Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


NE ETi YiYORUZ ACABA? MUTLAKA OKUYALiM COK ÖNEMLi

NE ETi YiYORUZ ACABA?



" Hadi simdi de bilmediGiniz yerden et alin ve bilmediGiniz yerden yemek
yiyin bakalim..."

Gaziosmanpasa Hacimasli köyü domuz çiftliGi'nin sulari ve kati atiklari 300

metre mesafedeki Sazlidere Baraji 'na akiyor. Baraj on milyon kisinin su


ihtiyacini karsiliyor. Çiftlikte 5 bin domuz var.
Türkiye'deki domuz çiftliklerinde yillik 3 milyon kg. civarinda et

üretiliyor. Bu
rakam neredeyse kirmizi et üretiminin yarisi. Üretilen
domuzlar otellere, yemek fabrikalarina ve marketlere "kiyma" seklinde

satiliyor. Domuz etini Salam, sosis olarak da piyasaya sürmek en sik


kullanilan yöntem.




Peki neden domuz?



"Dinen yasak olmasina, Türk yemek kültürüne aykiri bulunmasina raGmen neden


domuz cazip bir konu?"





Çünkü domuz yetistiriciliGi k

ALLAH razi olsun kardesim,
Cok önemli ve herkesin dikkat etmesi gereken bir mevzu.
Paylastigin icin eline saglik.

Bende özellikle Almanya'da yasayan kardeslerime bir hatirlatma yapmak istiyorum.
Arkadaslar ,
Buralarda özellikle Türk Dönercilerinden Döner alirken titiz olmanizi tavsiye ederim. Önünüze gelen yerden et yemeyin. isletme sahibini taniyorsaniz ve etinin helal oldugunu biliyorsaniz o zaman gönül rahatligiyla yiyebilirsiniz.
Bir kac sene önce bazi dönercilerde saglik müfettisleri et numuneleri toplamisdi.
Bunlari laboratuarda hijyen kontrolünden gecirmisdi. Aslinda bu kontrollerin maksadi tamamen etlerin hijyenik olup olmamasiyla alakali idi. Ama kontrolu yapan sahislar baska bir olayla karsilastilar.
Etlerin alindigi isletmeler tamamen Türk Dönercileri olmasina ragmen ve bunlarin müsterilerinin büyük cogunlugu müslümanlar oldugu halde , etlerde Domuz eti katkisi oldugu cikti. Tabii istisnalarda yok degildi. Domuz eti katmayan tamamen temiz ve güvenilir dönercilerde vardi.
isin aci olan yani,
etlerde domuz eti'nin oldugunu isletme sahibi bile bilmiyordu. Cünkü onlarda etleri toptancilardan ve hazir aliyorlardi. Yani burada maksadimiz bir isletmeyi veya sahislari kötülemek degil. Yalnizca sizleri bu tür tehlikelerin olasiligindan haberdar etmek.
Lütfen daha dikkat edelim,
Neticede o etleri yalniz biz yemiyoruz,
Coluk cocugumuzda yiyor.
En azindan onlari bu tür seylerden korumak namina ,
biraz daha dikkat.....

selamet ile...

Allah razi olsun kardesim birde su soklanmis etlere el atsaniz diyorum

Orjinal olarak yazan mervecik

Allah razi olsun kardesim birde su soklanmis etlere el atsaniz diyorum


Allah (c.c.) cümlemizden razi olsun kardesim.

Bu soklama olayi zaten ayri bir dert.
Benim yukaridaki yazimda, yazdigim " isletme sahibini taniyorsaniz ve etinin helal oldugunu biliyorsaniz o zaman gönül rahatligiyla yiyebilirsiniz" cümlemle zaten soklama olayinida kasdetmisdim. Yani mesele yalnizca etin domuzdan olup olmama meselesi degil. Ayni zamanda islami ölcülere uygun sekilde kesilip kesilmemesi olayidir.
Lakin burada sunuda ifade etmeliyim...,
Sahsen bana göre soklanmis hayvanin eti mundardir ve yenmez.
Ama,
Bazi din kardeslerimiz icin soklama o kadar büyük bir mesele degil.
Bazilari icin soklama ve bayiltma bir problem teskil etmiyor.
Az öncede yazdim,
ben bu isin FiKiH'ini ( her ne kadar sebeplerini az cok bilsemde) yazacak kapasitede bir insan degilim. Ama kücüklügümüzden bu yana hocalarimiz bize soklanmis ve bayiltilmis hayvanin etinin yenmemesini tavsiye ettiler ve bizlerde elhamdulillah bu yasimiza kadar uygulamakta azami gayret gösterdik ve gösterecegizde insaallah.

Avrupada ve özellikle Almanyada yasayan kardeslerimden rica ediyorum.
Lütfen gerek ev ihtiyaci ve gerekse carsida , pazarda ihtiyac halinde et yemeniz gerekirse önünüze gelen yerden almayin. Alacaginiz marketi ve gideceginiz dönerciyi iyi arastirin, zarar etmezsiniz.

Rabbim yar ve yardimcimiz olsun.

Rabbim razi olsun seyyah kardesim bu benim cok hassa oldugum bir konu ben alim olmadigim icin fetva veremeiyorum ama benimde kalbimden gecen seyi yazmissin bence o et mundar ve yenmez
uzulerek soyluyorum ve buna kendim bizzat sahidim ki almanya da donercilerde satilan etlerin karisik oldugunu ucuza getirmek icin alman marketlerinden alinan etlerle karisik takildigina cogu donerciye bunu sordum ve coczndan da ayni cevabi aldim doner veya et yemeyin ce inannin kimse olmuyor olseydim coktan olmus biriydim :D isin hassasiyetini neden se kavrayamiyoruz nimeti nasil insan mundar eder hayvan soklandigi zaman zaten olmus sayilir kkalbi duruyor kan tam akmiyor kan tam akmayinca et nasil temiz kalabilir ki (SUAN ARASTiRiYORUM BUNU iNSALLAH TAM EMiN KAYNAGiYLA SiZLERE BiLDiRECEGiM RABBiM LUTF EDERSE)
birde tavuk meselemiz var seyyah kardesim paketlerin uzerinde islami usullere gore kesilmistir helaldir
bende inandim !!!! eger ki makine vuruyorsa bicagi hyvanin bogazina
nasil hepsinde ayni anda helal olabiliyor birde temizlenme usulu var oda ayri bir prb
gozumuz gormuyor diye vebali baskasinin boynuna atamayiz cunku islam arastirma dinidir musluman akilli ve uyanik olmalidir uzerinde helal yazdi ama gercekten helal mi?? arastimak lazim unutmayalim ki vucudumuza giren her nimet bizim ibadetlerimizi etkiler haram yiyen bir kalp ne kadar Allahu Tealayi zikredebilir etsede bunun ne kadar lezzetine varabilir cok sukr ki yeni nesil daha bir uyanik daha bir ferasetle bakiyor olayin gercekligine ama yaslilara bunu anlatmak daha zor oluyor hatta uyardigim zamanlarda aldigim cvp cok uzucu bile olabiliyor ;( simdiye kadar boyle birsey yoktu sizler bizi boluyorsunuz gibi yuregimin yangisi daha bir artiyor o zaman
uzun lafin kisasi ne yedigimize nerden yedigimize her ne olursa olsun dikkat edelim insallah
rabbim yarimiz yardimcimiz bizi haramdan fitneden ve seytanlasmis insanlarin serrinden muhafaza buyursun
sevgi saygi ve dualarimla

Kardesim,

inanin bu kadar hassas olmanin ne kadar güzel bir sey oldugunu size tarif edemem. Bundan ötürü seni tebrik ederim. Sakin olaki falanca böyle diyor veya filanca söyle diyor diye hassasiyetinden vaz gecme. Sen zaten meseleyi kavramissin.
Bendede ayni senin gibi sorunlar vardi...,
Ama ben bunlari astim cok sükür. Bugün anlata anlata cevreme benziyecegime, cevremi kendime benzettim. ;) Simdi kimin evine gitsem et sorunu yasamiyorum, cünkü hepimiz ayni yerden aliyoruz.

Uzun lafin kisasi...,
Seni hassasiyetinden ötürü tebrik ederim,
Sakin kim ne derse desin taviz verme.

Rabbim yar ve yardimcin olsun...

ALLAH RAZi OLSUN KARDEsiM.BU iNCE MEVZUYA DEGiNMENiZ ÇOK iYi OLDU.

HARAM YEMEK DEYiNCE iÇiNE SADECE ÇALiNTi MAL VE DOMUZ ETi GiRMiYOR.

iNSANiN MiDESiNE GiREN YEMEK 40 GÜN iÇiNDE DisARi ÇiKiYOR.MiDESiNDE HARAM LOKMA OLAN Kisi 40 GÜN BOYUNCA iBADETiNDEN TAT ALAMiYOR.

MÜSLÜMANiN UYANiK OLMASi LAZiM.BiZiM ET ALDiGiMiZ ADRES BELLiDiR.DisiNA ÇiKMAYiZ.MEVLA HARAMLARiN HEPSiNEDN MUHAFAZA ETSiN.........

seyyah99 ,mervecik ve vhureyre??? kardeslerim,Allah razi olsun hepinizden..hakikaten çok önemli ve dikkat edilmesi greken bir konu..Rabbim haramlarin hepsinden cümlemizi muhafaza eylesin..

amin..

HELAL KESiM,HARAM KESiM,ZEBH,ZEBiHA VE TEZKiYE

Zebh,hayvanin boGazina biçak vurup boGazlamak ve damarlarini kesmek demektir.BoGazlanmis veya boGazlanacak hayvana da "Zebiha" denir.

BoGazlamak ya hakiki olur,veya hükmi olur.Bir hayvan usulü üzere keskin bir aletle boGazlanirsa hakiki kesim yapilmis,bir av,sartlarina uygun olarak aldiGi yaradan ölürse hükmen kesilmis sayilir.

Bir hayvanin göGsü üzerinden biçak vurup damarlarini kesmeye "Nahr" denir.Deveyi,zebh etmek (çenesinin altindan kesmek)mekruhtur.

BoGazlamak eti helal kilmak için mesru olmustur.Kani çikmayarak ölen hayvan lasedir.Lase ise haramdir.(Avrupa'da yapldiGi gibi kafalarina kursun sikilarak veya elektrikle öldürülen hayvan lasedir yenmez)

ZEBH (BOGAZLAMA)

Din kaidelerine uygun olarak helal kesim yani boGazlama,nefes borusu ile yemek borusunu ve bunlarin yanlarinda bulunan iki kan damarini kesmekle yapilir.

Hayvanlari boGazlamak için damarlarini kesip kanlarini akitacak kesici bir alet yeterlidir.Keskin kamis kabuGu ve cam parçasi ile de olur.Ancak bu alet,Hayvana eziyet vermeyecek sekilde olmalidir.Hayvani yere yatirdiktan sonra bu aleti bilemeye çalismak mekruhtur.Hayvani ayaGindan tutarak kesim yerine çekmek ve sürüklemek de mekruhtur.Hayvani boynunun altindan (boGazindan) deGil de ensesinden kesmek ve daha hayvani soymadan kafasini kesip atmak da mekruhtur.

Hayvani boGazlarken besmele çekmek sarttir.BoGazlamada Yüce Allah'in isimlerinden herhangi birini söylemek kafidir.Bismillahi Allahu Ekber,Allahu A'zam,Allah denilmesi gibi... Fakat Allahu Teala'nin ismini dua maksadi ile söylemek yeterli olmaz.

Hayvani keserken ;"Bismillahi Allahu Ekber"denilmesi müstehaptir.Hayvani kible tarafina çevirerek kesmek sünnettir;bunu yapmamak ise mekruhtur.

Besmele kasden terk edilirse,hayvanin eti yenmez,haram olur.Fakat unutarak terk edilirse,eti yenir.Çünkü unutularak yapilan kusurlar baGislanmistir.(safii mezhebine göre Besmeleyi terk etmek mekruhtur.)

Alintidir. Allah (c.c.)'a emanet olun

Aktardiginiz bilgilerden dolayi yolcu kardesim Tesekkür ederiz.

Bazi türk dönerciler kendi dönerlerini kendileri hazirliyorlar. Avusturyanin Graz kentinde konustugum bir dönerci etleri avusturyali kasaplardan aldigini söylemisti. Ve cok sasirmistim. Kisiler hazir almiyor kendileri yapiyor diye de baliklama atlarsak yine yanabilirsin..

seyyah99 kardesim kisiyi taniyor olmak, onun sattigi eti yeme konusunda kesinlik katmiyor. Sakalli bir haci amcanin dönercisinin yanindan gecerken sormustum helal mi bu döner diye, cevap: "Sakali bosuna mi büyüttük".. Halbuki dönerleri satin aldigi firmanin nasil kestigini biliyoruz!!!

Pommes, patates türü kizartmalar zaten hepten harap domuz sosislerin kizartildigi yagdan müsterilere satan bir cok kisi var. Hatta macdonalds gibi yerler ayiriyor vs. diyenlere uyarim, bir zamanlari bu tür is yapmis kisi olarak "inanmayan kimse senin icin dikkat etmiyecektir." hatta inanmadigi icin israrla dikkat ettiklerini söylerken domuz eti kestigi bicakla salatayi kesecek, ayni kepce ile senin menünü hazirlayacak vs. vs. süpheli seylerden kacinmak en dogrusudur..

ben bu isin FiKiH'ini ( her ne kadar sebeplerini az cok bilsemde) yazacak kapasitede bir insan degilim. Ama kücüklügümüzden bu yana hocalarimiz bize soklanmis ve bayiltilmis hayvanin etinin yenmemesini tavsiye ettiler ve bizlerde elhamdulillah bu yasimiza kadar uygulamakta azami gayret gösterdik ve gösterecegizde insaallah.



insaallah kardesim..

Ama ben bunlari astim cok sükür. Bugün anlata anlata cevreme benziyecegime, cevremi kendime benzettim. Simdi kimin evine gitsem et sorunu yasamiyorum, cünkü hepimiz ayni yerden aliyoruz.


Bu konuda insanlari ikna edebilmek ayri bir dert. Ancak tavsiyemiz ile helal tavuk yemeye baslayanlar aradaki tat farkliligini da görünce fiyat farkliligini hic umursamaz oldular bile (**)

ÇOK TEsEKKÜRLER.MEVLAM RAZi OLSUN SiZLERDEN.BiZLER TÜRKiYEDE BiLE sÜPHEYE DÜsTÜGÜMÜZE GÖRE MEVLAM AVRUPADA YAsAYANLARA YARDiM ETSiN.

imami Rabbani (ks) hz buyuruyor ki:"Lokmaya dikkat etmek lazimdir.bir insanin,helal veya haram oldugunu dusunmeden nereden ne bulursa yemesi dogru olmaz.Zira insan basibos birakilmamistir."(c.2 mektup.382)
KONUYLA iLGiLi KAYNAKLAR
B:iSLAM iLMiHALi
NiMETiiSLAM
EL-HiDAYE
islami olmayan kesimler ve et mamulleri
#Kendi basina olmus olan bir hayvana meyt (LES) denir.Boyle bir hayvan helal degildir,yenmez .Bogazlanmayip da bogulmus olan,basi koparilan,basina tokmakla vurulan,kulak tozuna sis saplanip oldurulen hayvanlara da meyte yani les hukmundedir ve yenmeleri helal degildir.cunku bunlar mesru sekilde bogazlanmamistir.Avrupada yapildigi gibi kafalarinakursun sikmak veya elektrik le oldurulen hayvanlarda bu cumleden olup lasedir,yenmez.Avrupasan veya diger gayri muslim ulkelerden gelen etlere sucuk sosis vb gibi yiyeceklere cok dikkat etmek lazimsdir.hatta salam sosis ve sucuk gibi taamlarin icerisine yumusakligini koruyabilmek icin katki maddesi olarak hinzir yagi vb gibi maddeler konulmaktadir.
kaynak kucucuk bir kitap adi :islam fikihinda HELAL VE HARAM YiYECEKLER
hazirlayan abdulkadir dedeoglu osmanli yayinevi
insallah bu kadari yeterli olur
dualarimila

ne diyeyim dilim bi karis açik ifadesini kullansam ayip olmaz herhalde.bu ndensizliktir .bizi uyaran kardesimdende öteki kardeslerimdende RABBiMrazi olsun neler neler yapiyorlar biz uyuyoruz.sasirmis bir dünyada yasiyoruz rabbim bizi sasiranlardan eylemesin korkum odurki çocuklarimiz daha bedbah döneme giriyor .bizim zamanimizda bunlar olyorsa onlarin dönemini düsünmek istemiyorum sevgiyle saygiyla kardeslerim

Orjinal olarak yazan mervecik

imami Rabbani (ks) hz buyuruyor ki:"Lokmaya dikkat etmek lazimdir.bir insanin,helal veya haram oldugunu dusunmeden nereden ne bulursa yemesi dogru olmaz.Zira insan basibos birakilmamistir."(c.2 mektup.382)
KONUYLA iLGiLi KAYNAKLAR
B:iSLAM iLMiHALi
NiMETiiSLAM
EL-HiDAYE
islami olmayan kesimler ve et mamulleri
#Kendi basina olmus olan bir hayvana meyt (LES) denir.Boyle bir hayvan helal degildir,yenmez .Bogazlanmayip da bogulmus olan,basi koparilan,basina tokmakla vurulan,kulak tozuna sis saplanip oldurulen hayvanlara da meyte yani les hukmundedir ve yenmeleri helal degildir.cunku bunlar mesru sekilde bogazlanmamistir.Avrupada yapildigi gibi kafalarinakursun sikmak veya elektrik le oldurulen hayvanlarda bu cumleden olup lasedir,yenmez.Avrupasan veya diger gayri muslim ulkelerden gelen etlere sucuk sosis vb gibi yiyeceklere cok dikkat etmek lazimsdir.hatta salam sosis ve sucuk gibi taamlarin icerisine yumusakligini koruyabilmek icin katki maddesi olarak hinzir yagi vb gibi maddeler konulmaktadir.
kaynak kucucuk bir kitap adi :islam fikihinda HELAL VE HARAM YiYECEKLER
hazirlayan abdulkadir dedeoglu osmanli yayinevi
insallah bu kadari yeterli olur
dualarimila


ALLAH razi olsun kardesim....,
Ne kadar güzel ve herkesin anlayabilecegi sekliyle özetlemisin.
iste bütün mesele de budur,

Bir yanlis anlasilmaya sebep vermemek icin tekrarlamam gereken bir sey var.
Yukaridaki ilk yazimda kullandigim bir cümle var. O da sudur: "isletme sahibini taniyorsaniz ve etinin helal oldugunu biliyorsaniz, gönül rahatliligiyla yiyebilirsiniz " demistim. Bu cümleye Hanci kardesim güzel bir örnek ile ekleme yapmis, ALLAH razi olsun.
Lakin ,
benim bu cümlede "helal"'den makdsadim, yukarida mervecik kardesimin yazdigi
kriterlerin yerine getirilmesi olayidir. Yoksa herhangi birini rasgele tanimissiniz ve o na güvenin manasinda degildir.
Bir örnek vermek gerekirse sahsen ben, bir döner yemek icin en yakin HELAL dönerciye tam on kilometre gidiyorum. Evimin kapisindan O dönerciye kadar en az on -onbes dönerciden geciyorum. Digerlerindende tanidiklarim var ama yemem. Nicin yemem?... Cünki onlarin eti aldigi yeri kesinlikle bilmiyorum. Bildikleriminde etlerini Toptancilardan aldiklarini biliyotum ve buda beni süpheye düsürüyor. Süphelilerden de kacinmak gerekir.
Peki nicin O dönerci?
Cünki kendisini tanidigim gibi etinide aldigi insanlari cok iyi taniyorum. kesinlikle helal oldugunu bildigim icin o uzakliga gidiyorum . Neticede gönlüm rahat yiyebiliyorum.

Cok önemli bir mesele arkadaslar.
üzerinde tavizsiz durulmasi gerekiyor.

Haaa bir de bu vesileyle sunuda hatirlatalim.

Pizzacilardan Pizza yiyenler varsa dikkat !
Pizzalarin yapildigi pizza tavalarinda, sizin pizzanizdan önce bir almanin salamli pizzasi yapilmis olabilir. dolayisiyla o tavada o salamin artigi veya yagi kalir. Ve pizzacilarda her pizzadan sonra tavalari yikamadiklari icin bu artiklar ve yag sizin pizzaniza bulasir.

Mümkünse bunada cok dikkat edin ve disaridan pizza yemeyin.

selamet ile..

bir döner yemek icin en yakin HELAL dönerciye tam on kilometre gidiyorum. Evimin kapisindan O dönerciye kadar en az on -onbes dönerciden geciyorum.


sizin yine de yakinizdaymis. biz 80 KM gidiyok yaws


Pizzacilardan Pizza yiyenler varsa dikkat !
Pizzalarin yapildigi pizza tavalarinda, sizin pizzanizdan önce bir almanin salamli pizzasi yapilmis olabilir. dolayisiyla o tavada o salamin artigi veya yagi kalir. Ve pizzacilarda her pizzadan sonra tavalari yikamadiklari icin bu artiklar ve yag sizin pizzaniza bulasir.


Bilgi icin tesekkür ederiz. Bu pizza yapan yerlere göre de degisebiliyor. Ama yaptiklari yeri bilmiyorsak hic yememek en iyisi..

ÇOK TEsEKKÜRLER.MEVLAM RAZi OLSUN SiZLERDEN.BiZLER TÜRKiYEDE BiLE sÜPHEYE DÜsTÜGÜMÜZE GÖRE MEVLAM AVRUPADA YAsAYANLARA YARDiM ETSiN.


Hadi avrupada neyin ne oldugu az cok görülüyorda. Türkiye daha berbat. Türkiyede yediginiz dönerlerin helal oldugunu mu düsünüyorsunuz yoksa? Bir müddet istanbulda kaldigimda bir kac gün boyunca sultanahmet meydaninda helal et oldugundan emin oldugum yer aramistim. Zaten sürekli helal olani secen, yedi etin tadindan bile hissedebiliyor..!

selam sevgi ve dua ile

kardeslerim benim içime süphe düstü simdi. Masallah oldukça bilgili kisilersiniz bizler çocuklarim sosisi ve sucuGu çok seviyorlar.MARKALAR VAR ben çoGunlukla besler ve aytacin kini kullaniyorum bunlar helal kesim olarak biliyorum.bu konuda bir bilginiz varsa yararlanmak isterim lütfen


Serbest Kürsü

MollaCami.Com