Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


CUM’A GÜNÜ

CUM’A GÜNÜ

Yalniz Cum’a günleri oruc tutmak ve yalniz Cum’a geceleri teheccüd kilmak mekrûhdur. Günes tepede iken, [ya’nî ögle namâzinin vaktinden temkin zamâni kadar evvel olan zamân içinde], her namâzi kilmak harâmdir. Bu zamânda, her namâzi kilmanin, Cum’a günleri de harâm oldugu sözü dahâ kuvvetlidir.

Cum’a günü, rûhlar toplanir ve birbirleri ile tanisirlar. Kabirler ziyâret edilir. Bugün kabir azâblari durdurulur. Ba’zi âlimlere göre, mü’minin azâbi artik baslamaz. Kâfirin Cum’a ve Ramazânda yapilmamak üzere, kiyâmete kadar sürer. Bugün ve gecesinde ölen mü’minler kabir azâbi hiç görmez. Cehennem, Cum’a günü çok sicak olmaz. Âdem “aleyhisselâm” Cum’a günü yaratildi. Cum’a günü, Cennetden çikarildi. Cennetdekiler, Allahü teâlâyi Cum’a günleri göreceklerdir.

Asagidaki yazi (Riyâd-un-nâsihî n)den tercüme edildi:

Allahü teâlâ, Cum’a gününü müslimânlara mahsûs kilmisdir. Cum’a sûresi sonundaki âyet-i kerîmede meâlen; (Ey îmân etmekle sereflenen kullarim! Cum’a günü,ögle ezâni okundugu zamân,hutbe dinlemek ve Cum’a namâzi kilmak için câmi’e kosunuz.Alis verisi birakiniz! Cum’a namâzi ve hutbe, size, baska islerinizden dahâ fâidelidir.Cum’a namâzini kildikdan sonra,câmi’den çikar,dünyâ islerinizi yapmak için dagilabilirsiniz.Allahü teâlâdan rizk bekliyerek çalisirsiniz.

Allahü teâlâyi çok hâtirlayiniz ki, kurtulabilesiniz!) buyuruldu.Namâzdan sonra,istiyen isine gider çalisir. Istiyen câmi’de kalip,namâz,Kur’ân-i kerîm,duâ ile mesgûl olur.Namâz vakti alis veris sahîhdir.Fakat,günâhdir. Resûlullah “sallallahü aleyhi ve sellem” buyurdu ki,(Bir müslimân,Cum’a günü gusl abdesti alip,Cum’a namâzina giderse,bir haftalik günâhlari afv olur ve her adimi için sevâb verilir).Bir hadîs-i serîfde buyuruldu ki,(Günlerin en kiymetlisi Cum’adir.

Cum’a günü,bayram günlerinden ve asûre gününden dahâ kiymetlidir.Cum’a, dünyâda ve Cennetde mü’minlerin bayramidir).Bir hadîs-i serîfde,(Cum’a namâzi kilmiyanlarin kalblerini,Allahü teâlâ mühürler.Gâfil olurlar)buyurdu.Bir hadîs-i serîfde,(Bir kimse,mâni’ yok iken,üç Cum’a namâzi kilmazsa,Allahü teâlâ,kalbini mühürler.Ya’nî,iyilik yapmaz olur)buyurdu.Özrü yok iken,birbiri arkasinda üç Cum’a namâzina gitmiyen kimse münâfik olur.Ebû Alî Dekkak ölürken üç sey nasîhat eyledi:

(Cum’a günü gusl abdesti aliniz! Her aksam abdestli olarak yatiniz! Her hâlinizde, Allahü teâlâyi hâtirlayiniz!) Bir hadîs-i serîfde,(Cum’a günlerinde bir ân vardir ki,mü’minin o ânda etdigi duâ red olmaz) buyurdu.Ba’zilari,bu ân,ikindi ile aksam ezânlari arasindadir,dedi.Fârisî(Tergîb-üs-salâ t) kitâbindaki hadîs-i serîfde buyuruldu ki,(Cum’a günü sabâh namâzindan önce,üç kerre Estagfirullahel’azîm ellezî lâ ilâhe illâ hüvel hayyelkayyûme ve etûbü ileyh okuyanin, kendinin ve anasinin ve babasinin bütün günâhlari afv olur).

[Kul haklarini ve kazâya kalan farzlari ödemek ve harâmlardan vaz geçmek sartdir.] Bir hadîs-i serîfde,(Cum’a namâzindan sonra,yedi def’a Ihlâs ve Mu’avvizeteyn okuyani, Allahü teâlâ,bir hafta, kazâdan, belâdan ve kötü islerden korur) buyurdu.Cum’a günü yapilan ibâdetlere en az, iki kat sevâb verilir.Cum’a günü islenen günâhlar da,iki kat yazilir.Bir hadîs-i serîfde buyuruldu ki,(Cumartesi günleri yehûdîlere,pazar günleri nasârâya verildigi gibi,Cum’a günü, müslimânlara verildi.Bugün,müslimânlara hayir,bereket, iyilik vardir).

Cum’a günleri ve hergün su(istigfâr düâsi)ni çok okumalidir: Allahümmagfir lî ve li âbâî ve ümmehâtî ve li ebnâî ve benâtî ve li ihvetî ve ehavâtî ve li-a’mâmî ve ammâtî ve li-ahvâlî ve hâlâtî ve li-zevcetî ve ebeveyhâ ve li-esâtizetî ve lil-mü’minîne vel-mü’minât vel hamdü-lillâhi Rabbil’âlemîn!


Tam ilmihal

Selam Sevgi ve Dua Ile


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com