Bölümler | Kategoriler | Konular | Kitaplar | İletişim


Keffaret ve kısımları

Keffaret

Cenab-ı Hakk bazı kusurları, günahları birtakım vesilelerle affeder. Bu vesilelerden her birine gidermek ve örtmek gibi manaları içeren “keffaret” adı verilir.

Keffaretler beş kısma ayrılır:

1.Oruç kefareti

Ramazan-ı Şerif ayında oruca niyet etmiş bir mükellefin bir özrü bulunmaksızın, bilerek ve kasten orucunu bozması sonucu icab eder. Bunun keffareti müslüman veya müslüman olmayan bir köle veya bir cariye azad etmesidir. Bunu yapmaya gücü yetmiyorsa, hiç ara vermeden kamerî ayla iki ay (60 gün) oruç tutar. Buna da gücü yetmiyorsa altmış fakire sabah-akşam yemek yedirir.

2.Zihar kefareti (Zevceyi haram kılma kefareti)

Kişinin, hanımının tamamını veya onun yarısı gibi bir payını veya tümüne dalalet edecek bir uzvunu, kendisine ebedi olarak haram bulunan anne ve kız kardeş gibi bir kadının tamamına veya bakması haram olan bir uzvuna benzetirse bu zihardır. Mesela karısına “Sen bana anam gibisin, sen bana anamın arkası gibisin, senin boynun annemin arkası gibidir” şeklinde söz söyleyen mükellefe keffaret gerekir. Bu keffareti yerine getirmeden karısı ile ilişki kurması helal olmaz. Zira böyle söylemekle yalan konuşmuş, dolayısıyla helal olanı haram olarak göstermiş olur. Zihar keffareti de aynı oruç keffareti gibidir.

3.Tıraş olma keffareti

Hac için ihrama girip de bir özür sebebiyle salarını vaktinden önce tıraş ettirenin keffaretidir. Bu da üç ün oruçtan ibarettir. Peşpeşe tutulması şart değildir.

4.Adam öldürme kefareti

Bir müslümanı veya İslam idaresi altında yaşamakta olan bir gayri müslimi kasıtlı olarak değil de bir hata sonucu öldüren bir müslümana gereken keffarettir. Gücü varsa bir mümin köle veya cariye azad eder, yoksa iki ay arka arkaya oruç tutar. Ava atılan bir kurşun ile bir şahsın öldürülmesi, hata yolu ile adam öldürme kısmındadır, dolayısıyla keffaret gerekir.

5.Yemin kefareti

Yaptığı yemine bağlı kalmayıp onu bozan bir müslümana gereken keffarettir. Gücü yetiyorsa müslim veya gayri müslim bir köle veya cariye azad etmekten veya on fakiri sabah-akşam doyurmaktan ibarettir.Yahut on fakire birer parça orta halli birer elbise giydirmektir. Bu üç şeye gücü yetmeyen üç gün arka arkaya oruç tutar.

Teşekkürler Allah râzı olsun Faruk Kardeşim.

Ek bilgi için;
Keffâret nedir, kaç kısma ayrılır?

İkinizede Çok Teşekkür ederiz.Faideli bilgilerin devamını bekleriz.



اللهم بارك لنا رجب و شعبان و بلغنا رمضان


Hayatin Icinden Islam

MollaCami.Com