Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Namazdan Haberi Olmayanlar

Namazdan Haberi Olmayanlar


Tasavvuf yolunda bulunanlarin birçogu kendilerine namazin hakîkati bildirilmedigi ve ona mahsûs kemâlât tanitilmadigi için,derdlerinin ilâcini baska seylerde aradi.Maksadlarina kavusmak için,baska seylere sarildi.Hattâ bunlardan bazisi, namazi bu yolun disinda,maksadla ilgisiz sandi.

Namazin hakîkatini anliyamiyanlardan birçogu da,izdirâblarini teskîn ve ruhlarini ferâhlandirmagi,simâ’ ve nagmede,yani mûsikîde,vecde gelmekde,kendinden geçmekte aradi.Bunun için raksa,dansa sarildilar.

Hâlbuki,“Allahü teâlâ harâmda sifâ tesîri yaratmamistir” hadîs-i serîfini isitmislerdi.Evet,bogulmak üzere olan bir acemî yüzücü,her ota da sarilir.Birseyin aski,âsiki sagir eder ve kör eder.Bunlara eger namazin kemâlâtindan birsey tattirilmis olsaydi,simâ’ve nagmeyi agizlarina almaz,vecde gelmegi hâtirlarina bile getirmezlerdi.

Namaz ile mûsikî arasinda ne kadar uzaklik varsa,namazdan hâsil olan kemâlât ile mûsikîden hâsil olan teessür de,birbirinden o kadar uzakdir.Bu,öyle bir üstünlükdür ki, Peygamberimizden “sallallahü aleyhi ve sellem” bin sene sonra meydâna çikiyor.Öyle bir sondur ki,bastarafa benzemektedir.Peygamberimiz belki de bunun için,“Baslangici mi daha iyidir,yoksa sonu mu?” buyurdu da,“Baslangici mi daha iyidir, yoksa ortasi mi?” buyurmadi.

Demek ki,sonra gelenlerin öndekilere daha çok benzedigini görerek,sübhelendi de,böyle buyurdu.Diger bir hadîs-i serîfde: “Bu ümmetin en fâidelileri, önce ve sonunda gelenlerdir. Ikisinin arasi bulanikdir” buyurdu.Evet,bu ümmetin sonunculari arasinda, basdakilere çok benziyenler olacakdir.Fakat,adedleri azdir.Hattâ pekazdir.Ortadakilerde o kadar benzeyis yok ise de,mikdârlari çoktur.Hem de pekçoktur.Fakat,sondakilerin az olusu kiymetlerini daha da artdirmis,öndekilere daha yaklastirmistir.

Peygamberimiz buyurdu ki, “Islâm dîni garîb basladi.Sonu da böyle garîb olacaktir.Bu garîblere müjdeler olsun!”.Bu ümmetin sonu, Peygamberimizin vefâtindan bin sene sonra,yani ikinci bin ile baslamistir.Cünkü bin sene geçmesi ile, insanlarda büyük degisiklik ve esyâda kuvvetli degisiklik olur.Allahü teâlâ,bu dîni kiyâmete kadar degistirmiyecegi,din düsmanlarinin çalismalarina ragmen,bozulmaktan koruyacagi için,ilk zamanda gelenlerin tâzelikleri,kuvvetleri sondakilerde de görülmekte ve böylece ikinci bin basinda Islâmiyetini kuvvetlendirmektedir.


Mektubattan seçmeler


Selam Sevgi ve Dua Ile

hocam bi ilimleri Türkiyede mi öğrendiniz bu arkadaşların hepsi biliyor ben yeni giridm bu sitewye net te gezinirken gözüme çarptı nerden öğreniyorsunuz bunları.Allah cc ye emanet olunuz..


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com