilk sünneti yerine,ikindi, aksam, yatsi veya sabah namazinin kazasi kilinsa, sünnet de kilinmis olur.Niye ögle namazinin ilk dört rekat sünneti yerine, yine öglenin kazaya kalan farzina niyet ediyoruz diye soruluyor.Böyle kilininca hesabi kolay olur.Bir kimse böyle bir sene namaz kilsa,bir senelik kaza kilmis oluyor.Karisik kilarsa,yani öglenin sünneti yerine aksamin kazasini kilsa,ikindinin sünneti yerine sabahin kazasini kilsa yine caiz olur ama,hesabi zor olur.

Ikamet okunurken,yahut imam namaza baslamisken,hiçbir sünnet kilinmaz.Cemaate yetisme imkani varsa sabahin sünneti ayri bir yerde kilinir.Ayri yer yoksa o da kilinmaz. Cünkü cemaat ile kilinirken,nafile namaza, sünnete baslamak mekruhtur.

Farza baslanacagi sirada cemaat arasinda,ikindinin sünnetini kilmak mekruh olur.Eger iki rekat kilinca yetisme imkani varsa,iki rekat sabah namazinin kazasi kilinabilir.

Turkiye Gazetesi

Selam Sevgi ve Dau Ile

"Büyük âlim Ibni Nüceym’e soruldu ki, (bir kimsenin kazaya kalmis namazlari olsa, sabah, ögle, ikindi, aksam ve yatsinin sünnetlerini,bu namazlarin kazalarina niyet ederek kilsa, bu kimse sünnetleri terk etmis olur mu?) Cevabinda, (Sünnetleri terk etmis olmaz. Cünkü, bes vakit namazin sünnetlerini kilmaktan maksat,o vakit içinde,farzdan baska bir namaz daha kilmaktir.Nevadir’de diyor ki,sünnet yerine kaza kilmakla,sünnet de yerine getirilmis olur.Kaza borcu olan,her namaz vakti,o vaktin farzindan baska namaz kilarsa, sünneti de yerine getirmis olur."

Hacı Ali kardeşimiz sünnetin yeri ayrı kaza namazının ise ayrıdır..Sünnetin yerine kazaya niyet etmekle nasıl sünneti kılmış sayılabiliriz?

Tek kelimeyle tam bir "çorba!" Ya da "ortaya karışık" türünden bir şey olmuş! Neresini ele alıp hangi tarafını düzelteceksiniz ki?! Binaenaleyh cevap vermeye de düzeltmeye de değmez. Zaten birkaç gün öncesinde bir vesileyle benzeri bir soruya cevap mahiyetinde meseleye açıklık getirmiştik. Oraya bakılabilir.

Râbia kardeşimiz de tam can alıcı noktalardan birisiyle ilgili sorusunu sormuş. Öyle ya, ne demek, kaza kılacaksın ama bu kaza hem de sünnet yerine geçecek!!!

Lütfen diyorum, meseleleri-mezhepleri birbirine karıştırıp -amiyane tabirle- Müslümanların kafasını-gönlünü Arap (ya da zenci) saçına çevirmeyelim.

es-Selâmu alâ meni't-tebea'l-hüdâ...

Yukarıdaki Yazıya sizler gibi bende katılmıyorum kardeşlerim..

Yalnız Kardeşlerim bir şey söylemek istiyorum yukarıdaki yazının kaynagı altında yazıyor bu yazıları hacı ali kardeşimiz yazmamış onun içindir ki ona bu konuda soru yöneltmeniz yada sitemde bulunmanız ne kadar dogru olur..

Burada muhattap Türkiye gezetesidir bu konu hakkında gazeteye e-mail atılır ve kınanır. Acizane fikrimizdir..

Selametle

" Ruhunu Kaybeden Cihanı Kazansa Ne Çıkar!!! "

Haklısın Gök Sultan kardeşim, Hacı Ali kardeşimize soru yöneltmemin sebebi; kardeşimizin fikrini öğrenmektir. Soru sormadan sitemde bulunmadım!..
Hacı Ali kardeşimiz bu sitenin emektârlarından olup saygı duyduğum biridir!..
Paylaşımlarını eskiden beri beğeniriz. Bu yazıyı yollamasında bir sebep vardır muhakkak..

Selamlar..

Sevgili GOK_SULTAN;

Muhatap Hacı Ali kardeşimizdir.

Neden?

Çünkü o yazıyı getirip oraya kopyalayan odur da onun için.

Eğer onun da sizin gibi yazının muhteviyatıyla ilgili tenkitleri vardıysa, onları belirtmesi gerekirdi. Yoksa herhangi bir yazıyı tutup aynen getirir bir yere koyar ve hiçbir fikir de beyan etmezseniz, yazılanlara aynen iştirak ediyorsunuz demektir. Dolayısiyle muhatabı da siz olursunuz. Bunun usulü budur.

Bana sorarsanız, şayet kaldırma imkanınız varsa, en güzeli, bu yazıyı tamamen kaldırmak. Okurların kafaların karıştırmaya, onları yanlış yönlendirmeye hakkımız olmadığını düşünüyorum.

Selamlar...

Tabi ki Halisece kardeşim; Sizin izah ettiginiz cihette bakıldıgı zaman sizde haklısınız.. Bu konu üzerinde bilgisi olmayan kardeşlerimizin kafası karışabilir..

Admin kardeşlerimiz Hacıali kardeşimizle irtibata geçerek durumu izah ederler.. Daha sonra bir yanlış anlaşılmaya meydan vermemek için konuyu siteden kaldırırlar..

Selametle

" Ruhunu Kaybeden Cihanı Kazansa Ne Çıkar!!! "

Allah razi olsun Haci Ali kardesimizden. Onun vesilesi ile bir mevzuya deginmis olduk.

Buradan cikaracagim ders ne olmali?

1. Kaynak olarak alinan yerin yazilari biz yazdik havasindan hangi hükmü hangi islam müctehidinin ictihadi sonrasi oraya nakl ettiklerini belirtmediklerini gördük.. Islamiyette nakil önemlidir. yani kaynak belirtmek zorunda. eserlerini bedavaya dagittiklari bir yayin kurulusu ne yazik ki bu nakli hic önemsemediklerini gördük..


2. Bir mevzuyu anlatmak isterken tamamen birbirine kattiklarini gördük.

Bazen farkli bir acidan da bakmakta fayda vardir. hemen ekleyenlere yüklenmeyelim lütfen.

Selam sevgi ve dua ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com