Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


türklerin allah sevgisi ve canlılara saygı ve sevgileri

Azat kuşları
Baron W. Wratislav
(16. Yüzyıl. Avusturyalı diplomat)

“İstanbul’da büyük duvarlarla çevrili devasa bahçeler vardır. Bu bahçe duvarlarının üstlerinde ve günün belirli saatlerinde bir çok kedinin, hayırsever insanları bekledikleri görülür. Çünkü Türklerde, kazanlar içinde kaynatılan işkembe ve sakatat artıklarını, kenti dolaşarak bağıra bağıra satmak adettir. Bu gibi satıcıların arkasından elli, altmış, hatta daha fazla köpeğin seğirttikleri görülür. Türkler, bu ayak satıcılarından aldıkları çeşitli yiyecekleri köpekler arasında mümkün olduğunca eşit biçimde dağıtırlar ve bu arada duvarlar üstünde bekleşen kedilerin de paylarını vermeyi ihmal etmezler. Çünkü, dini emirlerin dışında kalan bazı şeylere Tanrı buyruğu gibi değer veren bu insanlar, kedi, köpek, balık, kuş ve Tanrı’nın başka canlı ve konuşamayan yaratıklarına yiyecek sadakası vermekle Yüce Tanrı’nın gözüne gireceklerine inanırlar. Bu inançlarının bir sonucu olsa gerek, yakalanmış kuşları öldürmeyi büyük günah sayarlar ve bunları bir çeşit kurtuluş akçesi verir gibi, satın alarak azad etmekle
Yüce Tanrı’nın hoşnutluğunu kazanmış olurlar. Balıklar için de sulara ekmek kırıntısı atarlar.
(...)

Türkler, bir gülün yerde sürünmesine dayanamazlar.”

Hep kendimiz, insan-nefis odaklı hayır arayışları ile nihayetlenen yazılardan sonra, muhtaç başka canlar olduğunu işleyen, dolu dolu bir yazı.
Ecdadın herzaman derdi mazlumlar, madurlar olmuş. Allah rızası; peygamber şefaati saklı hayır hasenede bilen bilmiş. İyi günler.

Evet türkler......Degil bır gulun yerde surunmesı dalından kopmasına bıle dayanamaz onların kalplerı o kadar nazıktırkı her daım bılırler kı tum canlılar ALLAH c.c zıkretmek ıle mesguldurler..Peygabber (s.a.v.)efendımızın de turklerı ovmustur.
www.berberarif.com

o türkler eskidenmiş galiba islamiyyetin dolu dolu yaşandığı günlerde



Hz Allah yolunda vefakâr,cefakâr,ivazsız,garazsız,hizmet edenlerden eylesin bizleri...

Evet galiba ecyad kardeşim. Artık bu tür insanlık özelliklerine çok sık rastlanmıyor maalesef.Sokakta birbirini öldürmeye susamış insanlar gün geçtikçe artarken kedi veya köpeğe yada zikreden canlılara minnet beklenmez herhalde.

"Komşu komşunun külüne muhtaçtır" sözüde mazide kaldı artık. İnsanlar gökdelenlerin içinde yalnızlığı oynuyor. Komşusu ölse haberi olmayacak. Herkes dörtduvar arasında tv veya bilg. ile yaşıyor. Ailedeki bireylerin bile ihtiyaçlarından bir haber....

Aile hayatımızı, komşuluk ilişkilerimizi, mahalle sohbetlerini, yardımlar ile gelen huzuru, sokaktaki satıcının sesini, tatlı ve masum sevgileri bitirdiler bitirdik...:(

Marketler açılalı mahalle bakkallarının tadı kalmaz oldu. Herkes robotik bir hayat yaşamaya mahkum ediyor kendini. Markete giriyorsun. Ne selam ne hoş beş... Makinadan geçiyorsun ötmemesi için lüks telefonunu(larını) vede Allah bilir kaç liralık olan çantanı çıkartıyorsun. Önüne bir sepet başlıyorsun ordan oraya gitmeye. İhtiyacın olsa da olmasa da doldur sepete. Allah tan kredi kartları var. Yoksa ne yapardık.:'( Dolan dolan .... Sonra kasaya git bir çekimlik bittiii... Ellerinde bir sürü poşetlerle lüks arabana git ve bagajına doldur aldıklarını.

Nerde bakkallardaki o sohbet ve sadece ihtiyaç kadar alışveriş yapmak. Bizleri müsrif olmaya alıştırdılar. Türklerle baş edemeyince ne yapalım diye düşündüklerinde DİNİMİZDEN uzaklaştırma kararı almışlar. Başardılar mı ne?:'( Dinimizin emrettiği şeylerden uzaklaşıyoruz git gide..

Marketler; israf kaynağı
Gökdelenler; komşu düşmanı
Tv ve bilg; muhabbet ve tebessüm katili
Lüks eşyalar; kanaat yıkıcı
.
.
.
.

Aklıma bu kadarı geliyor. Az daha düşünsem daha neler çıkar ama elim yoruldu:) Siz eklemek isterseniz buyrun göremediklerimizi görürüz bu sayede...

(Bu arada gül dalında güzeldir. Sevgililer gününde ise gül katli yapılıyor. Çevreciler her zaman çıkıp bağırmasını biliyorlar. Sevgililer Günü saçmalığını neden protesto etmiyorlar anlamak güç.)

Allah razı olsun Adıgüzel kardeşim. Ellerine sağlık...

sevgi ve muhabbetle
güvercin

ALLAH HEPİMİZDEN RAZI OLSUN YORULMUŞSUN FAKAT DEYMİŞ ÇOK DOĞRU HATIRLATTIKLARIN

ADIGÜZEL

bir şeye inanmak ondan gelen herşeyi kabul etmek demektir. onlarda inançları gereği ondan gelenleri kabul ettiği için bu güzel davranışlar ortaya çıkmış olabilir.


Hikayeler ve Kissalar

MollaCami.Com