Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Kur'an-i kerim degismez

Kur'an-i kerim degismez

Sual: Bizim camiye birisi gizlice gelip, Mushaflardaki Tevbe suresinin son iki âyetini karaliyor.Oraya da,bu Kur'andan âyet degil diye yazmis.Bunu kimler yapabilir ki?

CEVAP

Resulüm yani peygamberim diyen Reshat Khalife isimli Misirli birisi,19 sayisinin katlarina uymuyor diye,o iki âyeti inkâr ediyor.Bu inkâriyla,ya ,(Kur'ani biz indirdik,onu degismekten biz koruyacagiz) mealindeki âyet-i kerimeyi de,kabul etmemis oluyor veya kabul ediyorsa,Allahü teâlânin Kur'an-i kerimi koruyacagina güvenmemis oluyor.Kur'ani kerimin o iki âyetini Resat Halife'nin dinine inanan on dokuzculardan birisi karalamis olabilir.

Namazdan çikmak

Sual: Hanefide namazin sonunda selam verip,namazdan çikmak farz midir vacib midir?

CEVAP

Müftabih kavle göre,vacibdir.Kendi ihtiyari ile namazdan çikmak,Imam-i a'zama göre farzdir.Imameyne göre farz degildir.

Bir kimse,namazin sonunda tesehhüd miktari oturduktan sonra kasten namaza aykiri bir is yapsa,mesela gülse, konussa,yiyip içse,namazi sahih olur.Fakat elinde olmadan abdesti bozulsa,bu durumda yine Imameyne göre,yine namaz tamam olur.Imam-i a'zama göre,hemen abdest alarak gelip, elam vererek,kendi ihtiyari ile,namazdan çikmasi gerekir.Fetva,Imameynin kavli iledir.

Kerahat vakitleri

Sual: Sabah ve ögle namazinin kerahat saati kaçta baslar?

CEVAP

Sabah ve ögle namazlari için kerahat vakti yoktur.Fakat vakit girer girmez kilmak evladir.Ikindi, aksam ve yatsi için kerahat vakti vardir.Geçerli bir mazeret olmadikça, ikindiyi,aksama 40 dakikadan az kalincaya kadar geciktirmemeli,aksami yarim saat içinde kilmali ve yatsiyi gece yarisindan sonraya birakmamalidir.Malikiyi taklid eden, gecenin ilk üçte birinde kilmalidir.

Emr-i maruf

Sual: Emr-i maruf,farz-i ayn degil mi? Mesela camiye gidiyoruz,kimi basi açik ve yalinayak namaz kiliyor.Kimisi sandalyeye oturup Hiristiyanlarin put önünde âyin yaptigi gibi namaz kiliyor.Bunlara teker teker söylemek gerekir mi? Fitne çikacak diye söylemezsek bir sakincasi olur mu?

CEVAP

Emr-i maruf, farz-i ayn degil,farzi kifayedir.Yani herkese farz degildir.Bu vazifeyi yapanlar var ise,digerleri sorumluluktan kurtulur.Yani, mekruh veya haram isleyen herkese,bu yanlis demek uygun olmaz.Imkan olursa,böyle kimselere uygun bir kitap, mesela Islam Ahlaki kitabi vermek iyi olur.

Koltuk alti temizlemek

Sual: Kasik ve koltuk alti killarini kaç günde bir temizlemek gerekir?

CEVAP

Her hafta koltuk,kasik ve dübür killarini herhangi bir aletle temizlemek müstehabdir, sünnet de denilmistir.15 günden fazla geciktirmemeli.Tiras etmeyi kirk günden fazla geciktirmek tahrimen mekruhtur,yani harama yakindir,günah da denmistir. (S. Ebediyye)

Ezan okurken

Sual: Evlerde veya cami içinde ezan okurken elleri kulaklara kaldirmak gerekir mi?

CEVAP

Evet gerekir.

Huzur Pinari

Selam Sevgi ve Dua Ile


Soru ve Cevap

MollaCami.Com