Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Koca Sinan

Koca Sinan!

Bir süre önce, Süleymaniye Camii'nin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı anlaşılmış. Eğer çözüm bulunamazsa, koca cami kısa bir zaman içinde yıkılacakmış.

Caminin tüm taşıyıcı yükü kemerlerindeymis. Bu kemerlerin ortalarında bulunan kilit taşları zamanla aşınmış; ama elde yazılı bir proje olmadığı için nasıl değiştirileceği de bilinmiyormuş.

Hemen Türkiye'nin en yetkin mühendis ve mimarlarından oluşan bir heyet oluşturulmus.

Ortaya bir sürü fikir atılmış. Her kafadan bir ses çıkmış; ama sonuç alınamamış. Tartışmalar sürerken caminin içinde büyük bir karmaşa sürüyormuş. Ülkenin çeşitli bilim kuruluşlarından bir sürü mimar, mühendis kemerleri inceliyormuş.

Bu adamlardan biri ortalarda dolanırken, kazara, gizli bir bölme bulmuş. Bölmede, üzerinde eski yazı olan bir not varmis.

Uzmanlara inceletilen kağıdın orijinal olduğu belgelenmiş. Bu kağıt parçası bizzat Mimar Sinan'in imzasını taşıyan bir mektupmuş. Mektupta yazılanlar tercüme ettirilince ortaya şöyle bir metin çıkmıs:

"Bu notu bulduğunuza göre kemerlerden birinin kilit taşı aşındı ve nasıl değiştirileceğini bilmiyorsunuz."

Koca Sinan, kademe kademe, kilit taşının nasıl değiştirileceğini anlatıyormuş. Bu oyuk icinde yer alan bir şişe ve şişe içindeki notta şöyle bir şey yaziyormus:

"Her kim bu taş eskidiğinde yenisiyle değiştirmek isterse; eski taşın yerine takılacak yeni kilit taşının iki tarafindan yağlı iple taşı bir taraftan sokup öteki taraftan çeksin ve sonra ipin dışarıda kalan kısımlarını kessin"

Heyet Sinan'ın söylediklerini aynen yapmış. Süleymaniye Camii böylelikle kurtarılmış. Bu not halen Topkapı Sarayı'nda saklanıyor...

Teşekkurler kardeşim işte ince fikirlere sahip atalarımız



Aşk'a ciğerin yakmayan, mürşide doğru bakmayan,bahr-ı muhit'e akmayan,göl iken umman olurmu...

şükran kardeşim.bizim ince fikirli atalarımız torunlarına çok büyük miraslar bırakmışlar.ama bizden önce elin adamı gelip güzelce bütün ayrıntıları alıp ülkesinde uygulasın,bizde onlara "yahu bu adamlarda nekadar akıllılar depremde hiç bişey olmadan kurtulabiliyorlar"diyelim.yani kısacası miras elden gidiyor.sevgi ve muhabbetle...

Böyleydi bizim atalarımız..

Teşekkürler, elinize sağlık.


İz Bırakanlar ( İslam Büyükleri)

MollaCami.Com