Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Tanrı kaybolmuş bizden biliyorlar!

***
"Çocuklarımıza, içinde bulunduğumuz zmanın bilgi ve kültürünü değil, dah sonraki devrin âdâb ve erkanını öğretiniz; zira onlar, sizin içinde yaşadığınız zamndan başka bir zaman için yaratıldılar." Hz. Ali (r.a)

***

Çocuklrımızın gelişim özelliklerini iyi bilmeli ve onların anlayacğı şekilde konuşmalıyız. Örneğin sekiz yaşına gelmemiş bir çocuğa,

-Yavrum!Sen de şu Ayşe gibi, biraz ağırbaşlı olsana, dersek çocuk:
-Ayşe'nin başı niye ağır?
-İçinde ne var?
-Doğuştan mı böyle sonradan mı ağırlaştı?
gibi düşüncelere dalabilir ve bize bu tüp sorular yöneltebilir.

Yine ilkokul birinci sınıf öğrencilerine "Dereyi görmeden paçayı sıvamayalım" atasözüyle bir şey anlatmaya çalışırsak, çocuklar konuyu bir türlü dereden ve paçadan kurtaramayacak, vermek istediğimiz mesajı alamayacaklardır.

Konuyla ilgili yaşanmış bir olayı sizlerle paylaşmak isterim.

*****
Almanya'da bir kasabada yaşayan bir ailenin, afacan mı afacan iki erkek çocuğu varmış. Birisi altı diğeri yedi yaşlarında olan bu çocukların yaramazlıkları kasaba halkını canından bezdirmiştir. Birinin camı kırılmışsa, bunlar kırmış; arabasının tekerinin havası indirilmişse bunlar indirmiş; bahçesi bozulmuşsa bunlar bozmuştur. Çocukların ailesi ise kasabalının şikayetlerinde bıkmış ve çaresizlik içinde kilisenin papazına müracaat etmişler.

-Papaz Efendi, biz çocuklarımızın yaramazlıkları karşısında çaresiz kaldık, ne olur bize yardımcı olun, diye yardım istemişler.

Papaz kendisinden emin bir şekilde:
-Çocukları hemen buraya getirin, demiş.

Bunun üzerine aile vakit geçirmeden çocuklarını tuttukları gibi kilisye götürmüşler. Papaz önce büyük olan çocuğu odasına çağırmış ve ona yer göstererek oturmasını söylemiş.

Her nerede olursa olsun bizi gören, yaptıklarımızı bilen ve yaptğımız her iyiliği mükafatlandıracak, her kötülüğü ise cezalandıracak bir Yaratıcı'nın varlığını anlatarak, bu çocukların çevreye verdiği zararı önleme düşüncesindeki papaz, çocuğa güler yüzle şöyle bir soru yöneltmiş:
-Söyler misin evladım Tanrı'mız nerde?
-....
-Evladım söyler misin Tanrı'mız nerede?
-....
Beş altı defa sorusunu tekrar ettiği halde, cevap alamayan papaz sinirlenir ve elini masaya vurarak sert bir şekilde yine sorar.
-Söylesene be çocuk Tanrı nerde?

Bu sırada çocuk yerinden fırlayarak dışarı çıkar ve kardeşine "Kaçalım!" der. Kiliseden koşarak kaçan çocuklar evlerine varır, odalarına kapanırlar. Heyecanla küçük çocuk sorar:
-Abi hayrola niye kaçtık?
-Aslanım bu sefer hapı yuttuk.
-Niye ki abi?
-Tanrı kaybolmuş bizden biliyorlar!

*******

Papaz aslında iyi niyetiyle anne ve babaya yardımcı olmak istemiştir. Çocuklara:

"Siz yaramazlık yaparken, başkalarının malına zarar verirken zannediyorsunuz ki sizi kimse görmüyor ve bundan dolayı cezalandırılmayacaksınız. Halbuki her şeyi gören ve bilen bir Yaratıcı var." demek istemiş; ancak çocukların gelişim özelliklerini iyi bilmediği için hata yapmıştır.

Çocuklar 8-9 yaşına kadar soyut kavramları anlayamazlar.
*******

(Yazar; Efkan Yeşildağ)


sevgilerimle
güvercin

insanlara birsey anlatilmak icin bu yolun basarili olacagini düsünüyorum....bu hikaye kolay kolay akildan cikmaz , nedenide ...tesekkürler...selametle....

allah razı olsun

Çocukların çok farklı dünyaları var...sabah sabah çok güldük teşekkürler.

Ben sizlere teşkkür ederim kardeşlerim. Yüzünüzde güzel bir tebessüm beyninizde de güzel bir bilgi edindirebildiysek ne mutlu. Çocuklar bizlerin geleceği. Onları dinlemeli ve anlamalıyız. Onlara değer vermeliyiz. Gelişim Uzmanı Efkan Beyin kitabından bir parçayı sizlerle paylaşmak istemiştim. Aşağıda linkini vermiş olduğum yazılarımda yazarın kitabından bir kaç örnek verdim. Mesafeler Var Aynı Odada adlı eserinde ailedeki iletişim sorununa değinilmiş. Çok güzel bir gelişim kitabı. İnşallah ilerleyen zamnalarda sizlerle paylaşmayı düşünüyorum. Ama yine de kütüphanelerimizde bulunması gereken bir kitap.

selametle

http://www.mollacami.com/konu/hayattaki-amacimiz-nedir-12976.html
http://www.mollacami.com/konu/gulen-insanlarin-kiloyla-ba-i-dertte-olsu-12977.html

Çok güzeldi Allah râzı olsun.
Fıkra da daha başka harika.

Ben teşekkür ederim kardeşim.:) Yalnız o yazmış olduğum fıkra değil yaşanmış bir olay ama evt çok harika..

selametle

Teşekkur ederiz güvercin Eline sağlık








H.z Allah yolunda vefakâr,cefakâr,ivazsız,garazsız,hizmet edenlerden eylesin bizleri...

Ben teşekkür ederim kardeşim. sağolasın

Güzel bir paylaşımdı eline sağlık Güvercin kardeşim.Çocuklarla iletişim bazen güç olabiliyor anne babalar gayet iyi bilirler.
Selam ve dua ile.

Ama çocuklar açısından bakarsak ebeveynlerle iletişim çok daha zor. :) Ben teşekkür ederim kardeşim. Ama hiç bir zaan tek taraflı düşünemmek gerekir değil mi ama?:)

selametle

Çok güzel bir paylaşım olmuş kardeşim.Ne zaman yaramaz bi çocuktan bahsedilse,akle hayale gelmeyecek yaramazlıklar yaptığım talebelik günlerim ve Ümmeti Muhammedin evladını en güzel bi şekilde yetiştirmeyi kendine düstur edinen hocalarım aklıma gelir.Allah onları başımızdan eksik etmesin.


Serbest Kürsü

MollaCami.Com