Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Saliha Kadın

Saliha Kadın

Beş vakit namaz kılan insanın günde en az yirmi defa Tahıyyat’ta yaptığı bir duâ vardır. Hepimizin bildiği gibi bu meşhur dua: “Rabbenâ âtina fiddünya haseneten ve fi’l-âhireti haseneten ve kına azâbennar” duâsıdır. Yani demek istiyoruz ki, “Ey Rabbimiz bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver.”
Hz. Ali (ra), âyette geçen, dünyada “iyilik” mânâsı verilen “hasene”den maksadın “saliha kadın” olduğunu söyler.
Bu tesbitleriyle o saliha kadının dünya hayatındaki önemine dikkat çekmektedir. Allah Resülü (asm), bu konuya çok yığınak yapmış, dünyanın geçici bir menfaatten ibaret olduğunu bildirirken en hayırlısının da saliha bir kadın olduğunu belirtmiş, evlenecek bir erkeğe de şöyle duâ etmesini öğütlemişti: “Allah’ım, Senden kadının hayırlı ve güzel ahlâklı olanını dilerim.”
Çünkü yine Allah Resûlüne (asm) göre dünyada üç şey mutlu eder insanı: Biri saliha eş, biri iyi bir ev, biri de iyi bir binektir. Üç şey de mutsuz eder insanı. Bunlar da kötü bir kadın, kötü bir ev ve kötü bir binektir.
Tevbe Sûresinin 34 ve 35. âyetlerinde zekât ve sadakasını vermeyenlerin Kıyamet gününde uğrayacakları azap anlatıldığında, Sahabe adına Efendimize, “Ne yapalım öyleyse?” diye soran Hz. Ömer’e, Allah Resûlünün (asm) verdiği cevap, “Şükreden bir kalp, zikreden bir dil ve saliha bir kadın” şeklinde olmuştu ve saliha kadının bu husustaki önemini de şöyle açıklamışlardı: “Böyle bir hanım ahireti kazanmanıza yardımcı olur.”
Çünkü onda dinî duygular hakim olduğu için efendisini ateşe götürecek herşeyden sakındıracak, bu hususta ona yardımcı olacaktır. Kadın aynı zamanda âyetin ifadesiyle bir “elbise” değil midir? Elbise nasıl dışa karşı koruyorsa bu manevî elbise de çeşit çeşit tehlikelere, özellikle Cehennem ateşine karşı korur.
Gazalî de dinine bağlı saliha bir kadının, kocasının dinî hayatında yardımcı olacağını, dindar olmayan bir kadının ise dünyaya meyledip kocasını böyle bir hayattan uzaklaştırabileceğine dikkat çeker.
Hadis-i şerifte de kadınla güzelliği, asaleti, malı ve dindarlığı için evlenilebileceği bildirilirken, “Sen dinine bağlı olanını seç ki mutlu olasın” buyurulması da bu açıdan oldukça önemli değil mi?
Evet, büyük bir talihliliktir içindeki güzellikler dışına akseden saliha kadın.

Dipnotlar:
1- Müslim, Rada: 59-60; Neseî, Nikâh: 15. 2- Ebû Davud, Nikâh: 45. 3- Müsned, I:168. 4- İbni Mace, Nikah: 5. 5- Bakara Suresi: 2:187. 6- İhya, 2:38. 7- Buharî, Nikâh: 15; Müslim, Rada: 53.

Alıntı

h.z Allah, bize ve hem cinslerimize, o salih hanımlardan olabilmeyi nasip eylesin..

paylaşım için teşekkürler .ellerine sağlık....


Aşkta tıpkı ELİF gibidir, isminde gizlidir. Ama okunmaz, o olmadan da besmele sese gelmez, o herşeyin içindedir; hiç birşeyde görülmez

Şer’an koca, karıya küfüv olmalı, yani, birbirine münasip olmalı. Bu küfüv ve denk olmak, en mühimi, diyanet noktasındadır.
Ne mutlu o kocaya ki, kadınının diyanetine bakıp taklit eder; refikasını hayat-ı ebediyede kaybetmemek için mütedeyyin olur.

Bahtiyardır o kadın ki, kocasının diyanetine bakıp "Ebedî arkadaşımı kaybetmeyeyim" diye takvâya girer.
Veyl o erkeğe ki, saliha kadınını ebedî kaybettirecek olan sefahete girer.

Ne bedbahttır o kadın ki, müttakî kocasını taklit etmez, o mübarek ebedî arkadaşını kaybeder.

Binler veyl o iki bedbaht zevc ve zevceye ki, birbirinin fıskını ve sefahetini taklit ediyorlar, birbirine ateşe atılmasında yardım ediyorlar. (Risale-i Nur'dan)
_______________________________________________________________________


Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com