Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


#^# İkazın , Uyarının Adabı #^#

İkazın , Uyarının Adabı

Peygamberimiz'in (Sallallâhü aleyhi ve sellem) iki mübarek torunu Hz. Hasan'la Hz. Hüseyin abdestinde yanlışlık yapan bir adam gördüler. Onu ikaz etmek istiyorlardı, ikaz ederken üzmek ve utandırmak da istemiyorlardı. Adama yaklaştılar ve şöyle dediler:
- Amca biz küçüğüz. Abdest almak istiyoruz. Biz abdest alalım, siz bize bakın ve nerede yanlış yaptığımızı bize söyleyin.
Adam "Hay hay" dedi ve onlar başladılar abdest almaya. Önce birisi, sonra da diğeri aldı. Dikkatle takip eden adam, onların ne kadar dikkatli ve itina ile abdest aldıklarını görünce, kendi abdestindeki yanlışlığı anlamış oldu ve:
- Evlatlarım, siz ikiniz de gayet güzel abdest alıyorsunuz. Bense abdestimi yanlış alıyormuşum. Siz bana da öğrettiniz, hem de güzel bir üslupla.
İşte müslümanlar bir kimseyi ikaz edecekleri zaman, mümkün mertebe böyle onu üzmeden ve mahcup etmeden yapmalıdırlar.

İşte bakınız! Rasul-i Ekrem(asm)'ın mubarek torunları(R.Anhuma), Kur'an'ın ahlakı ile ahlaklanan iki cihan güneşi olan Zat(asm)'ı nasıl da harfiyyen taklid etmişler.

Böyle torunlara şefkatini şu şekilde(aşağıda kaydedildi) gösteren bir peygamber(asm)'ın ümmeti olma şerefine nail olan bizler,bahtiyarlığımıza ne kadar şükretsek azdır!


''Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, Hazret-i Hasan’ı (r.a.) kemâl-i şefkatinden kucağına alarak başını öpmesiyle, Hazret-i Hasan’dan (r.a.) teselsül eden nuranî nesl-i mübarekinden, Gavs-ı Âzam olan Şah-ı Geylânî gibi pek çok mehdî-misal verese-i nübüvvet ve hamele-i şeriat-ı Ahmediye (a.s.m.) olan zatların hesabına Hazret-i Hasan’ın (r.a.) başını öpmüş. Ve o zatların istikbalde edecekleri hizmet-i kudsiyelerini nazar-ı nübüvvetle görüp takdir ve istihsan etmiş.Ve takdir ve teşvike alâmet olarak, Hazret-i Hasan’ın (r.a.) başını öpmüş.

Hem Hazret-i Hüseyin’e karşı gösterdikleri fevkalâde ehemmiyet ve şefkat, Hazret-i Hüseyin’in (r.a.) silsile-i nuraniyesinden gelen Zeynelâbidin, Cafer-i Sadık gibi eimme-i âlişan ve hakikî verese-i Nebeviye gibi çok mehdîmisal zevât-ı nuraniyenin namına ve din-i İslâm ve vazife-i risalet hesabına boynunu öpmüş, kemâl-i şefkat ve ehemmiyetini göstermiştir. (Risale-i Nur'dan)

___________________________________________________________________
Yaz güze ve kışa yer vermesi ve gündüz akşama ve geceye değişmesi kat'iyetinde,gençlik dahi ihtiyarlığa ve ölüme değişecektir.

Gerçekten onlar gibi yaşayabilsek ne güzel olurdu.

Allah ümmet-i Muhammed'i ehl-i beyt'in yolundan ayırmasın. Efendimize (s.a.v.) layık ümmet eylesin Mevlam.

Amin..

------------------------------------------------------------------------------
"Yağmurlardan sonra büyürmüş başak; meyvalar sabırla olgunlaşırmış..."


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com